ENVEISBILLETT: Den sju år gamle sibirske gutten ble satt alene på flyet til Moskva med enveisbillett. Hans amerikanske adoptivmor har gjort det klart at hun ikke lenger vil ha gutten. Foto: Pravda
ENVEISBILLETT: Den sju år gamle sibirske gutten ble satt alene på flyet til Moskva med enveisbillett. Hans amerikanske adoptivmor har gjort det klart at hun ikke lenger vil ha gutten. Foto: PravdaVis mer

«Jeg ble helt gal av sjokk»

Den innleide sjåføren hyrt inn for å hente gutten som ble sendt i retur til Moskva av sin amerikanske adoptivmor var uvitende om han var med på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Jeg ble gal av sjokk da jeg skjønte hva jeg hadde vært med på, sier sjåfør Arthur Lookyanov til CNN.

Han ble leid til å kjøre en sju år gammel gutt til Utdanningsdepartementet. Men der ventet ingen på ham.

Fredag i forrige uke ble det kjent at den amerikanske adoptivmoren hans, Tory-Ann Hansen, hadde satt sjuåringen alene på flyet tilbake til Russland.

Lookyanov forteller at gutten var i godt humør under den to timer lange kjøreturen fra Domodedovo-flyplassen utenfor Moskva og Utdanningsdepartementets lokaler. Gutten hadde tegnet og lekte med en Spiderman-figur, men hadde begynt å gråte på slutten av turen.

- Han sa at han savnet bestemoren Nancy, forteller sjåføren til CNN.

Bestemoren avtalte turenNancy Hansen, guttens adoptivbestemor, var den som kjøpte sjuåringen en enveisbillett fra Washington til Moskva og avtalte at Lookyanov skulle møte ham på flyplassen.

«Jeg er interesert i å leie deg som sjåfør for en tur fra DME (Domodedovo-flyplassen) til Utdanningsdepartementets kontorer på mandag 12. april», skrev hun i en mail til Lookyanov.

Han svarte og skrev at han ville ha 120 dollar for turen, og la ved dokumentasjon på at han hadde vært sjåfør for turister i Moskva tidligere.

Nevnte ikke sjuåringenDa Hansen senere sendte en bekreftelsesmail sa hun ingenting om at det var et lite barn han skulle kjøre. «Jeg har ingen store planer, så jeg kan møte deg på Domodedovo. Hvor bor du mens du befinner deg i Moskva?» svarte han.

Først onsdag - dagen før sjuåringen ble sendt alene på flyet - ble sjåføren informert om at det var en liten gutt som skulle være passasjer.

Samtidig ble han informert om at gutten ville bli eskortert av noen som jobbet med lufthavnen, som ville ha med seg en konvolutt med to ytterligere konvolutter inni.

- Vil ikke ha barnet
En av dem var til Utdanningsdepartementet, mens den andre var til sjåføren med betaling i amerikanske dollar. I konvolutten til russiske myndigheter sto følgende: «Etter å ha gjort mitt beste for dette barnet er det leit for meg å konstatere, at av hensynet til min familie, venner og meg selv, ikke lenger vil ha dette barnet.»

«Han er voldelig og har alvorlige psykopatiske adferdsproblemer. Jeg ble løyet for og villedet av russiske barnehjemsarbeidere og direktøren når det gjaldt hans mentale tilstand.»

Det var først da Lookyanov kom fram til Utdanningsdepartementet han først skjønte at det var noe fryktelig galt. Ingen ventet på gutten, og hans følelse av at noe var galt ble bekreftet da tjenestefolk ved departementet åpnet brevet adressert til dem.

Føler seg utnyttetHan ringte umiddelbart til guttens bestemor og sa at han følte seg utnyttet.

Sjåføren sier han nå er veldig lei seg og deprimert når han tenker på hva han hadde blitt lurt med på.

Saken har fått stor oppmerksomhet fra russiske topppolitikere, og utenriksminister Sergey Lavrov har truet med at adopsjon mellom Russland og USA skal stoppes inntil de to landene fikk på plass en ny og bedre avtale.

Begge landene har satt i gang etterforskning. Tory-Ann og Nancy Hansen har ikke samarbeidet med politiet i USA ved å ikke møte opp på avhør, ifølge lokalavisa Shelbyville Times-Gazette. En avgjørelse fra statsadvokaten må til før politiet kan oppspore de to for å få utført en avhør.

VILLE IKKE HA HAM: Her er bakhagen til Torry-Ann Hansen and Nancy Hansen i USA. De bestemte seg for å kvitte seg med Torry-Anns sju år gamle adoptivsønn. Foto: AP Photo/Josh Anderson/Scanpix
VILLE IKKE HA HAM: Her er bakhagen til Torry-Ann Hansen and Nancy Hansen i USA. De bestemte seg for å kvitte seg med Torry-Anns sju år gamle adoptivsønn. Foto: AP Photo/Josh Anderson/Scanpix Vis mer