Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ble kalt horemamma

Sykepleier Hildegunn Lindaas (39) slår tilbake mot LO.

SKJELLSORD: Hildegunn Lindaas, årets sykepleier i Haugesund i fjor, forteller at skjellsordene har haglet rundt barna hennes etter at LO anmeldte henne for slaveri og menneskehandel. Nå har politiet lagt disse anklagene døde. Foto: Arthur Halseid
SKJELLSORD: Hildegunn Lindaas, årets sykepleier i Haugesund i fjor, forteller at skjellsordene har haglet rundt barna hennes etter at LO anmeldte henne for slaveri og menneskehandel. Nå har politiet lagt disse anklagene døde. Foto: Arthur Halseid Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STAVANGER (Dagbladet.no): — Å bli hengt ut på den måten, var et sjokk. Vi hadde ingen mulighet til å forsvare oss. LO kan tydeligvis sine ting når det gjelder media, sier Lindaas til Dagbladet.

I fjor ble Hildegunn Lindaas (39) kåret til årets sykepleier i Haugesund. På nyåret ble trebarnsmoren hengt ut som menneskehandler og slavedriver.

Nå mener politiet at beskyldningene var grunnløse.

Grove anklager
Det var LO i Rogaland som i januar i år politianmeldte selskapet Norsk Helsepersonell AS og kommunene Stavanger, Karmøy, Sveio og Vindafjord for menneskehandel og slaveridrift.

UDI anmeldte seinere firmaet for å ha innført 24 ukrainske sykepleiere til Norge, uten arbeids- eller oppholdstillatelse.

Nå er sakene mot kommunene henlagt av politiet, mens Norsk Helsepersonell ilegges ei bot på 75 000 kroner for mangel på oppholds- og arbeidstillatelser.

Men de groveste anklagene, som førte til massive medieoppslag, avvises tvert.

— Vi har etterforsket saken grundig, og det er overhodet ingenting som tilsier at bestemmelsen om for eksempel menneskehandel er overtrådt. Det er direkte feil å kalle dette menneskehandel, sier politiadvokat Thor Arne Reitan i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

— Vi var mafia
Hildegunn Lindaas, som i fjor mai ble kåret til årets sykepleier av Haugesund kommune, opplever politiets «dom» som en enorm oppreisning.

— Underteksten i LOs anklager og medieomtalen var at vi var mafia. Beskyldningene var helt ute av proporsjoner, sier trebarnsmoren.

Hun legger til:

— Det har ikke vært kjekt for barna mine å bli konfrontert med at jeg er horemamma, som driver med trafficking og slavedrift. Dette har vært en svært vanskelig tid for dem, sier Lindaas, som har sluttet i Norsk Helsepersonell, og vil derfor ikke kommentere bota.

Hun mener LO, ved å velge konflikt framfor dialog, gjorde situasjonen vanskeligere for de 24 ukrainske sykepleierne, som i fjor kom til Norge for å jobbe.

— De er blitt brukt i et spill, sier hun.

100 kroner dagen
Firmaet «overtok» på et tidspunkt ukrainerne, som hadde betalt 1000 dollar for å komme til Norge for å jobbe. De hadde turistvisum,
og firmaet leide dem midlertidig ut til praksis og opplæring i de fire kommunene.

Kommunene betalte firmaet 14 200 kroner per måned for noen av sykepleierne, ingenting for flertallet. Ukrainerne fikk 100 kroner dagen.

— Hadde selskapet sendt sykepleierne tilbake, søkt om og fått oppholds- og arbeidstillatelse, og hatt arbeidskontraktene klare når de kom til Norge igjen, ville alt vært ok. Dette er formalfeil, men ikke organisert kriminalitet, sier politiadvokat Reitan.

Skuffet
LO Rogaland er skuffet over at politiet avviser at de ukrainske sykepleierne har vært utsatt for menneskehandel og slaveridrift.

Forbundet avfeier også påstanden om at de har blåst saken ut av proporsjoner og ødelagt for kvinnene.

— Det er helt feil. UDI har betegnet saken som den groveste sosial dumping-saken i Norge noensinne. Uansett hvordan du snur og vender på det, viser bøtene at Norsk helsepersonell brøt norsk lov, sier Helge Larsen, leder i LO Haugesund og Omland.

— Jeg mener fortsatt at selskapet drev menneskehandel og slavedrift. Hvis det å ha mennesker i jobb for 100 kroner dagen ikke er slavedrift, så vet ikke jeg, sier Larsen.

SPILL: Lindaas hevder ukrainske sykepleiere er blitt brukt i et spill. Foto: Arthur Halseid
SPILL: Lindaas hevder ukrainske sykepleiere er blitt brukt i et spill. Foto: Arthur Halseid Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling