USA-VALGET

- Jeg ble krenket som ektemann og far. Jeg kan ikke forsvare uttalelsene hans

Undersøker mulighetene for å gi Donald Trump sparken.

DÅRLIG STEMNING: Mike Pence er uvanlig krass mot Donald Trump i sin uttalelse om Trumps kvinnesyn. Foto: Reuters / NTB scanpix
DÅRLIG STEMNING: Mike Pence er uvanlig krass mot Donald Trump i sin uttalelse om Trumps kvinnesyn. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Donald Trumps visepresidentkandidat, guvernør Mike Pence, kommer i en uttalelse lørdag kveld norsk tid med krass kritikk av Trumps grove utfall mot kvinner, som kom fram i en video publisert hos Washington Post:

- Som ektemann og far ble jeg krenket av ordene og handlingene Donald Trump gjorde uttrykk for i den elleve år gamle videoen som ble sluppet i går, sier Pence.

- Jeg står ikke inne for uttalelsene hans, og kan ikke forsvare dem, slår han fast i uttalelsen, som først ble publisert av CBS' politiske journalist Sopan Deb, og et par minutter seinere offentliggjort på Pence' egen Twitter-konto:

- Jeg er takknemlig for at han har beklaget overfor det amerikanske folk, og for at han har gjort det klart at han angrer. Vi ber for hans familie, og ser fram til muligheten han har i morgen til å vise nasjonen hva han har i hjertet, sier Pence.

Utroskap og overgrep


Det var Washington Post som først publiserte skandalevideoen fra 2005, hvor Donald Trump kommer med sjokkerende uttalelser om kvinner. En rekke partifeller har tatt avstand fra uttalelsene.

I videoen snakker han på en mikrofon som han trolig ikke vet står på, med TV-verten Billy Bush.

Trump snakker blant annet om hvor lett det er for ham som kjendis å få damer til sengs, og at han kan gjøre omtrent hva han vil med dem - uten at de har samtykket.

Han forteller dessuten om et mislykket forsøk på å få en kvinne til sengs. Det har i løpet av dagen kommet fram at denne kvinnen er nå 50 år gamle Nancy O'Dell. Både Trump og O'Dell var gift med andre på det aktuelle tidspunktet.

Uttalelsene er så grove at mange mener løpet kan være kjørt for den republikanske presidentvalget, en måned før valgdagen i USA.

KRITISERT KVINNER: Donald Trump svarte på kritikken han har fått for mange av sine ufine kommentarer rettet mot kvinner. I et intervju bortforklarte han det hele med at ha var i underholdningsbransjen på dette tidspunktet. Video: CNN Vis mer

Ny kandidat?

Uttalelsen fra Pence kommer på en lørdag der stadig flere i det republikanske partiet krever at Trump går av - og at nettopp Pence tar opp kampen med Hillary Clinton om presidentvervet. Politico melder at advokater engasjert av det republikanske partier undersøker de juridiske mulighetene til å kaste Trump på dør. Men trolig kan ikke Trump byttes ut med mindre han selv går med på å gi seg - noe det ikke har kommet tegn til i kveld.

John Kasich, som stilte som republikansk presidentkandidat mot Trump, sier det slik i en uttalelse:

- Ikke noe av det som har skjedd de siste 48 timene har kommet overraskende på meg eller på mange andre. Mange var sinte og spurte meg ut om hvorfor jeg verken ga min støtte til Donald Trump, eller møtte opp på det republikanske landsmøtet. Men jeg har lenge hatt problemer med Donald Trump som går langt utover temperamentet hans, sier Kasich.

Den svært konservative Pence gjorde en god figur under visepresident-debatten tidligere denne uka, og vil for store deler av det republikanske partiet være langt å foretrekke foran rabulisten Trump.

Men ledelsen i det republikanske partiet har tatt avstand fra Trump i lange tider - uten at det har påvirket skandalemakeren fra New York det grann.

«LA OSS VÆRE REALISTISKE»: Trump holder en unnskyldnings-tale etter at et 11 år gammelt lydklipp ble sluppet ut til offentligheten. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer