Carl I. om Erna-utspillet:

- Jeg ble kalt rasist

Erna Solberg vil ta sosialhjelpen fra innvandrere som ikke lærer seg norsk. - Velkommen etter, sier Carl I. Hagen.

JUBLER: Carl I. Hagen er glad for at regjeringen ønsker å implementere politikk han ble kalt rasist for å foreslå. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JUBLER: Carl I. Hagen er glad for at regjeringen ønsker å implementere politikk han ble kalt rasist for å foreslå. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Velkommen etter, Erna. Dette føles veldig bra.

Med spansk bølgeskvulp i bakgrunnen er Carl I. Hagen veldig glad for at Erna Solberg i dag nok en gang slo fast regjeringens nye tiltak for integrering: Å nekte sosialstønad til innvandrere som ikke lærer seg norsk.

Hagen kaller saken, som ble frontet av Erna Solberg i VG i dag, «den reneste Frp-politikk».

- Jeg har jo foreslått det samme i mange år, og da kalte folk meg rasist. Jeg er glad ting har endret seg og at regjeringen har kommet Frp i møte.

Hagen-forslag i 30 år

Solberg varslet innstrammingen først i vinter. I dag bekreftet hun at regjeringen vil sende sitt forslag om å ta sosialstønad fra innvandrere som ikke lærer seg norsk ut på høring.

Carl I. Hagen og Frp har frontet lignende politikk i årevis.

- Bevares, det må være minst 30 år siden jeg først snakket om dette, sier han.

- Hva skjedde den gang?

- Da ble jeg kalt rasist.

Pengespråket

Erna Solberg fortalte VG i dag at regjeringen vil ha slutt på at innvandrere som kommer til Norge går over på trygd fordi de mangler språk til å få seg jobb.

- Det kan ikke være slik at noen går år inn og år ut på sosialhjelp, fordi de ikke får seg jobb på grunn av manglende norskferdigheter. Da må vi gjøre noe med det, sa hun til avisa.

De nye innstrammingene skal i første rekke dreie seg om dem under 30, men Solberg åpner for å utvide ordningen. Det liker Carl I. Hagen svært godt.

- Jeg har snakket om å sette krav til innvandere i årevis. De må delta i undervisning og lære seg norsk språk og norsk kultur. Å nekte personer stønad dersom de ikke innfrir våre krav er riktig. Penger er det eneste språket de forstår, sier Hagen.

- Forut for min tid

Frp-nestoren er klar på at Solberg-regjeringen nå nærmer seg den politiske linja han ble kalt rasist for å fronte.

- På innvandringsfeltet har jeg vært forut for min tid siden 1970-tallet, sier han.

Under et møte i Oslo bystyre gikk Høyres ordførerkandidat Saida Begum opp på talerstolen, og snakka om en hendelse fra 2008. Vis mer

- Kan du konkretisere?

- Lista er lang, for lang til å ta her jeg sitter på en strand i Spania. Jeg husker på sparket godt at folk lo av meg da jeg foreslo å omdanne Prisdirektoratet til et konkurransetilsyn.

Han mener «alle andre enn Frp, inkludert Høyre» har sviktet monumentalt i integreringspolitikken de siste 30 åra. At Frp-politikk implementeres i en Høyre-styrt regjering anser Hagen som en passende oppreisning etter årevis med det han beskriver som neglisjering.

- Erna forstår i alle fall at man kan stille krav til innvandrerne. Alle andre svikter. Nå er det på tide å stille krav til familien før barna begynner på skolen, og sørge for oppfølging fra to-tre års alder. I Oslo brukes hundrevis av millioner på ekstratiltak i skolene, men da er det jo allerede for seint. Her håper jeg regjeringen snart forstår alvoret, at det ikke må gå 30 år denne gangen her også før Høyre tar min politikk.