BA OM UNNSKYLDNING:  Familiefaren i 40-årene på tiltaleplass i Gjøvik under første dag mandag av den tre uker lange overgrepssaken. Tegning: Fedor Sagepin.
BA OM UNNSKYLDNING: Familiefaren i 40-årene på tiltaleplass i Gjøvik under første dag mandag av den tre uker lange overgrepssaken. Tegning: Fedor Sagepin.Vis mer

- Jeg ber om unnskyldning til de jeg har krenket

Men familiefar svarte bare ett ja og elleve nei på skyldspørsmål om seksuelle overgrep mot unge jenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): Den tiltalte familiefaren svarte «ja» på bare ett av tiltalepunktene om overgrep mot mindreårige. Det gjelder et tilfelle i Hellerudveien i Oslo 11. oktober 2011, der han er tiltalt for å ha overfalt ei ung jente ved 01-tiden på natta.

Han svarte også «ja» til skyld på to tiltalepunkter for seksuell omgang med dyr - en hest og en sau.

Ellers var svarene åtte ganger «nei» og to ganger delvis på tiltalepunktene.

I sin første, korte forklaring fortalte tiltalte i 40-årene først om et flott familieliv, før han brøt sammen på tiltaleplass og fikk hikstet fram et budskap:

 DOMMER:  Tingrettsdommer Ola Rambjør Eide administrerer den tre uke lange overgrepssaken i Gjøvik tingrett. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
DOMMER: Tingrettsdommer Ola Rambjør Eide administrerer den tre uke lange overgrepssaken i Gjøvik tingrett. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Jeg ber om unnskyldning til de jeg har krenket. Jeg skulle gjerne hatt det ugjort.

- Adresse, spurte tingrettsdommer Ola Rambjør Heide aller først.

- Mener du der jeg bodde, spurte den overgrepstiltalte familiefaren i 40-årene fra Oppland da rettssaken startet i Gjøvik tingrett mandag.

«For tiden varetektsarrest i Oslo fengsel» står det i sakspapirene om den tidligere ustraffede mannen som i løpet av tre uker får brettet ut 11 tiltalepunkter om overgrep mot mindreårige, hvorav påtalemyndigheten definererer tre av tilfellene som samleie.

 FANTOMTEGNING: : Politiet søkte i 2011 etter vitner i Trasop-området, hvor en kvinne ble overfalt og voldtatt i et skogholt av den nå tiltalte mannen. Han erkjenner straffskyld for dette overgrepet. Foto: Eirik Helland Urke.
FANTOMTEGNING: : Politiet søkte i 2011 etter vitner i Trasop-området, hvor en kvinne ble overfalt og voldtatt i et skogholt av den nå tiltalte mannen. Han erkjenner straffskyld for dette overgrepet. Foto: Eirik Helland Urke. Vis mer

Det har vært adressen siden oktober i fjor.

Skyld for lukket rett
Spørsmål om skyld i forhold til ett av ofrene ble stilt for lukket rett seinere i formiddag.

Også der svarte tiltalte «nei» til skyld på alle tre punktene.

Aktor, statsadvokat Marit Bakkevig, kommer til å bruke formiddagen i retten til å lese opp tiltalebeslutningen. Dessuten blir det spilt av vitneavhør fra barnehus

Forholdene i tiltalen strekker seg over en 10-års periode, og etterforskningen var den første til voldtektsgruppa hos Kripos. Allerede sommeren 2004 fant politiet DNA-spor av en mann som onanerte i skogkanten mens noen jenter badet i Usrudvannet i Oslo.

 BISTÅR:  Per Engebreth Askilsrud og Hege Salomon er to av bistandsadvokatene i den omfattende overgrepssaken i Gjøvik tingrett. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
BISTÅR: Per Engebreth Askilsrud og Hege Salomon er to av bistandsadvokatene i den omfattende overgrepssaken i Gjøvik tingrett. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

Men det gikk mange år før DNA-profilen kunne koples til noen.

Stoppet av årvåken etterforsker
 
Etter det Dagbladet får opplyst var det en sedelighetsetterforsker ved Romerike politidistrikt i mai i fjor gjorde et avgjørende funn i gammelt materiale fra den fire år gamle Hakadal-saken, da hun etterforsket et overgrep mot en 8 år gammel jente i Nittedal på Romerike.

I opptak fra overvåkningskameraer på en bensinstasjon i august 2010 skal etterforskeren i den nye gjennomgangen ha funnet bilder av det som trolig har vist seg å være familiefarens bil.

Etter møysommelig arbeid ble bilen identifisert som tiltaltes grønne Volkswagen Golf. Skiltene var ikke mulig ikke å lese på bildene.

 SAKKYNDIGE:  Spesialist i psykiatri Rita Lyngved og psykologspesialist Bjørn Solbakken. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
SAKKYNDIGE: Spesialist i psykiatri Rita Lyngved og psykologspesialist Bjørn Solbakken. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer