Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Jeg ble forgiftet

Det var prisen for frihet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ble uten tvil forgiftet av motstanderne mine i regjeringen, forteller Viktor Jusjtsjenko i et intervju med CNNs Christine Amanpour.

Nå mener han at det vansirede ansiktet hans representerer alt som er galt med Ukraina.

- Folket gråter når de ser ansiktet mitt. Men Ukraina har også blitt ødelagt. Nå skal vi lege begge, sier den nyvalgte presidenten, som fremdeles ikke har vent seg til å se sitt «nye jeg».

Trusel

Lite ante Jusjtsjenko da han innledet valgkampen hva han kom til å bli utsatt for.

- Selv om jeg var klar over hva slags land Ukraina var, og hvem som regjerte, så var jeg ikke forberedt på en slik kynisme som skulle til for å forgifte meg.

- Han var en trusel mot det gamle systemet, der folk tjente millioner om ikke milliarder på korrupsjon. De prøvde å ødelegge ham politisk. Jeg fryktet at om de ikke skulle lykkes med det, så ville de prøve å ramme ham fysisk. Jeg fryktet for familien vår, forteller kona Katherine.

Forgiftet

Før og etter: Dioksinen har satt tydelige spor i ansiktet til Viktor Jusjtsjenko. Det var prisen  for frihet. Foto: Scanpix
Før og etter: Dioksinen har satt tydelige spor i ansiktet til Viktor Jusjtsjenko. Det var prisen for frihet. Foto: Scanpix Vis mer

Sjette september i fjor ble Jusjtsjenko dårlig. Legene sa at de aldri hadde sett noen i så store smerter av tilsynelatende uforklarlige grunner, og han ble sporenstreks flydd til et sykehus i Østerrike. Heller ikke der hadde legene sett noe lignende. Da begynte de å mistenke at noe kriminelt hadde skjedd.

- Magesår, hovne bukspyttkjertler og lammende ryggsmerter var bare noen av symptomene. Dette var komplett ukjent for oss, og vi mistenkte at biologisk terrorisme eller forgiftning kunne være årsaken, sier doktor Michael Zimpher.

Det hadde stått om livet å gjøre. Likevel fikk de ham ikke til å holde sengen. Etter åtte dager insisterte Jusjtsjenko på å dra hjem, selv med slanger med smertestillende inn i ryggraden.

Dårlig sushi og for mye drikking

Tre dager senere gjorde han sin entré i parlamentet i Kiev. Motstanderne mente hans mystiske forsvinning skyldtes dårlig sushi eller for mye drikking. Men ingen kunne gi noe svar på hvorfor ansiktet hans hadde hovnet slik opp.

- Ansiktet mitt er kun en brøkdel av alle problemene jeg har møtt på. Dette er ikke et spørsmål om cuisine. Her er det snakk om Ukrainas politiske kjøkken, der drap kan beordres. Du vet godt hvem morderen er - det er regjeringen, forteller han til CNN.

På spørsmålet om han kan spesifisere hvem som sto bak forgiftningen, svarer han:

- Jeg har ingen tvil om at det er motstanderne mine i regjeringen som står bak. Det er de som ville hatt mest å tjene på min død.

Regjeringen avfeide lenge alle anklager om forgiftning. Etter tre måneder kom svaret fra et laboratorium i Amsterdam. Dioksinverdiene i blodet hans var 6000 ganger det som er normalt.

Det er en av de høyeste verdiene som noen sinne er blitt registrert.

Dekket sporene

I desember ble Kiev rammet av en rekke mistenkelige selvmord blant ledende ukrainere. Mye tyder på at de ble drept av regimet.

- Det som står bak, er de som frykter rettferdigheten, som frykter å måtte stå til rette for sine handlinger, sier den ukrainske presidenten.

Det kan være de samme som står bak mordforsøket på Jusjtsjenko. Dioksin produseres i fire-fem militære laboriatorier i Russland, Amerika og et par andre land. Presidenten har nå blitt informert om hvordan giften ble innført til Ukraina, men det er blitt hemmeligstemplet i påvente av videre undersøkelser.

Prisen for frihet

- Ukraina har drømt om frihet i århundrer. Revolusjonen kunne ha endt som opprøret på Den Himmelske Fredsplass. Men den oransje revolusjonen viste at det ukrainske folket ikke ønsker tyranni. De ønsker frihet, sier Jusjtsjenko

Presidenten avviser at han har betalt en høy pris for friheten.

- Alle ukrainere har betalt en pris for seieren over tyranniet, sier han.