VITNET: Alvdal-morens eldste sønn (28) ba om at søsteren (27) ikke skulle være i rettslokalet da han vitnet i Nedre Romerike tingrett. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VITNET: Alvdal-morens eldste sønn (28) ba om at søsteren (27) ikke skulle være i rettslokalet da han vitnet i Nedre Romerike tingrett. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Jeg bestemte meg i dag for å ikke skåne dem lenger

Alvdal-storebroren (28) fortalte om vold fra stefaren og moren, men hevder fortsatt søsteren (27) lyver om seksuelle overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): I Nedre Romerike tingrett var Alvdal-morens eldste sønn i dag mer åpen enn han har vært tidligere om voldsepisoder fra stefaren i barndommen.

- Jeg bestemte meg i dag for at jeg skal ikke skåne hverken mamma eller den tidligere stefaren min lenger. Mamma kommer ikke ut på veldig mange år, og det spiller ingen rolle lenger, sier han til Dagbladet etter å ha vitnet.

- Jeg har ikke vært så åpen om voldsepisodene tidligere, men det måtte fram en gang.

Moren og den tidligere stefaren er tiltalt for vold og grove seksuelle overgrep mot hans ett år yngre søster i perioden 1990 til 1998, da familien bodde i Gjerdrum i Akershus.

Selv om 28-åringen forteller om vold han ble utsatt for hjemme hevder han fortsatt at ingen seksuelle overgrep har funnet sted, og at søsteren hans lyver.

- Banket av stefar I retten fikk han torsdag spørsmål om hva han tenker om de seksuelle overgrepene søsteren skal ha blitt utsatt for.

- At hun kan ha fått juling kan godt hende, det har jeg fått selv, så det skal jeg ikke si noe på. Men at hun har blitt seksuelt misbrukt har jeg ingen tro på, sier han.

Til Dagbladet hevder han at det er lite sannsynlig at han ikke har fått med seg overgrepene eller ikke var tilstede.

- Vi hadde jo kun et forheng mellom soverommene våre.

Den ett år yngre søsteren har i retten fortalt om en vanskelig barndom, hvor hun ble utsatt for vold fra stefaren flere ganger i uka. Storebroren hevder han har fått juling på rompa av sin mor en gang, og at han husker å ha blitt utsatt for vold fra stefaren tre, fire ganger.

OVERGREP: Den fornærmede 27-åringen fortalte mandag om vold og seksuelle overgrep hun skal ha blitt utsatt for av moren og stefaren. Her sammen med sin bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OVERGREP: Den fornærmede 27-åringen fortalte mandag om vold og seksuelle overgrep hun skal ha blitt utsatt for av moren og stefaren. Her sammen med sin bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Han beskriver en av episodene som skjedde etter at familien hadde flyttet til Alvdal:

- Han og mamma krangla, og jeg ble forbanna på at de gjorde det når småsøsknene mine var der. Stefaren min ble forbanna og kom mot meg. Da trakk jeg fram kniven, sier han i retten.

- Det er ganske dramatiske å trekke fram en kniv? sier aktor Svein Holden.

- Jeg gjorde det vel fordi jeg ikke ville ha mer juling.

- Så voldsvideo Søsteren var etter ønske fra 28-åringen ikke tilstede i rettslokalene da han avga sin forklaring. Aktor Svein Holden spurte storebroren hva han tenker om at søsteren i sin bok «Mammas svik» hevder det også skal ha skjedd seksuelle handlinger mellom de søsknene.

- Det er helt på jordet, sier han i retten.

Det trekkes også fram en mye omtalt videofilm, hvor stefaren skal ha filmet at han banker opp den fornærmede søsteren på kjøkkenet hjemme i Gjerdrum. Moren fortalte i retten tidligere at hun har sett videofilmen, og beskrev hva som skjedde i det.

Da den mye omtalte Alvdal-saken gikk for retten hevdet eldstebroren at han ikke hadde sett filmen. Nå innrømmer han å ha sett den, og sier at han tidligere ville skjerme de så yngste søsknene sine, som er ofre i Alvdal-saken.

- Mamma blir sittende i fengsel til hun blir gammel. Han (faren til de yngste barna) er den eneste de har igjen. Jeg ser at de har et godt forhold til faren sin i dag, sier han.

Han sier det var han som fant videofilmen etter at familien hadde flyttet fra Gjerdrum til Alvdal.

- Han (stefaren) slår hardt i bordet og tar tak i henne (søsteren). Hun forsvinner gjennom lufta og begge blir borte fra synsvinkelen, sier han om innholdet i filmen.

Bekymringsmelding Før han vitnet torsdag sa eldstebroren at et av de viktigste tingene for ham å få fram i retten er at han ikke kjenner seg igjen i en bekymringsmelding som har vært sentral i saken.

I bekymringsmeldingen, som ble sendt til helsestasjonen i Gjerdrum i 1991, står det at gutten, som da var seks år gammel, har fortalt overgrep mot søsteren.

«Jeg er ikke mørkeredd, men X (navn på stefar) må være mørkeredd han, for han vekker opp Y (navn på søster) midt på natta og sier hun skal ligge med ham» skal gutten, ha sagt til varsleren, som er søskenparets tante.

I retten sier 28-åringen at han ikke vet hva som kan være bakgrunnen for bekymringsmeldingen.

- Den som løp over til familien etter å ha fått juling var jo meg. Kanskje har jeg gitt uttrykk for at jeg var redd hun også skulle få juling, det er mulig, sier han.

FORTALTE OM VOLD: Alvdal-storebroren (28) fortalte om vold fra moren og stefaren, men hevder fortsatt at søsteren (27) lyver om de seksuelle overgrepene moren og stefaren er tiltalt for. Foto: Jacques HVistendahl/  Dagbladet
FORTALTE OM VOLD: Alvdal-storebroren (28) fortalte om vold fra moren og stefaren, men hevder fortsatt at søsteren (27) lyver om de seksuelle overgrepene moren og stefaren er tiltalt for. Foto: Jacques HVistendahl/ Dagbladet Vis mer