- Jeg ble lenket fast i åtte dager i strekk

Britisk etterretning medskyldig i tortur, ifølge tidligere Guantanamo-fange.

BLE HOLDT FANGET: Binyam Mohamed har ankommet Storbritannia, hvor han bodde før han ble arrestert, mistenkt for å være en terrorist. Nå offentliggjør Mohamed dokumentasjon på at MI5 bisto CIA, som torturerte Mohamed. Foto: Sang Tan/AP/Scanpix
BLE HOLDT FANGET: Binyam Mohamed har ankommet Storbritannia, hvor han bodde før han ble arrestert, mistenkt for å være en terrorist. Nå offentliggjør Mohamed dokumentasjon på at MI5 bisto CIA, som torturerte Mohamed. Foto: Sang Tan/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Etiopiskfødte Binyam Mohamed (30), som i februar ble sluppet fri fra Guantanamo-fengselet på Cuba, har offentliggjort dokumenter som skal vise at britiske MI5 visste at han ble torturert.

Annonse

Fikk informasjon fra England

Det var mens Mohamed satt fengslet i Marokko at han ble utsatt for tortur, mens torturistene fikk direkteinformasjon fra England.

Ifølge britiske Mail on Sunday sendte MI5 ved to anledninger spørsmål til CIA som de ønsket stilt - sammen med bilder tatt i Storbritannia.

Mohamed har fremvist et konfidensielt telegram sendt fra MI5 til CIA i november 2002. Der skriver MI5 at det kan være «veldig skadelig» hvis det lekket ut at Mohamed ble utsatt for tortur.

Deretter blir det referert til en fotomappe, som MI5 ber om at CIA forelegger Mohamed.

I februar 2003 fikk MI5 en rapport om hva Mohamed hadde forklart i avhørene.


- Brukte skalpell

CIA transporterte i november 2002 Mohamed i et av sine fangefly til Marokko, hvor en avhørsleder Mohamed kjente ved navnet «Marwan», blant annet tvang frem informasjon ved å bruke skalpell på brystet og kjønnsorganet til 30-åringen.
- De begynte å bruke britiske dokumenter i avhørene. Ikke ett, men flere, tykke mapper. Noen av dem inneholdt bilder av personer som bor i London, og av moskéer, sier 30-åringen til avisen.

Avhørene ble koordinert med den britiske etterretningstjenesten.

- Tar avstand fra tortur

Storbritannia tar offisielt avstand fra tortur, og en talsmann for utenriksdepartementet lover en grundig etterforskning av beskyldningene.

- Vi tar sterk avstand fra tortur, vi beordrer aldri bruk av tortur og vil heller aldri godta det, uttalte regjeringstalsmannen ifølge BBC.

Satt lenket i åtte dager

Binyam Mohamed forteller om flere dager i sammenhengende mørke, og drastiske innskrenkninger i bevegelsesfriheten.

Det kunne gå dager uten at han kunne røre armer eller ben, hevder Mohamed, som til sammen har sittet i fangenskap i snaut syv år - fire av disse på Guantanamo.

Sine verste opplevelser har Mohamed fra det såkalte «dark prison», CIAs hemmelige fengsel i Kabul.

- Det lengste jeg har sittet sammenhengende i lenker er åtte dager. Jeg visste ikke om det var dag eller natt, og kunne verken stå oppreist eller sitte på vanlig måte

Lydtortur

Ifølge Human Rights Watch ble innsatte i det hemmelige fengselet utsatt for lydtortur i tillegg til lange opphold i mørke.

Binyam Mohamed bekrefter dette.

- Toalettet vi hadde på cella var ei bøtte. Det var høyttalere på cella, som spydde ut musikk på et avsindig volum, forteller Mohamed.

- Musikken kunne stå på 24 timer i døgnet.

GUANTANAMO: Myndighetene har innrømmet tortur. foto: Lynne Sladky/AP/Scanpix
GUANTANAMO: Myndighetene har innrømmet tortur. foto: Lynne Sladky/AP/Scanpix Vis mer

Har innrømmet tortur

Susan J. Crawford, som leder utvalget som bestemmer om det skal innledes sak mot de innsatte i den omstridte fangeleiren, har innrømmet tortur på Guantanamo, overfor The Washington Posts prisbelønte journalist Bob Woodward. En saudiarabisk fange ble torturert i avhør, bekreftet Crawford.


- Vi torturerte Mohammed al-Qahtani. Måten han ble behandlet på tilsvarer definisjonen av tortur. Det er grunnen til at jeg ikke innstilte på tiltale, sier Crawford.


Tidligere fangevoktere har også innrømmet bruk av tortur, likevel uttalte Pentagon nylig at leiren slik de så det tilfredsstilte Geneve-konvensjonen.

PROTESTER: Barack Obama gav til slutt etter for demonstrantene, og besluttet at Guantanamo skal stenges. Foto: Ron Edmonds/AP/Scanpix
PROTESTER: Barack Obama gav til slutt etter for demonstrantene, og besluttet at Guantanamo skal stenges. Foto: Ron Edmonds/AP/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer