-  Jeg ble en syndebukk

Paul Bremer var USAs mektige representant i Irak etter krigen, og fikk skylda for alt som gikk galt det første året etter invasjonen. Nå slår han tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Spesielt blir forsvarsminister Donald Rumsfeld og tidligere nestkommanderende Paul Wolfowitz og Douglas Feith kritisert i boka. De manglet en strategi for å bekjempe opprøret og nektet å sende nok soldater. Og da noe gikk galt la Rumsfeld skylda på Paul Bremer, skriver han i boka som nå er ute.

Manglet strategi

I mai 2003 overtok Bremer som Iraks sivile administrator. Han innså at USA måtte ha store styrker i Irak over lang tid hvis de skulle kunne kvele opprøret. I Washington var de deimot ivrige etter å finne en kjapp vei ut.

-  Jeg er bekymret over at vi kanskje trekker oss ut for snart, sa han til USAs sikkerhetsråd.

-  Det amerikanske militæret hadde da ingen strategi for å bekjempe fienden, skriver han.

Bremers «We got him»

Høsten 2003 ble Saddam Hussein tatt til fange. En britisk PR-rådgiver øynet muligheten for et sitat som ville bli husket.

-  Du trenger noe kort. Noe som gjør seg godt på TV, sa rådgiveren.

-  Ladies and gentlemen: «We got him», ropte Bremer.

-  Effekten var umiddelbar og dramatisk. Irakiske, og noen vestlige, journalister jublet vilt, skriver Bremer, som fremdeles støtter president Bush, men tar et oppgjør med den nykonservative visjonen om demokratispredning med militærmakt.

-  Hvis USA ikke kan stå imot heten etter mindre enn seks måneder, så kommer vi til å få et uryddig neste århundre, skrev han i et notat til kona.

NEDERLAGET: Sommeren 2004 forlot Paul Bremer et Irak i kaos. Oppdraget med å stabilisere Irak hadde mislyktes.