- Jeg ber Nord-Koreas høye leder, eller «Kim», som jeg kaller ham, om å slippe fri Kenneth

Dennis Rodman ber diktatorvenn om å slippe fri amerikansk fange.

KURVVENNER: Kim Jong-Un og Dennis Rodman. Foto: AFP / KCNA
KURVVENNER: Kim Jong-Un og Dennis Rodman. Foto: AFP / KCNAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I februar i år skapte den tidligere NBA-urokråka Dennis Rodman overskrifter verden over da han besøkte Nord-Korea.

Rodman spilte ikke, men satt på tribuna da reisefølget hans,  tre spillere fra det legendariske oppvisningslaget Harlem Globetrotters og en journalist fra produksjonsselskapet Vice, spilte mot et nordkoreansk lag. Rodman satt sammen med landets diktator Kim Jong Un og skal en tolke bildene fra seansen hadde de det hyggelig i hverandres selskap.

Etterpå kalte Rodman diktatoren «en venn for livet». Og han planlegger å dra tilbake i august.

Straffarbeid En amerikaner som allerede er i landet, og som trolig ikke regner seg som venn av Kim Jong Un, er Kenneth Bae.

Han er dømt til 15 års straffarbeid
og det er noe uklart hva nordkoreanske myndigheter har anklaget ham for. Det statlige nyhetsbyrået KCNA hevdet i forrige uke at han hadde tilstått forbrytelser med sikte på å styrte styresmaktene i nord.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier Bae, eller Pae Jun-ho som han også heter, reiste til Nord-Korea med gyldig visum. De har oppfordret Nord-Korea om å løslate til å løslate Bae.

Men USA og Nord-Korea er som kjent ikke verdens beste venner om dagen. Seattle Times skrev derfor i forrige uke at Rodman burde plukke opp hansken og be «sin venn» Kim Jong Un om å slippe fri Bae.

Appell I går plukket Rodman den opp. Han tok til Twitter og skrev til Seattle Times-journalisten Than Tan:

- Jeg leste saken din og jeg har bestemt meg for å hjelpe.

I den påfølgende tweeten skrev han:

- Jeg appellerer med dette til Nord-Koreas høye leder (Supreme Leader), eller «Kim», som jeg kaller ham, om å gjøre meg en skikkelig tjeneste («do me a solid») og slippe fri Kenneth Bae.

Than Tan har allerede forsøkt å analysere om Rodmans forsøk vil virke.
Konklusjonen er: Kanskje.

Nord-Korea skal for øvrig ha utviklet sine helt særegne basketregler, ifølge Foreign Policy, som har samlet informasjon om landets «langvarige kjærlighetsaffære med basketball»: Tre poeng for en dunk, fire poeng for trepoengsskudd som ikke er borti kanten av kurven og åtte poeng hvis det scores i løpet av de siste tre sekundene. Straffebom gir et minuspoeng.
 

VENNER: Kenneth Bae (til venstre) og vennen Bobby Lee, fotografert i 1988. Foto: AP / The Register-Guard / Bobby Lee / NTB scanpix
VENNER: Kenneth Bae (til venstre) og vennen Bobby Lee, fotografert i 1988. Foto: AP / The Register-Guard / Bobby Lee / NTB scanpix Vis mer