Takako Ellefsen må reise fra Norge:

- Jeg ble helt sjokkert

Takako Ellefsen (83) må reise fra Norge før nyttår. 83-åringen og datter Klara Johanne Ellefsen forteller til Dagbladet at de er sjokkerte over beslutningen.

MÅ REISE: Takako Ellefsen (83) har fått beskjed om at hun må reise fra Norge innen 28. desember. Foto: Privat
MÅ REISE: Takako Ellefsen (83) har fått beskjed om at hun må reise fra Norge innen 28. desember. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg ble helt sjokkert og vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg er 83 år gammel og ektemannen min har gått bort, så jeg ønsker bare å bli værende i Norge.

Det sier Takako Ellefsen (83) til Dagbladet. Hun har fått beskjed om at hun må reise fra landet innen 28. desember. Dette ble klart da Utlendingsnemnda (UNE) besluttet å ikke omgjøre Utlendingsdirektoratets (UDI) vedtak.

Ellefsen flyttet først til Norge sammen med ektemannen Karsten Ellefsen i 1965 og bodde i landet til 1967. Seinere flyttet de tilbake til Norge før ektemannen døde av kreft i 2009. Ellefsen hadde oppholdstillatelse i Norge fra 2009 til 2013, ifølge UNEs vedtak, som Dagbladet har fått tilgang på.

Håper UNE snur

Nå bor Ellefsen sammen med dattera Klara Johanne Ellefsen i Stavanger. Dattera er norsk statsborger.

- Jeg ble sjokkert. Vi flyttet nylig inn i en leilighet sammen her i Stavanger. Jeg var helt overbevist om at norske myndigheter ville forstå hvilken dyp, dyp tilknytning mora mi har til Norge. Jeg har alltid vært norsk og har aldri hatt noe annet statsborgerskap. Jeg ble virkelig helt sjokkert, sier Klara Johanne Ellefsen til Dagbladet.

Søndag har 83-åringens sak blitt omtalt av Dagbladet, VG, NRK og Stavanger Aftenblad. Datter Ellefsen håper at norske myndigheter vil snu i denne saken.

- Jeg håper at det vil skje. Jeg har fått mange e-poster og tekstmeldinger fra mange mennesker. Folk har sagt til meg at de opplever beslutningen som opprørende. Jeg håper at all denne oppmerksomheten og støtten vi har fått vil bidrar til at mora mi får bli værende i Norge likevel.

Bodde sammen i Spania

Datter Ellefsen beskriver faren som en ekte stavangergutt. Hun sier at foreldrene møttes i 1962, giftet seg i 1964 og flyttet til Norge i 1965. Videre forteller hun at hun ble født i Stavanger året etter.

- Foreldrene mine flyttet tilbake til Norge da faren min fikk påvist kreft. Faren min gikk bort i 2009 og ble begravet i Stavanger. Jeg flyttet også til Norge slik at mora mi ikke skulle være alene. Seinere flyttet jeg til Japan på grunn av jobben min, og deretter til Spania hvor mora mi flyttet sammen med meg, sier dattera og fortsetter:

- I Spania fikk mora mi oppholdstillatelse, og vi bodde sammen i et hus. Jeg ble fortalt av advokaten min at det ikke skulle være noen grunn til at mora mi ikke skulle kunne få oppholdstillatelse i et annet EU/EØS-land når hun allerede hadde fått oppholdstillatelse i Spania.

Videre forteller dattera at Spania ble hardt rammet da coronapandemien brøt ut, og at de som følge av dette bestemte seg for flytte tilbake til Norge.

- Hun ønsker å være nær der faren min ble begravet, og ønsker å begraves sammen med ham når den dagen kommer.

UNEs vedtak

For å få oppholdstillatelse som familiemedlem til en EØS-borger, kreves det at man forsørges av dette familiemedlemmet, samt at denne forsørgelsen har vært nødvendig. UNE konkluderer med at Takako Ellefsen ikke har dokumentert at hun har hatt behov for forsørgelse. Dette særlig fordi at Ellefsen har mottatt pensjon mens hun har blitt forsørget.

Deretter konkluderer UNE med at 83-åringen ikke har dokumentert at hun har en heldekkende sykeforsikring som dekker alle risikoer i Norge, noe som gjør at de ikke vil vurdere om Ellefsen likevel kan få oppholdstillatelse i Norge om hun kan anses å være forsørget som del av datteras husstand.

Til slutt konkluderer UNE med at Ellefsen ikke har en særlig tilknytning til Norge som tilsier at hun skal få oppholdstillatelse.

Kommunikasjonsdirektør Ingrid Grimsmo i UDI opplyser til Dagbladet at de ikke kan uttale seg om enkeltsaker før den som eier saken fritar dem fra taushetsplikten. Videre henviser hun til UNE som har gjort det endelige vedtaket. Kommunikasjonsdirektør Bjørn Lyster i UNE uttaler til Dagbladet at han ikke er kjent med saken, og henviser til vedtaket.

- Urimelig og uforståelig

Datter Ellefsen er uenig i UNEs vurdering av Takako Ellefsens tilknytning til Norge.

- Jeg hadde aldri trodd at norske myndigheter skulle avslå søknaden hennes om opphold. Norske myndigheter mener at mora mi ikke har tilstrekkelig tilknytning til Norge, men vi har utvidet familie her.

83-åringen representeres av advokat Maren Skåden, som uttaler til Dagbladet at hun opplever UNEs avslag som både urimelig og uforståelig.

- UNEs avslag framstår som nokså urimelig og uforståelig. Vi er uenige i UNEs forståelse av Ellefsens sykeforsikring, Ellefsens tilknytning til Norge og Ellefsens forsørgelsesbehov, sier Skåden til Dagbladet og fortsetter:

- Vi har ikke tatt stilling til hva vi vil foreta oss videre ennå. Men det foreligger et endelig vedtak, så enten må vi ta det til retten, eller så må vi be om en omgjøring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer