«Jeg ble flink til å skifte bleier og varme grøt»

Ny måling gir Jens solid ledelse i kampen om fedrekvota.

PAPPAVALG: Lille Johan (10 uker) og pappa Frede Hansen fikk storfint besøk av statsministeren til Trømnes gård på Løten på fredag. Til høsten skal Frede ta ut fedrekvota. En rettighet Jens Stoltenberg vil beholde, mens Erna Solberg vil fjerne fedrekvota. Selv var Jens Stoltenberg tidlig ute med å ta ut pappaperm med sønnen Axel Stoltenberg. Allerede i 1989 tok han ut storparten av permisjonen da mamma Ingrid Schulerud var i jobb. Foto: Pål Godager.
PAPPAVALG: Lille Johan (10 uker) og pappa Frede Hansen fikk storfint besøk av statsministeren til Trømnes gård på Løten på fredag. Til høsten skal Frede ta ut fedrekvota. En rettighet Jens Stoltenberg vil beholde, mens Erna Solberg vil fjerne fedrekvota. Selv var Jens Stoltenberg tidlig ute med å ta ut pappaperm med sønnen Axel Stoltenberg. Allerede i 1989 tok han ut storparten av permisjonen da mamma Ingrid Schulerud var i jobb. Foto: Pål Godager.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

52 prosent av de spurte vil beholde foreldrepermisjonen som i dag, mens 41 prosent vil fjerne fedrekvota, slik Høyre vil.

Det viser en ny måling gjennomført for Dagbladet av Ipsos MMI.

- Omstridt kvote - Jeg er glad for at flertallet mener det. Fedrekvota har vært omstridt helt siden den ble lansert på åttitallet. Men jeg tror mange ser hvor viktig den har vært. Uten den får vi et stort tilbakeskritt for familiene og for likestillingen. Det blir mindre valgrihet uten pappapermen. Det er fedrekvota som sikrer valgfrihet for fedrene, sier Stoltenberg og legger til:

- Det er ikke slik at det blir mer jevnt fordelt mellom mor og far om man fjerner kvota. Da vet vi at mor tar ut det meste av permisjonen. Når man øker kvota, øker fars uttak.

Jens tidlig ute Selv er ikke Stoltenberg i tvil om at han og barna hadde stor glede av at han var hjemme. Den unge AUF-lederen Jens Stoltenberg var tidlig ute med å ta ut pappaperm da Axel Schulered Stoltenberg ble født. Også da dattera, Anne Catharina, ble født, var han permisjon.

- Den gang var foreldrepermisjonen kort, men jeg tok en stor del av permisjonen. Det var få som tok pappaperm da. Det var før den ble innført. Ingrid begyte ved Utenriksdepartementet på aspirantkurs. Jeg var hjemme den høsten med Axel, forteller han.

- Det er jo et nytt liv å få barn. Det er ingen tvil om at jeg har fått et nærmere forhold til mine barn, og tok mer ansvar. Jeg ble flink til å skifte bleier og varme grøt. Det tror jeg har betydning for all annen oppfølging av barna seinere. Like etter fødselen danner det seg mønster, som gjør at det blir skjevt om pappa ikke tidlig tar ansvar.
Et pappavalg

Dette stortingsvalget blir også et valg om hva slags foreldrepermisjon framtida mødre og fedre skal ha. Fredag gikk statsministeren kraftig ut mot Høyre-lederen og mente «Erna stiller seg i spissen for tidenes tilbaketog» om hun kommer til makta og fjerne kvota. Stoltenberg frykter for konsekvensene.

- All erfaring tilsier at det vil bli få fedre som tar ut permisjon uten fedrekvota, sier Stoltenberg og viser til at antallet fedre som tar ut fedrekvota har gått ned drastisk siden den ble fjernet i Danmark i 2002.

«Jeg ble flink til å skifte bleier og varme grøt»