- Jeg ble lurt til å jobbe for luselønn

Nawal (22) jobbet for 61 kroner i timen i sommer, uten krav på sykepenger. Hårreisende, mener LO. Utnytting, mener Handel og Kontor.

IKKE RÅD TIL SKOLEBØKER: Nawal (22) har jobbet som sommervikar i markedsanalysebedriften Berent i juni og juli i år. Hun klarer ikke en gang å finansiere skolebøkene for høstens semester på Universitetet i Oslo med det hun har tjent. Foto: Bjørn Langsem
IKKE RÅD TIL SKOLEBØKER: Nawal (22) har jobbet som sommervikar i markedsanalysebedriften Berent i juni og juli i år. Hun klarer ikke en gang å finansiere skolebøkene for høstens semester på Universitetet i Oslo med det hun har tjent. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nawal (22) fra Oslo har vært sommervikar i markedsanalysebedriften Berent i juni og juli i år. Hun fikk utbetalt 3340 kroner etter å ha jobbet 54 timer i juni. Dette tilsvarer 61 kroner i timen i nettolønn. Lønnen for juli har hun ennå ikke fått.

Ikke råd til skolebøker
- Jeg føler meg lurt. De har betalt meg luselønn, men jeg ble lovet 215 kroner i timen på jobbintervjuet. Nå har jeg ikke råd til skolebøkene jeg trenger for høstens studiestart, sier Nawal til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å ha etternavnet sitt eller ansiktet i avisen.

Kontrakten var et sjokk
Etter at Nawal hadde jobbet i Berent i to og en halv uke og stilt markedsanalysespørsmål via telefon, fikk hun arbeidskontrakten utdelt. Der står det at hun ikke har krav på sykepenger. Under avsnittet om lønn, fikk Nawal seg en overraskelse:

Hun skulle kun få betalt for de minuttene hun intervjuet. De minuttene hun bruker på å si hei og å forklare hvorfor hun ringer, vil bli trukket fra på lønnen. Hvis intervjuet avsluttes før det er ferdig, får hun ingenting betalt.

- Jeg kan sitte på jobben i fire timer og få betalt for under en halv time. For det er ikke alltid vi finner noen å intervjue. Mange av nummerne vi får oppgitt er feile, og flere sier nei til å snakke med oss, forklarer Nawal fortvilt.

Nekter å vise telefonlogg
Hun har skrevet opp alle minuttene hun har jobbet, og viser Dagbladet både dette og lønnsslippen.

- Mine beregninger viser at jeg skulle hatt ytterligere 1000 kroner betalt i juni. Derfor ba jeg sjefen om å få se telefonloggen som de har beregnet lønnen min ut i fra. Men det fikk jeg ikke, sier Nawal.

Hun fikk derimot en mail fra Angela Bristol, som har ansvar for Berent-kontorene i Oslo, København og Malmø. «Du har fått riktig beløp utdelt», skriver hun først. Deretter får Nawal denne mailen som Dagbladet har fått kopi av:

«Som jeg har sagt før, problemet er blitt undersøkt og jeg vil ikke kaste bort mer tid på det. Hvis du ikke er enig med meg, beklager jeg det. Fremtidige mail fra deg vil bli slettet ulest. Men send meg dagene du tror du har jobbet, og jeg vil se at de passer overens med dine daglige resultater.»

- Må gjerne anmelde
Angela Bristol sier til Dagbladet at Nawal ikke ville forstå lønnsbetingelsene og at ingen andre medarbeidere har klaget.

- Jeg har sjekket utbetalingene flere ganger og jeg vet at de stemmer. Nawal har fått riktige opplysninger om lønn under jobbintervjuet og hun har skrevet under på kontrakten, sier Bristol.

Hun presiserer at Nawals brutto timelønn er ca 80 kroner i timen.

UTNYTTELSE: Peggy Hessen Følsvik, nestleder i Handel og Kontor, har møtt få flere useriøse markedsføringsbyrå. Det Nawal har opplevd mener hun er ren utnytting. Foto: Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
UTNYTTELSE: Peggy Hessen Følsvik, nestleder i Handel og Kontor, har møtt få flere useriøse markedsføringsbyrå. Det Nawal har opplevd mener hun er ren utnytting. Foto: Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Bristol beklager ikke den krasse tonen i mailen til Nawal.

- Nawal krever å få telefonloggen, men vil ikke en gang se det fra vår side, sier Bristol.

- Hvorfor får hun ikke se den?

- Vi har ikke egne telefonlogger per ansatt, og det ville ta oss åtte timer hvis vi skulle gå igjennom alle telefonnumrene hun har ringt hvis vi skal vise henne det nøyaktig. Vanligvis er det en maskin som gjør dette for oss, forklarer Bristol, og legger til:

- Hun må gjerne anmelde oss, men kommer ingen vei med det.

Sa opp grunnet lønnen
Dagbladet har snakket med enda en kvinne som har jobbet for Berent i sommer. Hun sluttet etter bare tre uker da hun fant ut hvordan lønnsvilkårene egentlig var.

- På jobbintervjuet var de veldig vage angående lønn selv om jeg spurte helt konkret. Mannen som intervjuet meg begynte plutselig å snakke veldig fort. Jeg trodde jeg skulle få 100 kroner i timen pluss 215 kroner for de minuttene jeg intervjuet, sier 23-åringen til Dagbladet.

Også hun føler seg lurt av Berent.

Ber Berent rydde opp
- Dette er helt hårreisende og skammelig, utbryter LO-sekretær Trine Lise Sundnes, når hun hører om lønnsvilkårene til Nawal og de andre i Berent.

- Her bør bedriften rydde opp snarest. Slike vilkår må ikke arbeidstakere akseptere, sier Sundnes.

Hun påpeker samtidig at det ikke er en lovfestet minstelønn i Norge. Nivået på lønningene reguleres gjennom tariffavtaler.

- Arbeidsgivere bør likevel opptre anstendig og ikke tilby en ublu avlønning, sier hun.

LO-sekretæren mener tilsynsmyndighetene bør gå Berent etter i sømmene.

- Ren utnyttelse
Handel og Kontor har sett en rekke useriøse aktører i markedsførings- og meningsmålingsbransjen, ifølge nestleder Peggy Hessen Følsvik.

- Vi vet at lønnsvilkårene er veldig varierende flere steder. Mange jobber på provisjonslønn, og hvis de ikke når målene, får de heller ikke betalt. En del får ikke faste kontrakter, sier Hessen Følsvik.

Det er likevel ikke alltid sakene når Handel og Kontor.

ULOVLIG: Trine Lise Sundnes, sekretær i LO, synes lønnsvilkårene til Nawal er skremmende og mener kontrakten er lovstridig. Foto: Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
ULOVLIG: Trine Lise Sundnes, sekretær i LO, synes lønnsvilkårene til Nawal er skremmende og mener kontrakten er lovstridig. Foto: Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

- Bransjen er preget av mye gjennomtrekk. De fleste ansatte er skoleungdom og mange kjenner ikke til hva de har krav på.

Det Nawal har opplevd mener Hessen Følsvik er ren utnyttelse, og forklarer at det strider mot norsk lov at Nawal ikke skal ha krav på sykepenger.

Sosial dumping
- Dette er sosial dumping i en annen sektor enn vi er vant til å se omtalt. Jeg vil fraråde unge mot å ta slike jobber. De bør i hvert fall kontakte oss før de skriver under på kontrakten.

Hessen Følsvik mener Nawal bør kontakte Arbeidstilsynet i denne saken.

- Berent bryter muligens personopplysningsloven ettersom de ikke lar Nawal få se sin egen telefonlogg.