Ba om julehjelp:

- Jeg ble bare så kvalm

Flere kvinner forteller at de har opplevd å bli tilbudt mat og penger i bytte mot sex, etter å ha bedt om hjelp på Finn.no sine «Hjelp til Jul»-sider.

BA OM HJELP: Ikke alle tilbud var like velkomne da alenemoren «Nicole» ba om hjelp på Finn.no Foto: Privat
BA OM HJELP: Ikke alle tilbud var like velkomne da alenemoren «Nicole» ba om hjelp på Finn.no Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jula er gjerne en kostbar tid, og i år er den nok for mange mer kostbar enn noensinne.

For to uker siden fortalte leder i organisasjonen For økt levestandard (FØL Norge), Anita Lesteberg, at organisasjonen møter flere som må velge mellom mat og medisiner.

I forrige uke kunne Frelsesarmeen presentere en fersk undersøkelse som viser at én av fem sier de ikke har en økonomi som dekker de stadig økende kostnadene.

Denne uka sendte også Røde Kors ut en pressemelding, der de sier at det er «enorme behov for krisehjelp før jul».

- Hos mange av Røde Kors' lokalforeninger har pågangen mer enn doblet seg, sier Pernille Lemming, leder for Landsråd omsorg i Røde Kors, i pressemeldingen.

Ba om hjelp

Flere har også henvendt seg på annonseplattformen Finn.no for å be om hjelp i tida fram til jul.

Dagbladet har snakket med én av disse - en alenemor i slutten av tjueåra som, for å verne om sin seks år gamle sønn, ikke ønsker å stå fram med sitt virkelige navn.

Vi omtaler henne derfor her som «Nicole».

På Finn.no sine «Hjelp til Jul» sider har «Nicole» lagt ut en annonse der hun beskriver sin situasjon.

- Jeg har i tidligere år ikke spurt om hjelp til jul, for lillemann har vært så liten, og ikke helt skjønt hva det er for noe. Nå snakkes det høyt og lavt i klassen om nissen, julefeiringer med storfamilien, gaver, og min sønn har begynt å glede seg til all julemagien han har hørt om, skriver «Nicole».

- Jeg vil så gjerne at han skal få oppleve litt av den.

- Hvis du er god mot meg

«Nicole» mottok flere svar på annonsen, men ikke alle med like gode intensjoner.

- Hvor mye trenger du for å komme deg ovenpå?, spør en mann den unge småbarnsmoren.

Etter å ha sett annonsen hennes på Finn.no har mannen tatt kontakt via Facebook for å, tilsynelatende, tilby «Nicole» hjelp.

«Nicole» svarer mannen med en sum hun mener kan være tilstrekkelig, men beskriver samtidig at hun ikke forventer å få den fulle summen, og er takknemlig for all hjelp hun kan få.

TOK PAUSE: Fredrik Solvang var tydelig beveget under Debatten tirsdag 15. november. Bilder med tillatelse fra NRK. Vis mer

- Ok. Hvis jeg gir deg dem, blir du glad da?, skriver mannen videre, som får den unge moren til å spørre om det er noe han virkelig er villig til.

- Hvis du er god mot meg så, skriver mannen.

- Hva mener du?, spør «Nicole» tilbake.

- Litt varme til meg, beskriver den eldre mannen.

Dette er én av fem eller seks henvendelser av denne typen som den trengende småbarnsmoren har fått, etter å ha bedt om hjelp på Finn.no.

Det nøyaktige antallet vet ikke småbarnsmoren, som slettet henvendelsene for å slippe å se dem.

- Jeg ble bare så kvalm av alt sammen, og ville bare slippe å se det, sier «Nicole».

For å prøve å buktes med henvendelsene, skriver hun en oppdatering i annonsen.

- Men dere som tar kontakt for å bytte hjelpen deres mot «s*x», «nærhet», «kos» og «litt varme» kan være så snill å slutte med det. Her har jeg lagt ut en sårbar annonse, og blir møtt med spørsmål om å selge meg selv for å få julehjelp, skriver «Nicole».

Hun er heller ikke alene.

Mat mot sex

I forrige uke skrev avisa Glåmdalen om den anonyme kvinnen «Linn», som opplevde mye av det samme som «Nicole».

«Linn» mottok imidlertid også en rekke meldinger fra folk som ikke var interessert i å hjelpe, men heller kritisere henne for at hun trengte hjelp.

- De fleste bare graver for å vite hvordan jeg havnet i denne situasjonen. De ønsker ikke å hjelpe, men stiller meg til veggs som en kriminell. Og de to tilbudene jeg har fått handler om mat mot sex, kunne «Linn» fortelle Glåmdalen.

Begge kvinnene beskriver det også som vanskelig å bestemme seg for å skrive en annonse.

- Det satt langt inne å bare skulle lage en annonse om hjelp til å starte med. Jeg gikk mange runder med meg selv før jeg turte, sier «Nicole» til Dagbladet.

- Men jeg tenkte at så lenge sønnen min får litt mat på bordet og varme klær på kroppen så er det verdt det, sier hun videre.

- Tar ikke imot mer enn vi trenger

Til tross for de mindre hyggelige henvendelsene så er likevel «Nicole» takknemlig for hvor mange som også ønsket å hjelpe.

- Jeg har måttet sende noen som har tatt kontakt videre, sier hun.

Blant de tingene hun har mottatt nevner «Nicole» arvetøy, et gavekort og litt penger på Vipps.

- Men jeg tar ikke imot mer enn vi trenger, da jeg ønsker at flere skal få muligheten til å få hjelp her inne, sier alenemoren.

- Ikke helt edle hensikter

Ellen Rykkja Gilbert er seniorrådgiver i psykososial førstehjelp og beskyttelse hos Røde Kors.

Hun sier til Dagbladet at det ikke er et ukjent fenomen at enkelte velger å forsøke å utnytte de som fremstår som sårbare, og at dette er noe man må være obs på når man benytter seg av tjenester som Finn.no for å søke hjelp.

- Det er ingenting galt i å ta imot eller tilby hjelp gjennom for eksempel Finn.no, men da er det viktig å huske på at man i disse uregulerte kanalene kan bli møtt av folk som ikke har helt edle hensikter, sier Gilbert til Dagbladet.

Dersom man ønsker å bidra, men er redd for å benytte seg av de uregulerte kanalene, sier Gilbert, så finnes det flere alternativer.

Hun ber også alle som mottar ubehagelige meldinger om å vurdere å rapportere disse videre.

- Det er forståelig at mange opplever det som vanskelig å forholde seg til denne typen meldinger, men jeg vil anbefale alle å vurdere om de ønsker å anmelde innholdet til politiet, eller i det minste varsle Finn.no, sier Gilbert.

- Nødvendige grep

Til Dagbladet sier kommunikasjonsrådgiver i Finn.no, Linda Glomlien, at det er det femte året selskapet har satt opp mulighten til å legge ut «Hjelp til Jul»-annonser.

I likhet med Gilbert oppfordrer Glomlien alle som opplever noe uønsket i forbindelse med disse annonsene om å rapportere dette inn til tjenesten.

- Hvis noen opplever noe uønsket på annonsen sin, så ønsker vi at annonsen eller annonsøren rapporteres til oss på FINN slik at vi kan ta nødvendige grep. Det er enkelt å trykke på en «rapporter»-kapp i meldingstjenesten vår og på annonsene, sier Glomlien.

Dette er helt nødvendig, sier Glomlien, for at Finn.no skal være i stand til å oppdage misbruk av tjeneste.

- Vi har nulltoleranse på all trakassering, men vi er veldig avhengig av at dette blir rapportert inn til oss. Hvis det først blir rapportert, så har vi et helt team som ser manuelt på disse sakene og vurderer graden av alvorlighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer