- Jeg ble lurt av Røde Kors

KATMANDU (Dagbladet): En blek Trond Berg (36) viser seg bak sprinklene i Katmandus sentralfengsel. Bergenseren sitter fengslet tiltalt for misjonærvirksomhet. Blir han dømt risikerer han tre års fengsel. Berg sier han ble lurt av presidenten i det lokale Røde Kors.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lyden fra jerndørene skjærer gjennom lufta. Den nepalske politimannen sier: «Visit to the tall man.»

Familiemannen og varetektsfangen Trond Berg fra Bergen kommer til syne bak sprinklene. Han er overrasket over besøket og smiler brydd.

- Jeg er uskyldig, sier Berg.

Han hevder han bare var på ferie i Nepal. Ifølge tiltalen skal han ha forsøkt å omvende hinduer til den kristne tro. Etter nepalsk grunnlov er det strengt forbudt.

Røde Kors står bak

Berg må snakke gjennom sprinklene, mens to vakter overvåker samtalen. Han begynner å fortelle sin utrolige historie.

- Jeg var på ferie i nærheten av byen Raj Biraj, ti timer fra hovedstaden Katmandu. Jeg satt og leste Bibelen, da presidenten for det nepalske Røde Kors kom og snakket med meg.

Bergensmannen forteller at presidenten spurte om han kunne skaffe fem millioner rupees til arbeidet deres. Berg svarte han ikke tilhørte noen organisasjon og at han var i Nepal som privatperson.

Berg forteller at presidenten ble rasende og forsvant. Etter en time kom han tilbake. Like etter dukket politiet opp og anklaget ham for misjonærvirksomhet.

  • Ifølge politiet skal Berg ha tilbudt mannen 40000 rupees for å begynne å tro på Jesus.

Misfor-

ståelse

- Jeg trodde det hele var en misforståelse, sier Berg.

- I samme område var det en stor hindufestival. De ble rasende, da de hørte om den påståtte misjonærvirksomheten til nordmannen, noe som utløste store demonstrasjoner utenfor politibygningen.

Nepaleserne er lei av at vestlige folk prøver å prakke på dem en annen tro. Mange kristne har dårlig rykte. De forkynner gudsord og det blir hevdet at de gir brød bare til dem som hører på det kristne budskapet. Nepaleserne er stolte over sine tradisjoner og ønsker å beskytte sin kultur gjennom å forby misjonsvirksomhet, forteller politiadvokaten Dagbladet har snakket med.

Tror på løslatelse

Berg sitter i ei celle med 21 andre fanger. Forholdene er kummerlige, men han får nok mat : - Jeg savner familien min, sier han.

Trond Berg reiste med sin familien til Nepal. De måtte dra hjem da han ble fengslet.

- Jeg skjønner mange er kritiske til misjonærvirksomhet, men jeg har ikke bedrevet det i Nepal, hevder han.

Han roser ambassaden for god hjelp og opplever at han har fått støtte fra alle hold.

Berg lengter etter friheten. På søndag håper han å nyte den.

- Under det første rettsmøtet virket alle forutinntatte. Den stemningen føler jeg nå har snudd. Jeg tror jeg er en fri mann snart, sier Berg, som forsøker å lese bøker på cella for å holde hjernen i aktivitet.

- Jeg er ikke bitter, men det tar nok en stund før jeg reiser tilbake til Nepal, sier Berg før vaktene fører ham bort.

KUMMERLIG: Gjennom sprinklene på cella i Katmandu forteller Trond Berg at han er uskyldig. Går det motsatt vei, risikerer han tre års fengsel.