- Jeg ble misbrukt av kirken

Gisseltakeren hevder han ble skjenket alkohol og misbrukt av katolsk prest som ung.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter fem og en halv time kom Leeland E. Eisenberg ut fra Hillary Clintons valgkampkontor i Rochester i New Hampshire.

Da hadde 46-åringen satt de 31 000 innbyggerne i den lille byen i alarmberedskap. Eisenberg hadde tatt til sammen fem gisler, deriblant en baby, og hevdet at han hadde en bombe. Da Eisenberger overga seg til politiet viste det seg at det bare var nødbluss han hadde festet til kroppen.

I dag fortelles historien om en mann som er dømt for sexovergrep mot kvinner, som selv hevder å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av medlemmer av den katolske kirken og som ble betegnes som psykisk ustabil.

- Misbrukt av prest

Eisenberg, gikk tidligere under navnet Ralph E. Woodward jr.

I 2002 gikk han til søksmål mot kardinal Bernard Francis Law for den tiden Law hadde vært erkebiskop i Boston, skriver The Boston Globe i dag.

Kardinal Law ble i 2002 nødt til å trekke seg fra stillingen som erkebiskop som følge av sexskandalen i den katolske kirke, som avisa Boston Globe rullet opp i 2002.

Eisenberg hevdet han var blitt seksuelt misbrukt av en prest ved St. Catherine\'s-kirken i Westwood tidlig på 80-tallet, da Eisenberg var 21 år gammel.

HER BLIR HAN TATT: Leeland E. Eisenberg ble pågrepet av spesialstyrker, da han overga seg etter et nesten seks timer langt gisseldrama. Foto: AP Photo/Foster\'s Daily Democrat, Craig Osborne/SCANPIX
HER BLIR HAN TATT: Leeland E. Eisenberg ble pågrepet av spesialstyrker, da han overga seg etter et nesten seks timer langt gisseldrama. Foto: AP Photo/Foster\'s Daily Democrat, Craig Osborne/SCANPIX Vis mer

I søksmålet redegjorde Eisenberg for en ulykkelig barndom, der moren hans døde da han var liten og hans alkoholiserte far misbrukte han. Eisenberg hevdet han ble hjemløs og bodde i skrotede biler på en skraphaug, da en prest inviterte han til å leve og bo i St.Catherine\'s-kirken.

Der skal en annen prest ha skjenket han alkohol, vist han pornografisk materiale og misbrukt han, hevdet Eisenberg.

I et intervju med Massachusetts-avisen Lowell Sun i 2002 sa Eisenberg at han skammet seg og følte seg krenket på grunn av overgrepene.

- Som et resultat gikk jeg i mange år og gjorde kvinner til seksuelle objekter og var en riktig skjørtejeger i et fåfengt forsøk på å bevise at jeg ikke var homoseksuell, sa Eisenberg til Lowell Sun.

Presten nektet for anklagene, og Eisenbergs tante sådde tvil om hans historie. I 2003 ble det likevel inngått forlik mellom kirken og Eisenberg. Det er ukjent hvor mye penger Eisenberg fikk for dette.

Satt inne for sexovergrep

I 1999 og 2000 ble Eisenberg innlagt på institusjon for sexovergripere. Senere ble han overført til å sone i MCI-Concord, den eldste soningsanstalten for menn i Massachusetts.

Eisenberg skal blant annet ha truet en kvinne med kniv til å utføre oralsex på han.

- Jeg ble misbrukt av kirken

All denne historikken gjorde det enklere for Rochester-politiet å forhandle med Eisenberg, da han i går forskanset seg inne på Clintons valgkampkontor.

Ifølge AP fikk 46-åringen et av gislene til å ringe CNN tre ganger i løpet av de drøye fem timene gisseldramaet stod på.

- Jeg må snakke med Hillary Clinton. Noe må endres, sa Eisenberg til CNN, og uttrykte misnøye med tilstanden i det amerikanske helsevesenet.

Eisenberg, som ble arrestert iført grå bukser, hvit dresskjorte og et rødt slips, skulle egentlig møtt kona Lisa i retten i går, siktet for husbråk.

Ifølge de tre dager gamle skilsmissepapirene skal Eisenberg ha lidd av alkohol- og stoffmisbruk, melder Foster\'s Daily Democrat.

- Sprø fyr

Kathleen Carlson bor i en husvogn 16 kilometer utenfor Rochester, og har vært nærmeste nabo til husvognen der Eisenberger har bodd det siste halve året.

- Fra dag en sa jeg: Denne fyren er sprø! sier Kathleen Carlson til The Boston Globe.

Hun forteller at Eisenberg og kona kranglet nesten hver kveld og at det som regel endte med at Eisenberger knuste glass.

Erik Carlsen bor i husvognen rett overfor Eisenbergs, og forteller at naboen alltid gikk svært velkledd.

- Han ser alltid ut som om han skal i retten, sier Carlsen, og legger til at Eisenberg tilsynelatende virket bokinteressert og kunstnerisk.

- Noen dager hørtes han veldig intelligent ut. Andre dager var han veldig fjern. Han var bare et utrolig rart individ, sier Carlsen til avisa.

Etter gårsdagens gisseltaking er Eisenberg siktet for kidnapping og trusler og for å ha satt andres liv i fare.

SKAPTE OVERSKRIFTER: Eisenberg ble lokalkjendis da han i mars holdt en pressekonferanse på trappa til rådhuset i Rochester. Eisenberg hadde sett seg lei på flygeblader fra politiet som oppfordret folk til å låse bilene sine.
TRENGER HJELP: - Det virker som om han er en som trenger hjelp og som har søkt oppmerksomhet på feil måte, sa senator Hillary Clinton. Hun dro fra Washington til New Hampshire da hun fikk høre at noen av hennes medarbeidere ble tatt som gissel.