Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ble holdt fanget og voldtatt i min egen leilighet

Kvinnen i 20-åra anmeldte eksen, men saken ble henlagt på tross av dokumenterte skader.

REDD FOR KONSEKVENSENE: Hun anmeldte sin ekskjæreste for voldtekt, på tross av frykten for hevn, men saken ble henlagt. I fjor fikk hun voldsoffererstatning, og med det endelig følelsen av å bli trodd. Foto: Nina Hansen
REDD FOR KONSEKVENSENE: Hun anmeldte sin ekskjæreste for voldtekt, på tross av frykten for hevn, men saken ble henlagt. I fjor fikk hun voldsoffererstatning, og med det endelig følelsen av å bli trodd. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er helt utrolig at det går an å slippe unna med denne typen overgrep, sier den nå 27 år gamle kvinnen til Dagbladet.

For tre år siden anmeldte hun sin jevngamle ekskjæreste for voldtekt.

Overgrepet skal ha funnet sted i kvinnens leilighet, en stund etter at hun hadde gjort det slutt på et seks år langt forhold.

Etter å ha lurt seg inn i leiligheten, sperret han inngangsdøra med to tunge skapdører, ifølge kvinnen. I bortimot et døgn ble hun holdt fanget i sin egen bolig.

- Jeg husker å bli slept rundt i leiligheten etter armene, beina og håret. Jeg ble banket opp og voldtatt, og han holdt en pute over ansiktet mitt så jeg nesten ble kvalt, hevder hun.

Omfattende skader Kvinnen kom seg ut dagen etter fordi mannen ble sulten og tok henne med seg for å kjøpe mat. Med en gang de var utenfor døra, stakk hun av.

Dagen etter kontaktet hun politiet og ble sendt til voldtektsmottaket.

Rapporten fra sporsikringsundersøkelsen dokumenterer følgende skader:

• Et kraftig, rødt merke over venstre øye og tre røde merker under øyet.

• Sårskade og hevelse over venstre kinnbein og sårskade på venstre kinn.

• Blåmerker og bloduttredelser på begge armer.

• Blåmerker på begge lår og legger.

• Skader i underlivet.

- Ikke nok beviser «Det er flere skader på kropp og i underliv som kan passe med kvinnens framstilling av hendelsesforløpet og det er ingen funn som står i motsetning til denne framstillingen,» heter det i rapporten.

Likevel ble saken henlagt av politiet rundt ett år seinere. Da hadde de brukt tre måneder på å pågripe og avhøre ekskjæresten, selv om de kjente identiteten hans. Først seks måneder etter dette ble det bistandsadvokaten betrakter som sentrale vitner avhørt.

Påtaleleder i Oslo politidistrikt Beate Brinch Sand sier at saken ble henlagt på bevisets stilling.

- Dette betyr ikke nødvendigvis at politiet ikke tror på fornærmede, men at bevisene ikke holdt til tiltale, sier påtalelederen, som ikke selv har vært inne i den aktuelle saken og dermed ikke kan kommentere den ytterligere.

Hadde hatt besøksforbud Bistandsadvokat Trine Rjukan er sterkt uenig i henleggelsen.

- Det er veldig uvanlig at de finner skader i underlivet på voldtektsofre. De psykiske reaksjonene ble også betraktet som forenlige med at hun hadde vært utsatt for et traume, sier Rjukan, som påpeker at ekskjæresten tidligere har fått besøksforbud mot kvinnen og at det tok forholdsvis kort tid fra etterforskningen var ferdig til saken ble henlagt.

REAGERER: Kvinnens bistandsadvokat, Trine Rjukan, er sterkt uenig i henleggelsen. Foto: Nina Hansen
REAGERER: Kvinnens bistandsadvokat, Trine Rjukan, er sterkt uenig i henleggelsen. Foto: Nina Hansen Vis mer

Mannen erkjente ikke straffskyld, men hevdet at kvinnen hadde frivillig samleie med ham.

- Jeg satt igjen med en følelse av å ikke bli trodd, at hans ord veide tyngre enn mitt. I tillegg mistet jeg mye av tilliten til politiet, sier 27-åringen i dag.

- Vanlig Forfatterne av boka «Bak lukkede dører», som ble lansert denne uka, sier at det er svært vanlig at voldtektsanmeldelser henlegges.

- Tall fra Riksadvokaten viser at 84 prosent av alle voldtektsanmeldelser henlegges, og at bare 12 prosent av alle anmeldelser fører til fellende dom, sier Anne Bitsch og Anja Emilie Kruse.

Ifølge forfatterne regner man i tillegg med at bare ti prosent av alle voldtekter anmeldes.

- Svært mange ofre for voldtekt velger å aldri anmelde. Det kan hende de tar på seg skylden selv eller ikke orker å ta kampen med systemet. Andre opplever også trakassering i lokalmiljøet som kan gjøre det vanskeligere å ta rettslige skritt, sier de to.

Turte ikke klage 27-åringen hevder det var frykt som gjorde at hun valgte å ikke påklage henleggelsen.

- Jeg var faktisk veldig redd for hvilke konsekvenser det ville få å anmelde saken. Da saken ble henlagt, var det såpass lang tid etterpå, så jeg var redd for at det hele ville blusse opp igjen. Hvis det hadde skjedd fortere, ville jeg kanskje hatt mer ståpåvilje, sier kvinnen, som har slitt med søvnproblemer og fortsatt plages av mareritt.

- Samtidig håper jeg at min historie kan vise andre at det er lys i enden av tunnelen, at det er mulig å reise seg igjen, sier hun.

- Det er så mye fordommer når det gjelder denne type overgrep. Folk tror kanskje dette rammer de som er svake. Når jeg ser tilbake, kan jeg fortsatt ikke skjønne at dette kunne skje med meg.

I fjor ble hun tilkjent voldsoffererstatning, og fikk da endelig følelsen av å bli trodd av en offentlig instans.

- Jeg fikk en anerkjennelse for at jeg faktisk gikk gjennom dette. Det ble en slags rettferdighet oppi det hele, selv om det dessverre ikke har fått noen konsekvenser for ham.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media