- Jeg ble lei meg, etter 30 år i jobben er det litt seint å få advarsel på grunn av oppførsel

Spesialistkirurger ved Oslo universitetssykehus fikk trussel om oppsigelse etter å ha snakket om uholdbare arbeidsforhold i media.

LEI SEG:  Etter å ha jobbet som overlege med replantasjoner i 30 år pensjonerte Karl Hetland seg et år før planen fordi han ikke orket å forholde seg til arbeidsmiljøet på jobben. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
LEI SEG: Etter å ha jobbet som overlege med replantasjoner i 30 år pensjonerte Karl Hetland seg et år før planen fordi han ikke orket å forholde seg til arbeidsmiljøet på jobben. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En alvorlig arbeidsmiljøkonflikt ved seksjon for overekstremitet og mikrokirurgi ved Oslo universitetssykehus har beviselig gått hardt ut over tilbudet til pasientene, med stryking av operasjoner, fristbrudd og økende ventelister.

Dagbladet fortalte i fjor at seks av sju overleger ved seksjonen ikke orket tanken på å fortsette i jobbene sine, at de var bekymret for pasientene, og at de mente eneste løsning var at lederen måtte gå.

I tillegg jobber fire overleger ved seksjonen på legevakta, men disse er ikke involvert i dette. 

Etter dette mottok tre av overlegene skriftlig advarsel og trussel om oppsigelse. Legene mener de også tidligere har blitt oppfordret av ledelsen til å slutte.

- Orket ikke jobbe lenger En av disse legene, Karl Hetland, valgte å pensjonere seg et år før planen fordi «det ble så mye rot at han ikke orket å jobbe lenger». Han var med på å starte seksjonen for hånd- og mikrokirurgi.

- Jeg ble lei meg, etter 30 år i jobben er det litt seint å få advarsel på grunn av oppførselen min.

Saken er nå meldt til Statens helsetilsyn, og de resterende overlegene har stevnet sykehuset for retten, som har gitt sjukehuset frist til 30. april med å svare.
 
Færre vellykkede operasjoner Seksjonen er landsfunksjonen for barn med medfødte misdannelser i hånd og arm, og påsying av avkappede kroppsdeler.  De er Nord-Europas største enhet for mikrokirurgi. I fjor var tre av de sju overlegene sjukemeldt i en eller flere perioder.

- Overlevelsen for påsydde fingre var 59 prosent i fjor. Tidligere har vellykkede operasjoner ligget mellom 73 til 80 prosent. Dette skyldes at ledelsen har satt inn vikarer uten den kunnskapen vi har på akutte skader for å kompensere for dette sykefraværet, fremfor å løse konflikten, sier Hetland.

Ifølge overlegene har antall polikliniske konsultasjoner blitt redusert med 33 prosent, dagkirurgi med 15 og operasjon på inneliggende pasienter med 11.

70 støttende kollegaer Konflikteten startet som et samarbeidsproblem mellom overlegene og seksjonslederen, som sykehuset har full tillit til. Etter at overlegene fikk advarselen skrev rundt 70 andre ansatte på et brev til ledelsen hvor de ba om at advarselen ble trukket tilbake samt beklagelse.

«I motsetning til hva ledelsen synes å mene, har de gjennom sitt aktive og gode teamarbeid bidratt til nettopp et godt arbeidsmiljø,» står det i brevet.

Klinikkleder for kirurgi og nevrofag, Olav Røise, sier han har jobbet mye med å løse konflikten siden han ble konstituert som leder i slutten av januar.

- Vi har engasjert profesjonelle konfliktløsere for å løse dette. Dette er et nederlag for arbeidsgiver, og det er veldig beklagelig.

Økende ventelister Arbeidskonflikten har gått ut over arbeidsmiljøet og kapasiteten og dette har igjen resultert i lengre ventelister, mener han.

- Arbeidet som gjøres med hver enkelt pasient er godt. Men dette er en veldig alvorlig konflikt som er en stor belastning, ikke minst for de andre kollegene som må dra desto mer av lasset.  

Den skriftlige advarselen kan trekkes tilbake.  

- ET NEDERLAG:  Klinikkleder for kirurgi og nevrofag ved Oslo universitetssykehus, Olav Røise, mener det er et nederlag å ha denne typen konflikter. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- ET NEDERLAG: Klinikkleder for kirurgi og nevrofag ved Oslo universitetssykehus, Olav Røise, mener det er et nederlag å ha denne typen konflikter. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer