- Jeg bestemmer i UD

Utenriksminister Jan Petersen ringte i går Dagbladet for å fortelle hvem som er sjef i UD: Jan Petersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet fikk i går en telefon fra en opprørt utenriksminister Jan Petersen etter oppslagene om den mektige utenriksråden Bjarne Lindstrøm.

Ifølge Dagbladets kilder i Utenriksdepartementet anbefalte Lindstrøm sterkt sin venn hoffsjef Lars Petter Forberg som ambassadør i Bern. Han skal også ha «kaldstilt» tidligere Berlin-ambassadør Morten Wetland etter han ga prisen «Den gylne laks» til den tyske TV-journalisten Sandra Maischberger, etter TV-intervjuet der Mette-Marit ble sterkt solbrent i mai 2002.

Dette falt i dårlig jord på Slottet og utenriksråden handlet resolutt. Wetland fikk en kald skulder.

Lindstrøms karriere blir internt i UD omtalt som «fra bud til gud». Han har arbeidet seg opp i systemet med ikke mer enn sju års grunnskole i bagasjen - og nese for strategiske manøvrer.

Flere kilder har overfor Dagbladet bekreftet utenriksrådens maktposisjon i UD. «Lindstrøm har den reelle makta i UD,» heter det. Hans maktposisjon skal ikke ha blitt forringet under Petersen, snarere tvert om.

Ingen fryser

Utenriksminister Petersen kom med følgende salve på telefon i går:

- Artiklene går urettferdig utover utenriksråden. Dette blir galt. Utnevnelsen av Forberg er min beslutning, og det er en god beslutning. Det er ingen nedover i systemet som kan overstyre mine beslutninger. Problemet i UD er at det er langt flere toppstillinger ute enn hjemme. Ingen er frosset ut.

- Jeg hører hva du sier.

- Jeg tror ikke du gjør det. Det er ikke utenriksråden som tar beslutningene. Vi har et tett og nært samarbeid, men ikke gi ham skylden for beslutninger som er mine.

- En annen feil jeg håper jeg ikke ser du skriver mer, er at «ambassadørstillingene er belønning for lang og tro tjeneste». De er blitt gitt til dem som er gode. Forberg er en mann som med sin bakgrunn vil fylle stillingen helt ut. Jeg forbeholder meg retten til tilsvarende utnevnelser seinere. Og - ja, unnskyld at jeg blir litt uhøflig, men jeg må få sagt dette...

- Ja?

- At du to dager på rad skriver at Jan Østern ikke fikk jobben, synes jeg ikke er riktig overfor ham.

Innstilt

Dagbladet har i to dager gjentatt at den erfarne UD-mannen og tidligere ambassadør Jan Østern ble innstilt som nummer en til stillingen som ambassadør i Bern av embetsrådet der tillitsvalgte og avdelingssjefer sitter representert.

Hoffsjef Lars Petter Forberg ble på tross av dette utnevnt som Bern-ambassadør, en stilling han overfor Dagbladet har uttalt at han går til med ydmykhet.

- Jeg har ti år igjen av mitt yrkesaktive liv, og jeg har alltid ment at jeg bør gjøre noe annet før jeg går av som pensjonist. Jeg er ydmyk for at jeg nå har fått denne sjansen, og ser fram til jobben. Jeg vet jeg har mye å lære, sa Forberg til Dagbladet da han ble utnevnt.

SJEFEN SJØL: Jan Petersen likte ikke Dagbladets artikler om Bjarne Lindstrøms maktposisjon i UD. - Ikke gi ham skylden for beslutninger som er mine, sier Petersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer