- Jeg bestemte fort at vi måtte trykke på «den røde knappen»

Politimesteren i Ålesund forteller at de har kjent et stort press på å løse drapssaken på Aksla. - Saken har gått inn på meg.

PREGET: Politimester Jon Steven Hasseldal  i Sunnmøre politidistrikt forteller at drapssaken der Anja Weløy Aarseth (21) ble funnet drept på Aksla har gått inn på ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PREGET: Politimester Jon Steven Hasseldal i Sunnmøre politidistrikt forteller at drapssaken der Anja Weløy Aarseth (21) ble funnet drept på Aksla har gått inn på ham. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): - Vi har hatt ett fokus: Å oppklare saken og finne gjerningsmannen så fort som mulig. Det er både for å gi et svar til de pårørende, men også for den alminnelige tryggheten i Ålesund, sier politimester Jan Steven Hasseldal til Dagbladet.

- Har gått inn på meg Hesseldal har ikke latt seg intervjue om saken hittil, fordi han under den kritiske delen av etterforskningen har hatt fokus på å la etterforskerne jobbe med å oppklare saken.

- Når man har et drap med ukjent gjerningsmann er det klart at det skapes frykt i befolkningen. Saken har påvirket hele byen og har også påvirket hele politikorpset, sier Hasseldal.

Politimesteren har selv tenkt mye på saken, og at det har vært det første han har tenkt på når han våknet om morgenen og det siste han tenkte på før han sovnet.

- Denne saken har gått inn på meg, og har nok gått inn på alle som har jobbet med den. Jeg tror alle identifiserer seg og setter seg inn i situasjonen til de pårørende og tenker «om det hadde vært meg, hva ville jeg følt da?».

- På den måten kjenner man et sterkt behov for å gi et svar til de pårørende, samtidig som at det er viktig å ta bort utryggheten som har preget Ålesund. Det gir meg en god følelse å gi befolkningen i byen et svar, og jeg vet det betyr mye for mange som bor her.

Har kjent presset Da meldingen om at Anja Weløy Aarseth (21) var savnet på Aksla bestemte politimesteren at det ikke skulle stå på ressursene.

- Jeg bestemte fort at vi måtte trykke på «den røde knappen» og sa til stasjonssjefen at det bare var å kjøre på og ikke tenke på ressurser. Vi satte på det vi kunne av folk fra dag én og fikk også bistand fra Kripos, sier Hasseldal.

Han forteller om et stort engasjement blant de rundt 50 politietterforskerne som har vært involvert i saken.

- Politifolkene som har jobbet med saken har stått på seint og tidlig. De har gitt full gass, og vi har sett oss nødt til å sende folk hjem. Vi har måttet sagt «du må hjem» for politifolk trenger også å sove. Men dette viser engasjementet de har hatt for å løse saken. Det er godt å se som politimester.

- Samtidig som vi har kjent et press på å løse saken, har jeg følt en ro om at her skal vi lykkes. Jeg var aldri i tvil om det, sier politimester Hasseldal.

Stor lettelse Da meldingen om at de hadde fått treff etter DNA-analyse forteller politimesteren, som er landets yngste, at det var en stor lettelse på politihuset i Ålesund.

LETTET: Politimester Jon Steven Hasseldal er lettet over at politiet har pågrepet en mann (23) for drapet på Anja Weløy Aarseth. Han mener utryggheten i Ålesund nå bør være borte. Her er han på vei hjem etter en lang dag på jobb i dag. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet
LETTET: Politimester Jon Steven Hasseldal er lettet over at politiet har pågrepet en mann (23) for drapet på Anja Weløy Aarseth. Han mener utryggheten i Ålesund nå bør være borte. Her er han på vei hjem etter en lang dag på jobb i dag. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet Vis mer

- Det var en veldig god følelse og en lettelse. Det var et resultat av flinke folk på Folkehelseinstituttet som jobber dag og natt for å få det klart så raskt som mulig, og så er det viktig å understreke at politiet selv har laget grunnlaget. Vi har selv sørget for at han finnes i et register, som igjen førte til at vi kunne ta han mye raskere.

- Når man får et bevis som er fellende, så har du jo kronjuvelen.

Han er imidlertid klar på at mannen ikke hadde gått fri dersom DNA-muligheten ikke hadde vært tilstede.

- Jeg tror vi hadde fått tatt ham likevel, for vi hadde ham i etterforskningsmaterialet. Men det hadde tatt betydelig lengre tid, sier Hasseldal til Dagbladet.

Hasseldal sier at de ansatte i Ålesund har vist at de kan takle en alvorlig drapssak.

- De har gjort en kjempeinnsats og har vist at de har en solid kompetanse. Et drap med ukjent gjerningsmann tester et politidistrikt, og vi er ikke det største politidistriktet. Det er ingen selvfølge at vi har så mange med høy kompetanse på dette feltet, men det har vi. På mange felt har vi blant de beste i landet med bakgrunn fra blant annet Kripos og PST. Det gir en god trygghet.

DREPT: Anja Weløy Aarseth (21) ble drept på joggetur på Aksla. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet
DREPT: Anja Weløy Aarseth (21) ble drept på joggetur på Aksla. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet Vis mer