Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg ble drapstruet av Bastesen»

Hvalfangstmotstander Paul Watson hevder han er blitt drapstruet av hvalfanger og stortingsmann Steinar Bastesen. Påstanden serveres i et intervju av Petter Nome på NRK-programmet «Gringos» i morgen kveld. Bastesen er rasende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bastesen får ikke mulighet til å svare på beskyldningen i NRK-programmet.

Påstanden kommer tilsynelatende tilfeldig mens Nome intervjuer Watson, om bord i skuta «Sea Shepherd» på nordvestkysten av USA.

- Seriøs trussel

Watson er på vei til Neah Bay, hvor et indianersamfunn har bestemt seg for å gjenoppta stammens gamle tradisjon: hvalfangst. Watson akter å stanse fangsten.

Underveis tar Nome opp amerikanerens forhold til Norge. Han spør hvorfor Watson den gang sa han fryktet å bli drept hvis han måtte sone i norsk fengsel.

Slik går dialogen i TV-intervjuet:

«Vel, jeg har mottatt drapstrusler fra Steinar Bastesen og andre hvalfangere. Så jeg hadde grunn til å være bekymret.»

«Har du mottatt drapstrusler fra Steinar Bastesen?» spør Nome.

«Ja, han ringte meg opp og sa... Vil du høre nøyaktig hva han sa?»

«Ja.»

«Han sa: 'Hvis du viser deg i Norge igjen, kommer vi til å blåse hodet av deg.' (If you come to Norway, we'll blow your fucking head off.)»

«Tror du trusselen var seriøst ment?»

«Jeg vil tro det. Når den kommer fra en fyr som er besatt av å slakte hval, må jeg ta den på alvor. Og han har åpenbart en viss innflytelse, siden han ble valgt inn på Stortinget. Det er en mann som representerer den norske regjeringen og det norske folk som kommer med disse ytringene,» sier Watson i TV-programmet, som sendes i morgen kveld.

- Fyren er en bløff

- Jeg har aldri utvekslet et ord med Paul Watson. Aldri. Jeg har heller aldri tenkt å gjøre det. Fyren er en bløff, sier Steinar Bastesen.

Han velger å rette sitt verbale skyts mot Nome.

- Jeg fatter ikke hvordan Petter Nome kan stille opp som mikrofonstativ for en kjeltring som Watson, og la ham utbasunere sin beskyldning om at en stortingsrepresentant driver med drapstrusler.

Bastesen vil nå kontakte sin advokat, Per Danielsen, som har spesialisert seg på å slå ned på journalistiske overtramp.

- Jeg skal vurdere å forfølge saken etter at advokaten har sett programmet. Dette er rein uthenging. Watson lever av media, og det Nome gjør er å hjelpe ham å tjene penger.

- Lever ikke også du av media?

- Jeg? Jeg har bare forsvart meg når jeg er blitt angrepet av hvalfangstmotstandere. Det er hele tida motparten som angriper oss. Så hvorfor stiller Nome opp for Watson, så han kan servere løgner til det norske folk? Er det å lage faenskap og å henge meg ut som er Nomes mål? spør stortingsmannen.

Ett av Petter Nomes motiver for å oppsøke Watson var å la ham komme til orde.

- Det var en drivkraft i og med at han er blitt hengt ut ensidig i norsk offentlighet i lang tid. Jeg syns det er et poeng å gi Bastesen litt motstand, sier Nome.

Vanlig presseskikk i Norge er at den som blir kritisert eller angrepet får komme til motmæle. - Vår avveining er at Bastesen holder et så høyt støynivå og fører en så sterk ordkrig mot Watson, uten at han får komme til orde, at det er riktig å la Watson komme med beskyldningen. I tillegg har Bastesen lenge tillagt Watson liten troverdighet. Jeg syns derfor det er pussig at Bastesen tar Watsons uttalelser på alvor nå.