- Jeg ble kidnappet til giftemål tre ganger

Ei jente som nå er 14 år gammel sier at hun allerede er blitt kidnappet tre ganger til giftemål. Hun er en av de fornærmede i saken om menneskehandel i Bergen tingrett.

NEKTER: Silver Raducanu (t.v.) og Bobi Calin sier at det ikke er mulig å gifte bort ei jente tre ganger i romkulturen. Foto: Leif Stang/Dagbladet
NEKTER: Silver Raducanu (t.v.) og Bobi Calin sier at det ikke er mulig å gifte bort ei jente tre ganger i romkulturen. Foto: Leif Stang/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Tre menn og tre kvinner fra romfolket er tiltalt for grov menneskehandel ved å ha presset unge jenter til giftemål i lav alder, tyveri, tigging og salg av falske gullsmykker. I tillegg er noen av dem tiltalt for seksuelle overgrep.

Alle de fire jentene som politiet mener er fornærmet i saken, har forklart seg i egne videoavhør med politiet. Avspillingen av disse startet i Bergen tingrett i dag.

- Press og stress I det første avhøret med jenta som nå er 14 år gammel, var hun tilbakeholden med å fortelle hva hun var blitt utsatt for av de voksne i reisefølget.

Tre måneder seinere, etter at hun hadde vært i samtaler med psykolog, fortalte hun i politiavhør at hun ble kidnappet tre ganger. Hensikten var at hun skulle bli giftet bort mot sin vilje. Den første kidnappingen skal ha vært i 2008 da hun var 11 år gammel.

Hun fortalte at moren bestemte at hun måtte gifte seg. Den første gangen ble hun kidnappet av ukjente menn da hun var hjemme hos sine besteforeldre. Hun skal ha blitt kjørt med buss til en familie som hadde en sønn på 17 år. Ifølge jenta skal guttens familie ha betalt 10 000 euro til hennes foreldre.
 
- Skulle ha samleie - De var visst en liten fest ved det første bryllupet, men jeg var ikke tilstede. Det var hans familie og min familie. Jeg vet ikke hva som skjedde der. Da festen var over var det slik at vi skulle ha samleie, sa jenta.

Hun forklarte at det var hennes og hans foreldre som hadde bestemt at de skulle ha samleie.

- Ble holdt fast - Jeg visste at vi måtte ha samleie. Det hadde min mor fortalt tidligere. Jeg hadde ikke lyst, og sa ifra om det til min og hans familie. Da fikk jeg beskjed om at jeg måtte ha samleie med min mann. Jeg husker jeg skrek og var veldig lei meg. Etterpå var det to eller tre menn som holdt beina mine fast, fortalte jenta.

Moren skal da ha vært i nærheten uten å foreta seg noe. Hun er tiltalt for medvirkning til voldtekt på datteren.

Etter samleiet skal jenta ha klaget over store smerter og bløsninger, og at hun aldri ville gjøre det igjen. Da skal moren ha sagt at det ville nok gå bra.

- Jeg sa til min mor at jeg ikke ville være der lenger, at jeg ville hjem. Mor sa jeg måtte bli hos gutten, sa den unge jenta.

- Ikke mulig To av de tiltalte, Silver Raducanu og Bobi Calin, sier til Dagbladet at det ikke er mulig å bli kidnappet til ekteskap tre ganger.

- Pengene som overleveres er en gave til jentas familie. Ingen vil gi gaver tre ganger for den samme jenta, sier de.

Bobi Calin bekrefter derimot at jenta ble giftet bort den første gangen i 2008.