Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ble lurt av Moland og French

Den norske guiden og ekstremreisegründeren Svante Strand (40) overførte 300.000 kroner til SIG Uganda.

HEVDER SEG LURT: Polfarer og eventgründer Svante Strand (40) overførte 300.000 kroner til selskapet SIG Uganda. Han sier at han ikke vet hvor pengene har tatt veien. Foto: Espen Røst
HEVDER SEG LURT: Polfarer og eventgründer Svante Strand (40) overførte 300.000 kroner til selskapet SIG Uganda. Han sier at han ikke vet hvor pengene har tatt veien. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Dagbladet har fått tilgang på dokumentet som bekrefter at Strand i mai 2008 overførte 300.000 til selskapet Special Intervention Group Uganda.

«Dette dokumentet bekrefter at Special Intervention group (U) har blitt tilsendt og motatt ett beløp på 300.000,- (tre hundre tusen) Norske kroner av Svante Strand», heter det i dokumentet.

Det går også fram at Strand når som helst kan kreve pengene tilbakebetalt:

«Dette tilsendte beløpet er Svante Strand sin eiendom og han innehaver alle rettigheter over disse pengene. Hvis Svante Strand ønsker å få tilsendt pengene tilbake fra SIG (U) skal de bli returnert snarest mulig. Beløpet er ikke å betrakte som et lån og er rentefrie derav.»

- Skulle ikke brukes
Strand er erfaren i eventbransjen, og har blant annet hatt med seg kunder på turer til Nordpolen. På nittitallet var han spesialsoldat.

Strand forteller at han ble kontaktet av Moland og French om et forretningskonsept for eventer med militært tilsnitt i Uganda.

- Jeg ble invitert på en 3 dagers visningstur i Uganda for å se på mulighetene. Her ble jeg vist rundt i Kampala, vi så på kjøretøy, hoteller, restauranter og helikopter samt visning på Lodgen (Naris Lodge). Som ved alle andre turer og opplevelser er det viktig å sjekke ut innholdet. Dette er eneste gangen jeg har vært i Uganda og for ordens skyld har jeg aldri vært i Kongo, sier Strand.

- Etter å ha fått overlevert den endelige prosjektbeskrivelsen valgte jeg å trekke meg ut av prosjektet fordi
jeg følte at konseptet ikke passet inn i forretningsvirksomheten min, sier han.

Pengene har han imidlertid sett lite til.

- Pengene ble overført for halvannet år siden - våren 2008. Pengene skulle stå på en klientkonto i mitt navn, og ble overført for å demonstrere overfor myndighetene i Uganda at vi var seriøse, og at det var penger i selskapet. Pengene var også en forutsetning for å få alle nødvendige tillatelser fra Ugandiske myndigheter, sier Strand til Dagbladet.

- Men pengene ble brukt til andre ting uten at jeg visste det. På hva vet jeg ikke.

Strand sier at han har purret på pengene i lengre tid.

- I slutten av 2008 sa jeg at jeg ville ha pengene tilbake. Da sa de at de ikke hadde penger. De har sagt at de skal betale tilbake, men jeg har fortsatt kun mottatt en liten del av pengene, sier Strand.

Omtalt som «sjef»
I en epost sendt mellom Joshua French og en tidligere kollega  forut for pengeoverføringen, omtales Svante Strand som «sjef og sponsor».

«Been talking to our boss and sponsor. He is back from the North Pole by end of this week», skriver French i e-posten.

- Det er bare tull. Jeg har aldri vært noen sjef for dem i noen som helst sammenheng, sier Strand.

- Føler du deg lurt av Moland og French?

- Tenk deg selv at du overfører penger og blir fortalt at du kan få disse tilbake når det måtte passe, og at disse plutselig er borte. Ville du følt deg lurt? sier Strand.

Svante Strand understreker at hans rolle er begrenset til planleggingsfasen av et forretningskonsept som han senere trakk seg ut av.

- Jeg har ikke brutt noen lover og tar sterkt avstand fra eventuelle lovbrudd, sier Strand.

Tjostolv Moland og Joshua Frenchs advokat Morten Furuholmen ønsker ikke å gå inn på pengeoverføringene rundt klientenes eventvirksomhet.

- Jeg holder fokus på innholdet i straffesaken, og ikke alt dette rundt, sier Furuholmen.

AVTALE: I avtalen mellom Svante Strand og SIG Uganda går det fram at Strand når som helst kan kreve pengene tilbakebetalt.
AVTALE: I avtalen mellom Svante Strand og SIG Uganda går det fram at Strand når som helst kan kreve pengene tilbakebetalt. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!