- Jeg ble kastet rundt som ferskt kjøtt blant sultne løver

Britisk journalist (21) kledd naken og mishandlet på Tahrir-plassen i Egypt under valgfest.

GROVE OVERGREP:  Natasha Smith (21) ble utsatt for grov seksuell vold da hun dekket feiringen av valgresultatet på Tahrir-plassen i Egypt.
GROVE OVERGREP: Natasha Smith (21) ble utsatt for grov seksuell vold da hun dekket feiringen av valgresultatet på Tahrir-plassen i Egypt.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Nok en gang forteller en kvinnelig journalist om seksuell vold utført av grupper av menn på Tahrir-plassen i Egypt.

Britiske Natasha Smith (21) ble angrepet av det hun kaller en «gruppe dyr» og utsatt for brutale seksuelle overgrep mens tusenvis av egyptere var samlet for å feire det muslimske brorskaps seier i presidentvalget, skriver Daily Mail.

Hun har fortalt i detalj hvordan de dro av henne klærne, skrapte opp og klemte brystene hennes og tvang fingrene sine inn i henne.

Hun kom seg unna bare etter å ha blitt påkledd manneklær og en burka etter å ha blitt dratt i sikkerhet av to andre menn. På bloggen sin skriver hun om overgrepet.

- Alt jeg kunne se var sultne blikk, flere og flere flirende og spottende ansikter mens jeg ble kastet rundt som ferskt kjøtt blant sultende løver, beskriver hun.

Stemningen endret seg Episoden fant sted på søndag da egypterne strømmet til området for å feire at Mohammed Morsi var erklært valgvinner og landets første demokratisk valgte leder.

Smith, som fikk sin mastergrad i internasjonal journalistikk i august i fjor, var på Tahrir-plassen, Frihetsplassen på norsk, for å filme folkemengden til en dokumentar om kvinners rettigheter. Men atmosfæren som først full av jubel, glede og forventninger, vente seg snart mot henne.

-  I det jeg innså at jeg hadde kommet til slutten av brua, la jeg merke til at folkemengden ble tjukkere og jeg bestemte meg for å snu for å unngå Tahrir-plassen. Vennene mine og jeg forsøkte å forlate stedet, jeg forsøkte å putte kamera tilbake i ryggsekken. Men på under et sekund ble alt endret, skriver hun. 

- Det hadde vært menn som grep etter meg en stund, men plutselig var det et skifte i stemningen. Jeg ble dratt vekk fra mine mennene jeg var sammen med, grafset på over alt med økende styrke og aggresjon, sier hun.

- Jeg skrek. Jeg så hva som skjedde og jeg forsto at jeg ikke hadde en sjanse til å stoppe det. Jeg fattet ikke at jeg hadde satt meg selv i denne situasjonen, forteller hun videre.

21-åringen sier hun så ble kledd naken og utsatt for overgrep.

- Jeg startet å tenke at kanskje det var det. Kanskje dette var hvordan det skulle gå, hvordan jeg døde. Jeg tenkte at jeg har hatt et godt liv. Om jeg lever eller dør, vil dette ende snart.

Reddet inn i telt En venn klarte til slutt og nå fram til henne og dra henne inn i et medisinsk telt. Egyptiske kvinner hjalp til med å beskytte henne og hun ble påkledd burka og klær.

FEIRET VALGSEIEREN:  Tusenvis av egyptere strømmet til Tahrir-plassen i Kairo da det ble kjent at Mohammed Morsi, kandidaten fra Det muslimske brorskapet, hadde vunnet presidentvalget. Det var under denne feiringen at den unge reporteren ble utsatt for seksuelle angrep.  Foto: EPA/KHALED ELFIQI/NTB SCANPIX
FEIRET VALGSEIEREN: Tusenvis av egyptere strømmet til Tahrir-plassen i Kairo da det ble kjent at Mohammed Morsi, kandidaten fra Det muslimske brorskapet, hadde vunnet presidentvalget. Det var under denne feiringen at den unge reporteren ble utsatt for seksuelle angrep. Foto: EPA/KHALED ELFIQI/NTB SCANPIX Vis mer

- Mennene utenfor var fortsatt sultne etter blod. Byttet deres hadde blitt lurt ut av grepet deres. De kikket inn så jeg måtte dukke ned og gjemme meg. De som var inne i teltet lagde en barrikade av stoler. De ville ha blodet mitt, sier hun.

Hun kom seg unna ved å late som hun var kona til en fremmed ved å gå ut av teltet hånd i hånd med mannen.

- Kvinnene fortalte meg at jeg ble angrepet fordi det hadde oppstått et rykte spredd av noen bøller om at jeg var en utenlands spion. Men hvis det var tilfellet ble det bare brukt som et påskudd for å misbruke og ydmyke en ung vestlig jente, sier hun.

Flere overgrep Smith er ikke den første vestlige kvinnen og reporteren som er blitt angrepet på jobb i Egypt. Nyhetsreporteren Lara Logan fra CBS ble angrepet under revolusjonen i 2011. Hun beskrev at «mennene i folkemassen voldtok meg med hendene.» 

Også den egyptiske journalisten Mona Eltahawy ble overfalt av egyptiske sikkerhetsstyrker i november.

Den britiske 21-åringen har sagt at misbruket ikke skal hindre henne i å dekke det videre problemet med seksuell vold i landet.

- Jeg vil komme meg gjennom dette og kommet tilbake sterkere og klokere. Dokumentaren min vil bli fylt med mitt sterke ønske om å bidra til å få folk ti lå forstå akkurat hvor alvorlige dette problemet er.

- Jeg ble kastet rundt som ferskt kjøtt blant sultne løver