Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ble bedt om å komme til Slottet før jeg dro til Amerika

Gunnar Sønsteby og Wilhelm Mohr forteller om da de fikk Krigskorset med sverd.

LA MERKE TIL AT KONGEN IKKE VAR DER: Gunnar Sønsteby, her sammen med kona Anne-Karin og Jens Stoltenberg, forteller at han bet seg merke i at kong Harald ikke deltok på søndagens utdeling av Krigskorset med sverd. Foto: Erlend Aas / Scanpix
LA MERKE TIL AT KONGEN IKKE VAR DER: Gunnar Sønsteby, her sammen med kona Anne-Karin og Jens Stoltenberg, forteller at han bet seg merke i at kong Harald ikke deltok på søndagens utdeling av Krigskorset med sverd. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kan Dagbladet avsløre at kong Harald er lei seg etter at han ikke fikk være med da Krigskorset med sverd ble delt ut til spesialsoldatene Trond André Bolle, Eirik Johan Kristoffersen og Jørg Lian.

Flere kilder bekrefter også at den militære ledelsen av Forsvaret skal ha reagert med vantro da de fikk beskjed fra Forsvarsdepartementet om at kongen ikke fikk være til stede.

Statsminister Jens Stoltenberg ønsker ikke å svare på spørsmål om utdelingen, som han sto for sammen med forsvarssjef Harald Sunde - og videresendte Dagbladets e-post til forsvarsminister Grete Faremo.

Fikk utmerkelsen på Slottet Norges største krigshelt, Gunnar «Kjakan» Sønsteby (93) fikk Krigskorset med sverd direkte overlevert fra Kong Haakon.

Sønsteby var selv til stede på Akershus festning søndag 8. mai og deltok i arrangementet hvor de tre spesialsoldatene fikk Krigskorset med sverd.

- Jeg fikk Krigskorset høsten 1947, to år etter at krigen var slutt. Da skulle jeg til Amerika, men ble bedt om å komme en tur på Slottet før jeg reiste, forteller Sønsteby, som er den eneste som ha fått Krigskorset med tre sverd.

Sønsteby bekrefter overfor Dagbladet at han la merke til Kong Harald ikke var til stede under den høytidelige markeringen på Akershus festning søndag.

- Jeg la merke til det, men reagerte ikke noe spesielt på det, sier krigshelten fra andre verdenskrig.

Ble møtt på flyplassen General Wilhelm Mohr (94) fikk også Krigskorset med sverd av kong Haakon.

BLE MØTT PÅ FLYPLASSEN: Wilhelm Mohr forteller at han ble møtt på flyplassen av kong Haakon. Her er han sammen med dronning Sonja under et møte for krigsveteraner på Fairmont York Hotel i Toronto. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
BLE MØTT PÅ FLYPLASSEN: Wilhelm Mohr forteller at han ble møtt på flyplassen av kong Haakon. Her er han sammen med dronning Sonja under et møte for krigsveteraner på Fairmont York Hotel i Toronto. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Kongen kom selv ut på flyplassen i 1943 og ga meg Krigskorset med sverd, sier Wilhelm Mohr.

- Var det vanlig at kongen selv personlig overrekte Krigskorset med sverd til de som fikk den ære?

- Ja. Det skjedde vel noen ganger at utenlandske statsborgerne som fikk Krigskorset med sverd ikke fikk direkte av kong Haakon, sier general Wilhelm Mohr.

Mohr ønsker ikke å mene noe om at kongen ikke var til stede under arrangementet på Akershus festning søndag. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media