MAFIADØMT: 21-åringen sier han nå bare vil hjem til sin syke mor i Chile. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet
MAFIADØMT: 21-åringen sier han nå bare vil hjem til sin syke mor i Chile. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/DagbladetVis mer

- Jeg ber om unnskyldning til hele Norge

21-åringen er dømt som del av en chilensk innbruddsmafia. - Visste at det vi gjorde var galt, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Jeg ber veldig om unnskyldning til de som ble rammet og til innbyggerne i Norge, sier en 21 år gammel chilensk mannen til Dagbladet.

Han soner en dom på 1,7 år i Oslo fengsel, for heleri og fem villainnbrudd han begikk i 2006.

17. september 2009 ble han pågrepet i en leilighet på Sandaker i Oslo, sammen med flere andre chilenere. I leiligheten fant politiet i overkant av 200 gjenstander som stammet fra seks ulike tyverier. Politiet fant ulike typer smykker, et stort antall armbåndsur, åtte mobiltelefoner og et videokamera.

- Var i en knipe I tillegg til fengselsstraffen ble han dømt til å betale nesten 300 000 kroner i erstatning til to forsikringsselskap og en privatperson. Han sier han angrer innbruddene.

BOLIGEN: 21-åringen ble pågrepet med flere landsmenn i en leilighet på Sandaker i Oslo. Foto: Politiet
BOLIGEN: 21-åringen ble pågrepet med flere landsmenn i en leilighet på Sandaker i Oslo. Foto: Politiet Vis mer

- Jeg visste at det jeg gjorde ikke var riktig også da jeg gjorde det. Det føltes galt. Jeg følte meg som et dårlig menneske, men den gangen følte jeg meg fortapt, jeg var skikkelig i knipa, sier han.

21-åringen sier han følte seg nødt til å begå innbruddene for å tjene penger til hans syke mor i Chile.

- Hun er alvorlig syk. Hun har hjerteproblemer og diabetes, og hun trenger penger til medisiner. Det var ikke noe jeg gjorde for å bli rik. Jeg fikk litt penger av de andre nå og da. De sendte jeg stort sett hjem, sier han.
Mafiaparagrafen 21-åringen og fire av de han ble dømt sammen med ble dømt etter den såkalte mafiaparagrafen, straffelovens § 60a. Domstolen mener de var del av en organisert, kriminell gruppe og derfor har han fått strengere straff.

- Hva tenker du om at domstolen har slått fast dette?

- Jeg kan ikke skjønne det. Jeg har aldri vært med i noen kriminell gruppe. Jeg møtte bare en annen chilener da jeg kom til Oslo. Han sa vi skulle gjøre noen innbrudd. Så da ble jeg med på det, sier mannen.

Amir Mirmotahari, 21-åringens advokat, mener hans klient aldri skulle blitt dømt etter mafiaparagrafen.

- Jeg mener retten har foretatt en uriktig faktisk og rettslig vurdering når den har anvendt § 60a. Dette er også bakgrunnen for at flere av de domfelte anket avgjørelsen, sier Mirmotahari til Dagbladet.
Vil hjem 21-åringen valgte å trekke sin anke. Han sier han frykter at saken vil trekke ut med en ny rettsforhandling, og at det da vil ta lenger tid før han kan dra hjem.

Mannen er tidligere blitt utvist fra Danmark, Nederland og Storbritannia, blant annet på grunn av manglende visum. Nå vil han dra hjem til Chile og holde seg unna trøbbel.

BESLAG: I leiligheten fant politiet store mengder tjuvgods, blant annet disse smykkeskrinene. 21-åringen ble dømt for innbrudd og heleri. Foto: Politiet
BESLAG: I leiligheten fant politiet store mengder tjuvgods, blant annet disse smykkeskrinene. 21-åringen ble dømt for innbrudd og heleri. Foto: Politiet Vis mer

- Jeg vil legge alt dette bak meg, begynne på nytt og få meg en jobb og få mat på bordet hjemme. Jeg har det dårlig her i fengsel. Jeg ønsker bare å komme hjem til min mor.