FØLER SEG DISKRIMINERT: Louiza Louhibi føler seg diskriminert etter å ha blitt kastet ut av utestedet Bar og plassert i arresten. Foto: Agnete Brun / Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FØLER SEG DISKRIMINERT: Louiza Louhibi føler seg diskriminert etter å ha blitt kastet ut av utestedet Bar og plassert i arresten. Foto: Agnete Brun / Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Jeg ble nektet inngang og utsatt for vold av dørvakta

Samfunnsdebattant og Fritt Ord-prisvinner Louiza Louhibi mener hun ble utsatt for diskriminering. - Hun tok strupetak på vakta, hevder utestedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samfunnsdebattant og Fritt Ord-prisvinner Louiza Louhibi føler seg diskriminert og urettferdig behandlet etter å ha blitt hentet av politiet og satt på glattcelle etter en diskusjon med to dørvakter på Bar på Tjuvholmen natt til torsdag.

- Politiet gikk rett bort til vaktene for å få deres versjon av hva som hadde skjedd, deretter fikk venninnen min og jeg håndjern på og ble slengt i arresten. Vi fikk ikke lov til å forklare oss i det hele tatt, sier Louhibi til Dagbladet.

Hun dro sammen med en gjeng bekjente til kjendisbaren etter å ha deltatt på et arrangement tidligere på kvelden. Da det nærmet seg stengetid gikk hun ut av baren for å trekke litt frisk luft. Utenfor begynte en av de to dørvaktene som var på jobb å snakke til henne. 

- Han spurte meg hvor gammel jeg var og om jeg hadde vist legitimasjon. Jeg tullet litt først og ba ham gjette hvor gammel jeg var. Etterhvert ble samtalen veldig aggressiv og det kom flere mennesker ut. Vakta tok tak i overarmen min og sa jeg ikke fikk røre meg. Jeg skjønte ikke helt hvorfor han reagerte på den måten, forteller hun.

- Ren diskriminering Både Louhibi og venninnen er av utenlandsk opprinnelse og Louhibi føler seg diskriminert etter gårsdagens hendelse.

- Jeg sa til vakten at dette var ren diskriminering og spurte hva han drev med. Jeg var ikke full, hadde ikke gjort noe galt, og det var ikke lenge til stengetid. Da jeg prøvde å løsrive meg tok han enda hardere rundt armen min, og den andre vakta kom til for å hjelpe ham. Jeg har merker på armen i dag, sier hun.

- Det føltes som et overgrep. De var begge store menn og det hele var veldig ubehagelig.

- Louhibi som angrep Etter en stund dukker politiet opp og Louhibi og venninnen blir satt i håndjern og kjørt i arresten. Louhibi forteller at de ikke fikk lov til å forklare seg hverken før de ble kjørt avgårde, når de kom til politistasjonen eller når de ble sluppet løs klokka 10 torsdag morgen.

- Nå har jeg fått et forelegg på 8000 kroner som jeg ikke vil vedta. Jeg kommer til å anmelde saken, sier Louhibi.

Utestedet Bar har imidlertid en litt annen versjon av hendelsen. De bekrefter at Louhibi og venninnen var en del av en større selskap som var på baren i flere timer. Selskapet oppførte seg bra, danset og så ut til å hygge seg.

- Louhibi som angrep Det var da Louhibi og venninnen ble spurt om å vise legitimasjon etter å ha vært ute for å trekke litt luft at en amper stemning oppstod.

- Vi praktiserer en aldersgrense på 25 år alle dager i uka, så vaktens spørsmål var helt legitime. Louhibi ville ikke vise legitimasjon til tross for flere forespørsler fra vakta. I stedet går hun bestemt mot inngangen hvor det står enda en vakt som ber henne vise legitimasjon. En ordveksling mellom de to ender med at Louhibi har strupetak på vakta, som reagerer med å gripe tak i armen hennes for å få kontroll på situasjonen, sier Erik Jönsson, daglig leder ved Bar Tjuvholmen.

Han forklarer at Louhibi da mister fatningen helt og i over 20 minutter skriker til vaktene og forbipasserende.

- Hun kaller vaktene for islamister, kvinndiskriminerende, rasister og griser. Hun sier gjentatte ganger at hun er en kjent person og at vaktene vil få svi for sine handlinger, sier Jönsson.

Vil anmelde Louhibi Politiet ankommer etterhvert stedet og det oppstår en ny situasjon idet selskapet og vaktene beveger seg mot politibilen.

- Louhibi slår til en av vaktene i ansiktet og spytter den andre på ryggen. Vaktene føler de må få kontroll på Louhibi og legger henne i bakken før politiet tar over situasjonen. Hva som skjedde etter dette får politiet uttale seg om, sier Jönsson.

Louhibi avviser overfor Dagbladet at hun har slått og spyttet på vaktene.

- Jeg spyttet på bakken for å vise hvor lite respekt jeg hadde til dørvaktene, ikke ryggen. Igjen blir det nevnt at jeg har slått, men det stemmer ikke. Jeg har kun prøvde å dytte meg unna. Dørvaktene er høyere enn meg, så det er litt spesielt at jeg både skulle ha tatt strupetak og slått dem i ansiktet, sier hun.

Erik Jönsson, daglig leder ved Bar Tjuvholmen, understreker at Bar Tjuvholmen støtter vaktene 100 prosent og mener at du kun gjorde det de har fått instrukser om å gjøre i slike situasjoner. Jönsson sier vaktene ikke brukte noen som helst form for fysisk makt før de selv ble angrepet av Louhibi.
Jönsson opplyser at Louhibi vil bli politianmeldt av vaktselskapet.

Politiet bekrefter at hendelsen og at en patrulje ble sendt til stedet.

- Vi fikk en melding klokka 01.15 og to kvinner av utenlandsk opprinnelse ble brakt inn for ordensforstyrrelse. Jeg kan ikke si noe mer om saken enn at det ble ansett som nødvendig fra politiets side på stedet, sier Unni Grøndal, pressesjef ved Oslo politidistrikt.