- Jeg ble hjernevasket av Kripos til å huske

Overgrepssiktet i Gjøvik tingrett avviser at bilder er av han selv.

 - BLE MANIPULERT:  Tiltalte i overgrepssaken i Gjøvik tingrett tok et oppgjøre med avhørsmetodene til Kripos. Tegning: Fedor Sagepin.
- BLE MANIPULERT: Tiltalte i overgrepssaken i Gjøvik tingrett tok et oppgjøre med avhørsmetodene til Kripos. Tegning: Fedor Sagepin.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): Den overgrepstiltalte familiefaren skyldte på avhørsmetodene til Kripos for at hans forklaringer i de første avhørene blir tatt til inntekt for tre av tiltalepunktene han forklarte seg om i Gjøvik tingrett mandag.

- Kripos behandler sine ofre, for å kalle det slik, på en manipulerende måte. De spurte om igjen og om igjen, og jeg ble hjernevasket til å huske, fortalte mannen i 40-årene i retten.

Da politiet dukket opp i hjemmet 11. oktober i fjor og pågrep mannen, ble det også beslaglagt kameraer og en Mac med bilder som danner grunnlag for flere av de 15 punktene i tiltalen, som omfatter overgrep mot mindreårige.

En bildeserie med et 70-talls bilder tatt med automatisk avtrekker er påtalemyndighetenes viktigste bevismateriale i de tre tiltalepunktene som ble behandlet mandag - og som tiltalte nekter skyld for.

- Ikke mine trekk
- Jeg trodde først jeg kunne ha tatt bildene i søvne siden de ble funnet på kameraets minnebrikke. Men jeg ser nå etterpå at bildene kan være lastet ned på denne minnebrikken, og ikke være tatt av meg. Jeg så først at det kunne være likhetstrekk med meg, men jeg ser på etterpå at det er fysiske kjennetegn på bildet som ikke samsvarer med mine trekk, forklarte han i retten.

Han hadde hatt denne minnebrikken helt fra digitalkameraenes barndom, og den kunne ha vært brukt til mye - også til å lagre nedlastet materialet.

I retten mandag sa tiltalte bare «ja» til skyld på ett av de 15 tiltalepunktene som går på overgrep mot mindreårige.

Det gjelder overfall og voldtekt mot en mindreårig jente i Hellerudveien i Oslo natt til 11. oktober 2011. En fantomtegning basert på vitneobservasjoner etter det overgrepet førte til at tiltalte kom i politiets søkelys.

Han har svart «delvis» på skyldspørsmål i tre av tiltalepunktene og «nei» til de 11 andre punktene som omhandler barn.

Han erklærte seg skyldig i begge tiltalepunktene om brudd på dyrevernloven og seksuell omgang med en hest og en sau.

Aktor: - Vent på bildene
Aktor, statsadvokat Marit Bakkevig er ikke overrasket over at tiltalte avfeide bildene som danner grunnlaget for de tre tiltaltepunktene som ble behandlet mandag.

- Det er ikke overraskende at tiltalte nekter på generelt grunnlag. Og i dette konkrete tilfellet får retten først få anledning til å studere bildene, som blir lagt fram tirsdag. Da skal også politifolkene som fant bildene forklare seg, sier Bakkevig til Dagbladet.

- Skjønner han har krenket noen
Forsvareren, advokat Vegard Aaløkken, sier at hele prosessen og den første dagen i retten har vært belastende for tiltalte.

- Hvordan forklarer du at han unnskyldte seg i retten for de han har krenket når han bare helt har innrømmet skyld i ett av punktene om overgrep mot barn ?

- Han har også gitt tre delvise innrømmelser, og han skjønner at han har krenket noen. Det gjelder nok også utover tilfellene han har innrømmet helt eller delvis. Men han kjenner seg ikke igjen i flere av tiltalepunktene, sier Aaløkken til Dagbladet.

 FORSVARER:  Advokat Vegard Aaløkken. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
FORSVARER: Advokat Vegard Aaløkken. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer