Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg besvimer nesten av hvor kaldt det er, og tenker på Anja som ligger der ute skadet. For hun gjør vel det?

Anja Weløy Aarseths mor skrev dagbok om forsvinningsdagene.

STERKT VITNE: Moren til Anja Weløy Aarseth vitnet i retten i dag. Hun leste blant annet fra dagboknotatene fra da dattera hennes forsvant i august i fjor. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
STERKT VITNE: Moren til Anja Weløy Aarseth vitnet i retten i dag. Hun leste blant annet fra dagboknotatene fra da dattera hennes forsvant i august i fjor. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): I dag tok Anja Weløy Aarseths mor plass i vitneboksen.

Tiltalte Steven Dan Danielsen (24) møtte aldri blikket til moren så lenge hun satt i vitneboksen. Han satt tilsynelatende uberørt fram over skrivebordet og skrev på et ark.

Anjas mor fortalte om ei snill jente med mange venner, også i Ålesund. Derfor gledet hun seg til å reise til Ålesund da moren kjørte henne til Flesland.

- Hun gledet seg til å komme til Ålesund, for hun hadde fått så mange venner. Det som har brent meg inn i meg er det hun sa like før hun gikk; «Henter du meg torsdag mamma?», sa hun i retten.

Skjønte noe var galt Moren, som selv er fra Ålesund fortalte om jenta si som pliktoppfyllende. Derfor forsto hun raskt at noe var galt da Anjas bestemor ringte.

- Mamma ringte meg torsdag 29. august og var veldig oppskjørtet. Bilen sto ikke der, og senga var ikke brukt, fortalte moren i retten.

- Jeg visste med en gang at noe var galt, sa hun.

Dagen i forveien, samme dag som Steven Dan Danielsen voldtok og drepte Anja, hadde moren den siste samtalen med sin datter.

- Vi snakket med Anja på telefonen. Da fortalte hun hva hun hadde gjort. «Nå skal vi på Moa og handle litt», sa hun.

- To og en halv time senere var jenta vår voldtatt og drept, og vår verden raste sammen, selv om vi ikke visste det enda, fortalte moren i retten.

Dagbok Anjas mor mobiliserte familien. De ville til Ålesund raskest mulig for å delta i letingen etter dattera. Hun skrev dagbok fra de tragiske sensommerdagene i august og fikk lov å lese opp dette i retten.

29.august: - Anja har ikke kommet hjem i natt. Jeg kjenner kloen i magen. Vi holder på å gå på veggen, leste moren fra dagboken.

- Jeg er så redd. Klarer ikke la være å gråte. Anja kan ha ramlet og skadet seg. Jeg besvimer nesten av hvor kaldt det er og tenker på Anja som ligger der ute skadet. For hun gjør vel det? Jeg må holde meg oppe for de andre, for Anja og meg selv, leste moren.

30.august:
- Det føles som hun lever. Det er funnet klær. Senere kommer en politimann med alvorlig blikk og sier det er funnet en livløs person på andre siden av fjellet. Jeg tenker at det ikke er vår Anja. Hun lever jo. Så blir det bekreftet. Anja er funnet død.

Moren leste og fortalte med klar stemme.

- Ikke bare vi som sørger - Anja hadde mange roller. Ikke bare som vår datter. Hun var storesøster, kjæreste, venninne, nabojente. Alle de skjønne ungdommene som hver dag har vært her i retten er venner av Anja, venner av oss. Alle disse har også en sorg over jenta vår, for det er ikke bare vi nærmeste som sørger over Anja, sa hun.

Begge foreldrene til Anja er fortsatt sykemeldt. Moren forteller om hodepine, problemer med hukommelsen og flachbacks.

- Folk spør hvordan vi har det, og det er et veldig vanskelig spørsmål. Vi forsøker å danne oss et liv uten Anja. Det er ikke lett, men vi skal klare det.

Anjas mor fortalte også at de føler de ikke har fått svar på det som skjedde med datteren.

- Vi hadde tenkt at vi skulle få flere svar enn vi har fått. For vi vet jo ikke hva som faktisk skjedde så lenge tiltalte ikke ønsker å forklare seg om det som skjedde, sa hun.

LA NED MBLOMSTER OG LYS: I forkant av rettssaken denne uka ble det lagt ned blomster, lys og en stein med en hilsen på åstedet der Anja Weløy Aarseth ble drept. FOTO: FRIDGEIR WALDERHAUG / Dagbladet
LA NED MBLOMSTER OG LYS: I forkant av rettssaken denne uka ble det lagt ned blomster, lys og en stein med en hilsen på åstedet der Anja Weløy Aarseth ble drept. FOTO: FRIDGEIR WALDERHAUG / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart