VAR LOKAL LEDER: Ken Jackson var leder i SOS Rasisme i Fredrikstad i 2008 og signerte på papirer han i dag mener ble brukt til juks. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
VAR LOKAL LEDER: Ken Jackson var leder i SOS Rasisme i Fredrikstad i 2008 og signerte på papirer han i dag mener ble brukt til juks. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

- Jeg ble lurt til juks i SOS Rasisme

Lokallagsleder i Fredrikstad mener SOS Rasisme har jobbet aktivt for å lure penger fra staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| FREDRIKSTAD (Dagbladet): Som første lokallagsleder i SOS Rasisme står Ken Jackson (54) fra Fredrikstad fram og forteller om det han mener har vært regelbrudd i SOS Rasisme.

Jackson hadde vært medlem av SOS Rasisme i mange år da han engasjerte seg igjen i 2008.

- Vi var en gjeng i 2008 som skulle bygge opp Fredrikstad SOS Rasisme, fordi rasister hadde hengt opp plakater i byen og det var behov for oss, sier Ken Jackson (54) fra Fredrikstad til Dagbladet.

Dette var året SOS Rasisme startet sin eksplosive økning i antall lokallag.

- På årsmøtet i 2008 kom det en kar som var fylkesansvarlig. Han ga meg et ferdig utfylt ark og ba om en underskrift. Forklaringen var at vi startet lokallag på Gressvik, sier Jackson.

Jackson signerte, og dermed var lokallaget Gressvik opprettet.

- Jeg ble lurt til å være med på juks i SOS Rasisme og gjorde noe dumt, sier 54-åringen i dag.

RekordstøtteMange registrerte lokallag utløser stor støtte fra staten. De siste åra har antall lokallag i SOS Rasisme eksplodert, fra 84 stykker i 2006 til hele 278 i år. Veksten har bidratt til rekordstøtte for SOS Rasisme.

Fra 2009 til 2010 økte antallet lokallag i SOS Rasismes støtte-søknad med 86 stykker. Et moderat anslag Dagbladet har gjort viser at denne økningen alene gir grunnlag for 350 000 kroner mer i støtte neste år.

Forrige uke postet Jackson et brev til Barne- og familiedirektoratet der han redegjorde for sin tid som lokallagsleder i Østfold.
Direktoratet kontrollerer aktiviteten i over hundre lokallag for å sjekke om det har vært reell aktivitet der SOS Rasisme har søkt om penger i Østfold, Akershus, Oslo og Vest-Agder.

Vis mer

Generalsekretær Tale Hungnes i LNU vil ikke kommentere denne saken konkret, men er klar på regelverket.

- Lokallag må ha et eget styre valgt av og blant medlemmene. Det sentrale for LNU er at frifondpenger skal gå til lokallag og lokallagsstyrt aktivitet. I SOS Rasismes tilfelle er vi i tvil om på hva det reelle antallet lokallag er, sier Hungnes.

I dag er Jackson forbannet, fordi han mener seg lurt.

- Jeg ble brukt for å opprette et lag der jeg ikke bodde og jeg ble ikke valgt til leder i Gressvik av medlemmene, sier Jackson.

- Absurd
- Det virker absurd for meg at de har brukt så mye tid og ressurser på å verve medlemmer og opprette nye lokallag. De kan verken ha klart å bruke pengene eller aktivisere medlemmene. Vi hadde utfordringer nok med å gi tilbud til medlemmene i det store Fredrikstad-laget, sier Jackson.

Jackson ser store utfordringer framover.

- Skal det være håp om redde SOS Rasisme, så må det ryddes opp. Det er ikke et problem at folk med allverdens meninger deltar i SOS Rasisme, men det et stort problem når en liten gruppe som Tjen Folket har tatt kontrollen over organisasjonen, sier Jackson med henvisning til at kommunistgruppen holder mange verv og stillinger i SOS Rasisme.

Salter ned pengeneMens SOS Rasisme har mottatt stadig flere millioner i årlig støtte for sine mange medlemmer og lokallag, har organisasjonens aksjeselskap kjøpt opp eiendom for rundt 13 millioner kroner.

- Vi ville jo aktivisere medlemmer mot rasisme, ikke bare opprette lokallag og verve flere, slik sentralleddet ba om. Selv om SOS Rasisme gjør mye bra, så lider organisasjonen i dag. Og det er tragisk. Man skal ikke misbruke en politisk front på en slik måte, sier Jackson.

- Jeg lurte ingenI 2008 var Bård Eskild Frantzen fylkeskontakt i SOS Rasisme for Østfold. Han vil ikke svare på om han mener opprettelsen av Gressvik-lokallaget ligger innenfor retningslinjene.
 
- Jeg har ikke pressa eller lurt noen til noe som helst noe sted, jeg oppfordrer og utfordrer folk. Ken Jackson en voksen mann med 40 år lang politisk fartstid. Han tar sine egne valg. Det samme gjelder de andre som var tilstede på nevnte årsmøte og som dannet interimstyret i Gressvik SOS Rasisme sammen med ham.

Hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen henviser til SOS Rasismes vedtekter, som tillater lokallag å opprettes.

- Stå fram!
Jackson oppfordrer andre lokale tillitsvalgte til å stå fram dersom de har vært med på å opprette det som i organisasjonsmiljøet kalles «papirlag».

- Si det dere vet til myndighetene eller pressen. Det er det beste vi kan gjøre for det antirasistiske arbeidet, sier Jackson.