VEPSEBOL: Familien hvor de to filippinske jentene fikk jobb, viste seg å være et vepsebol av krangling og dramatiske oppgjør. Foto: Sjur Stølen.
VEPSEBOL: Familien hvor de to filippinske jentene fikk jobb, viste seg å være et vepsebol av krangling og dramatiske oppgjør. Foto: Sjur Stølen.Vis mer

- Jeg ble banket opp av au pair-vertinna

En au pair og en barnepasser forteller fra oppholdet hos en norsk kjendisfamilie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filippinske «Maria» er våt i øyekroken og trøstes av venninna «Aurora», da Dagbladet kommer inn i møterommet hos advokaten deres, Per Danielsen.

De har snakket om kvinnen som de begge jobbet for, Maria med status som au pair, en ordning som ifølge statssekretær Pål K. Lønseth har kulturutveksling som formål.

- Hun sa at jeg var en prostituert, sier Maria om sin tidligere vertinne.

- Jobbet hele uka Nå har de to venninnene politianmeldt den tidligere vertinnen for vold og trakassering.

- Vi har ikke ytterligere kommentarer enn at historien ikke er korrekt og at vi ikke kommenterer straffesaker som er under etterforskning, skriver kvinnens advokat Mette Yvonne Larsen. Kvinnen selv avviser påstandene, men vil ikke gi faktaopplysninger.

Maria begynte hos kvinnen og hennes familie på sensommeren 2009. Avtalen var fem timers arbeidsdag, 4000 kroner i månedslønn, matpenger på 2000 kroner, og en måneds ferie. Likevel forteller hun om arbeidsdager fra sju til seks, og lørdags- og søndagsjobbing.

For søndagsjobbingen skal hun «noen ganger» ha fått 1000 kroner ekstra.

Bråk og trusler Maria oppdaget raskt at hjemmet i et kjendispreget miljø på Oslos beste vest var et vepsebol. Mannen, selv kjendis, har engasjert en kjent privatetterforsker til å skrive rapporter om tilstandene i hjemmet.
I september i fjor fikk han for eksempel politiet til å beslaglegge et haglgevær som han hevdet hans samboer hadde truet ham med.

- Når hun ble sint, kastet hun ting. Glass og stoler. Jeg ble skremt, men jeg tenkte at mitt ansvar var å ta meg av barna, sier Maria.

Den tidligere au pairen sier også at vertinnen var voldsom med barna, og fiket til dem.

Hun skal ha fått avslag den første gangen hun ba om fri, for å se 17. mai-feiringen og barnetoget, fordi hun ikke er norsk.
Først i juli i fjor skal Maria ha fått ordentlig ferie. Tilbake på jobb, skal vertinnen ha påstått at hun var prostituert, fordi hun før ferien hadde vært innlagt på sykehus og ikke ville si hvorfor.

- Slag i ansiktet Det ble en krangel da Maria ville dra fra stedet.
- Hun sa nei, og gikk helt opp til meg og sa at «jeg kan gjøre hva jeg vil med deg». Så tok hun tak i skuldrene mine og dyttet meg mot et garderobeskap, sier hun.
Deretter skal Maria ha løpt ut i et anneks på landstedet hvor de var da dette skjedde, med vertinnen etter seg.
- Hun slo meg i ansiktet og dro meg i håret, sier Maria og viser fram et bilde av seg selv med blåmerker på låret.

Kniv Etter dette ville Maria bort. Hun fikk etter hvert plass på en bibelskole.
Ei annen filippinsk jente, «Aurora», som hadde vært vikar for Maria, overtok som barnepasser.

Aurora forteller om krangling da hun sa hva hun mente om vertinnens behandling av barna, og da hun ikke ville jobbe mer enn fem timer om dagen.
Hun sier at hun under et opphold i Hemsedal i fjor høst fortalte vertinnen at Maria ville politianmelde henne.  Etter det skal vertinnen ha kommet inn til Aurora med en kniv i hånda, og bedt henne skrive et brev om at hun hadde vært en god vertinne.

- Drapstrusler I politianmeldelsen fra Aurora står dette om hva som skal ha skjedd den 15. november i fjor, da hun møtte vertinnen på gata: «Hun gikk da løs på meg, først ved å dra meg i håret, og deretter ved å forsøke å dytte meg ut i gaten, foran trikken. Mens hun angrep meg, skrek hun og skjelte meg ut, blant annet ved å kalle meg for "hore"».
En annen gang, på en Kiwi-butikk, skal hun ha kommet med drapstrusler.

BLÅMERKER: Den tidligere au pairen Maria (t.h.) viser fram et bilde av seg selv med blåmerker, etter at hun skal ha blitt slått av vertinna hun jobbet for. Foto: Sjur Stølen
BLÅMERKER: Den tidligere au pairen Maria (t.h.) viser fram et bilde av seg selv med blåmerker, etter at hun skal ha blitt slått av vertinna hun jobbet for. Foto: Sjur Stølen Vis mer

I Marias politianmeldelse står det at vertinnen har ringt en ansatt ved bibelskolen og sagt at hun var en hore.
Den ansatte forteller Dagbladet at hun fikk telefon fra en anonym kvinne som sa at en tidligere au pair som studerte ved skolen hadde flere kjærester. Ut fra ting Maria har fortalt er den ansatte sikker på at det var den tidligere vertinna hennes som ringte, men kan ikke huske om hun brukte ordet «hore».

Gevær De to jentene har tatt kontakt med en tidligere au pair hos den samme vertinnen, og i et notat forteller også hun om arbeid på fridager, sinne og voldsom oppførsel.

«Hun dyttet meg til jeg falt i trappa, sammen med hennes sønn, og det er det verste», skriver hun i et brev hvor det også står at hun har sett vertinnen peke med et gevær mot ansiktet til sin samboer.