Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsøpling i Bymarka

- Jeg ble forbanna

Naturfotograf Roald Heirsaunet (60) skulle egentlig ta bilder av en beverfamilie, men endte opp med å plukke ølbokser.

SØPPEL: Naturfotografen forteller at han ble lei seg av å se hvordan noen hadde etterlatt turplassen. Foto: Roald Heirsaunet
SØPPEL: Naturfotografen forteller at han ble lei seg av å se hvordan noen hadde etterlatt turplassen. Foto: Roald Heirsaunet Vis mer

Natt til onsdag hadde naturfotograf Roald Heirsaunet (60) store planer om å reise opp til Bymarka i Trondheim, for å fange noen bilder av en beverfamilie i morgensola.

Men da han kom til Theisendammen fikk han seg litt av et syn.

- Det så ut som det vi her i Trøndelag kaller en svinesti, sier Heirsaunet til Dagbladet.

På en brygge som er hyppig brukt av turgåere og folk som drar på overnattingsturer i skogen, var det fullt av søppel. Ølbokser, glassflasker, plastkopper, kondomer og annet avfall som lå strødd rundt bordet.

- Jeg ble fryktelig forbanna, og lei meg, sier han.

Det var Bydelsnytt som skreiv om saken først.

SØPPEL: På rasteplassen hevder Heirsaunet at han fant mellom 70-100 bokser og flasker. Foto: Roald Heirsaunet
SØPPEL: På rasteplassen hevder Heirsaunet at han fant mellom 70-100 bokser og flasker. Foto: Roald Heirsaunet Vis mer

- Lite respekt

Heirsaunet sier han synes det er fint at både voksne og ungdommer bruker naturen og tar med seg en øl, hvis de ønsker det.

- Men akkurat i disse corona-tider, så blir jeg sint fordi det viser så lite respekt for resten av befolkningen.

60-åringen forteller at han begynte å samle sammen flasker og bokser, men at han ikke hadde mulighet til å bære alt vekk fordi han hadde med seg så mye tungt fotoutstyr.

NATURFOTOGRAF: Roald Heirsaunet sier vi er priviligert i Norge som har så fin natur. Foto: Privat
NATURFOTOGRAF: Roald Heirsaunet sier vi er priviligert i Norge som har så fin natur. Foto: Privat Vis mer

- Trondheim bydrift har vært og ryddet der i dag. Men jeg ryddet opp mellom 70-100 bokser og flasker. Regjeringa har bestemt at det ikke bør være samlet mer enn fem personer. Hvis de bare var fem personer, må de ha drukket nesten 20 halvlitere hver, ergo de må ha vært fler enn fem, sier Heirsaunet til Dagbladet.

Han understreker at det ikke var en spesielt hyggelig opplevelse å rydde opp etter det som liknet en fest i skogen.

- Vi har en fantastisk natur her i Norge, og vi har en unik mulighet til å være helt alene siden vi har så store naturområder. Vi er så privilegert, og da må vi ta vare på det, sier Heirsaunet.

TROSSER TILTAK: Selv om helsemyndighetene til stadighet oppfordrer nordmenn til å holde seg unna folkemengder, er parkeringsplassene i marka stappfulle så fort sola skinner. Video: Tipser. Klipp: Endre Vellene Vis mer

Mye bruk av friområder

Roger Hagestuen i Trondheim bydrift sier til Adressa at det er de som må rykke ut og rydde opp, når søppelet ligger strødd rundt.

Han sier det har vært mye bruk av Bymarka, og andre friområder i Trondheim i det siste.

- Vi får ofte inn meldinger om forsøpling. Det har vært tilfeller nylig der det har fløtet over med søppel både ved Theisendammen, Haukvannet og på Lade. Det har åpenbart vært forsamlinger der. Det er bare fint med bruk av friområdene, men ikke med forsøpling, sier Hagestuen til avisa.

Politifaglig etterforskningsleder i Trøndelag politidistrikt, Håvard Johannessen, sier til Dagbladet at de ikke har fått noen henvendelser på hendelsen ved Theisendammen.

- Vi opplever å bryte opp fester som er hjemme og ute i offentlige områder, men majoriteten av folk er flinke til å overholde retningslinjene, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!