- Jeg betaler russiske jenter for sex

NESSEBY (Dagbladet): Ensomme ungkarer i Finnmark søker trøst hos russiske jenter. Menn betaler for selskap og seksuelle tjenester. - Jeg skammer meg ikke over å ha drifter. Nå er jeg lei av hetsen, la meg og de russiske jentene få være i fred, sier Johan Andersen (62).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går samlet motstanderne av den russiske horetrafikken seg til seminar i Tana.

Det nærmer seg helg, igjen vil sexhungrige menn søke til Varangerbotn, Skipagurra og andre småsteder i Finnmark. Bygdelag gjør opprør mot de økende sexsalget. Til ingen nytte.

Politiet er maktesløse. Imens øker mistroen mot russere, som jages fra campingplasser og nektes hotellrom.

Ungkarsland

Finnmark er ungkarenes rike, mannsoverskuddet er ekstremt. Kvinnene flytter og kommer aldri tilbake. Derfor er enslige menn blant de få som tar imot russerne med åpne armer - og lommebøker:

- Fanatikere setter seg til doms over seksuallivet mitt. Jeg har aldri vært god nok for de kvinnene som nå fordømmer meg som kriminell mannsgris. I hele mitt voksne liv har jeg aldri hatt sex med en kvinne fra Tana.

Da russerjentene kom, fikk jeg endelig den nærheten jeg lengtet etter. Jeg føler meg ti år yngre, for meg er dette en flott opplevelse. Er det jeg gjør verre enn at norske kvinner eller menn har tilfeldig sex etter en tur på byen eller på ferie?

- Kjærester

Mange av dem som kjøper sex er unggutter eller arbeidsledige og alkoholiserte sosialklienter. Men ikke Johan Andersen. Han har fast jobb i Tana kommune, dessuten er han en sentral joiker og samisk kulturformidler som har opptrådt på scener over hele landet.

Med jevne mellomrom møter han russiske jenter. De kommer i privatbiler og busser over grensa. Andersen kaller dem «venner» og «kjærester», ikke horer. Men Andersen innrømmer at han har sex med jentene. Og at han betaler for det.

- De er fattige, jeg er ensom. Vi finner sammen. Jeg hjelper dem med penger. Er det en synd?

- Men plager det deg ikke at jentene også går til sengs med andre menn?

- Jeg forsøker å skyve det vekk. Jeg er blitt glad i disse jentene, de er så vakre og kloke. Vi pynter oss før de kommer og gråter når de drar hjem igjen.

Han forteller at flere av jentene har arbeid og familie i hjemlandet. Noen er sykepleiere, lærere eller ingeniører, men behøver ekstra penger fordi nøden er så stor.

- I bygda hevdes det at du utnytter disse jentene?

- Jeg ser det ikke sånn. Det er snakk om voksne mennesker som inngår frivillige avtaler. Kjemien må stemme, ingen tvinger noen til sengs.

- Lynavledere

- Mange mener kjøp og salg av kropp i et lite bygdesamfunn er en sosial tragedie?

- Det kan jo være det også. Mange jenter drømmer om en rik og snill norsk ektemann, men møter i stedet en blakk fyllefant som slår. Men her i Finnmark tror jeg også jentene er en lynavleder for mange menn. Du vet, menn blir så aggressive og innestengte uten seksuell kontakt.

Han mener svært mange menn i deler av Øst-Finnmark, gifte som ugifte, har hatt kontakt med russerjentene.

- For stadig flere ender det med ekteskap.

- Hva med deg sjøl?

- Jeg vet ikke, kanskje hvis jeg treffer den rette. Men jeg er en hardbarket ungkar og et sosialt menneske. Jeg reiser mye og vil ikke være bundet.

- Sterke reaksjoner

Andersen veit at reaksjonene vil bli sterke når han velger å snakke åpent ut til Dagbladet.

- Men jeg har sterk rygg. En gammel sjømann som meg har venner i fjerne land. Kanskje kan jeg flykte til palmesus i Karibia.

FØLER IKK SKAM: Johan Andersen er en av mange ungkarer i Finnmark som har sex med russiske kvinner. Uten å føle anger.