- Jeg ber om unnskyldning til de jeg har krenket

Men familiefar svarte bare ett ja og elleve nei på skyldspørsmål om seksuelle overgrep mot unge jenter.

BA OM UNNSKYLDNING:  Familiefaren i 40-årene på tiltaleplass i Gjøvik under første dag mandag av den tre uker lange overgrepssaken. Tegning: Fedor Sagepin.
BA OM UNNSKYLDNING: Familiefaren i 40-årene på tiltaleplass i Gjøvik under første dag mandag av den tre uker lange overgrepssaken. Tegning: Fedor Sagepin. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GJØVIK (Dagbladet): Den tiltalte familiefaren svarte «ja» på bare ett av tiltalepunktene om overgrep mot mindreårige. Det gjelder et tilfelle i Hellerudveien i Oslo 11. oktober 2011, der han er tiltalt for å ha overfalt ei ung jente ved 01-tiden på natta.

Han svarte også «ja» til skyld på to tiltalepunkter for seksuell omgang med dyr - en hest og en sau.

Ellers var svarene åtte ganger «nei» og to ganger delvis på tiltalepunktene.

I sin første, korte forklaring fortalte tiltalte i 40-årene først om et flott familieliv, før han brøt sammen på tiltaleplass og fikk hikstet fram et budskap:

DOMMER:  Tingrettsdommer Ola Rambjør Eide administrerer den tre uke lange overgrepssaken i Gjøvik tingrett. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
DOMMER: Tingrettsdommer Ola Rambjør Eide administrerer den tre uke lange overgrepssaken i Gjøvik tingrett. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Jeg ber om unnskyldning til de jeg har krenket. Jeg skulle gjerne hatt det ugjort.

- Adresse, spurte tingrettsdommer Ola Rambjør Heide aller først.

- Mener du der jeg bodde, spurte den overgrepstiltalte familiefaren i 40-årene fra Oppland da rettssaken startet i Gjøvik tingrett mandag.

«For tiden varetektsarrest i Oslo fengsel» står det i sakspapirene om den tidligere ustraffede mannen som i løpet av tre uker får brettet ut 11 tiltalepunkter om overgrep mot mindreårige, hvorav påtalemyndigheten definererer tre av tilfellene som samleie.

FANTOMTEGNING: : Politiet søkte i 2011 etter vitner i Trasop-området, hvor en kvinne ble overfalt og voldtatt i et skogholt av den nå tiltalte mannen. Han erkjenner straffskyld for dette overgrepet. Foto: Eirik Helland Urke.
FANTOMTEGNING: : Politiet søkte i 2011 etter vitner i Trasop-området, hvor en kvinne ble overfalt og voldtatt i et skogholt av den nå tiltalte mannen. Han erkjenner straffskyld for dette overgrepet. Foto: Eirik Helland Urke. Vis mer

Det har vært adressen siden oktober i fjor.

Skyld for lukket rett
Spørsmål om skyld i forhold til ett av ofrene ble stilt for lukket rett seinere i formiddag.

Også der svarte tiltalte «nei» til skyld på alle tre punktene.

Aktor, statsadvokat Marit Bakkevig, kommer til å bruke formiddagen i retten til å lese opp tiltalebeslutningen. Dessuten blir det spilt av vitneavhør fra barnehus

Forholdene i tiltalen strekker seg over en 10-års periode, og etterforskningen var den første til voldtektsgruppa hos Kripos. Allerede sommeren 2004 fant politiet DNA-spor av en mann som onanerte i skogkanten mens noen jenter badet i Usrudvannet i Oslo.

BISTÅR:  Per Engebreth Askilsrud og Hege Salomon er to av bistandsadvokatene i den omfattende overgrepssaken i Gjøvik tingrett. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
BISTÅR: Per Engebreth Askilsrud og Hege Salomon er to av bistandsadvokatene i den omfattende overgrepssaken i Gjøvik tingrett. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

Men det gikk mange år før DNA-profilen kunne koples til noen.

Stoppet av årvåken etterforsker
 
Etter det Dagbladet får opplyst var det en sedelighetsetterforsker ved Romerike politidistrikt i mai i fjor gjorde et avgjørende funn i gammelt materiale fra den fire år gamle Hakadal-saken, da hun etterforsket et overgrep mot en 8 år gammel jente i Nittedal på Romerike.

I opptak fra overvåkningskameraer på en bensinstasjon i august 2010 skal etterforskeren i den nye gjennomgangen ha funnet bilder av det som trolig har vist seg å være familiefarens bil.

Etter møysommelig arbeid ble bilen identifisert som tiltaltes grønne Volkswagen Golf. Skiltene var ikke mulig ikke å lese på bildene.

SAKKYNDIGE:  Spesialist i psykiatri Rita Lyngved og psykologspesialist Bjørn Solbakken. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
SAKKYNDIGE: Spesialist i psykiatri Rita Lyngved og psykologspesialist Bjørn Solbakken. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer