Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ble også misbrukt av Sjöbergs stefar

Den norske høydehopperen Christian Skaar Thomassen (33) forteller om overgrepene han skal ha blitt utsatt for av treneren.

FORTELLER OM OVERGREP:  Christian Skaar Thomassen forteller om det påståtte overgrepet i et kapittel i boka til Patrik Sjöberg. Det var etter et møte med Thomassen at Sjöberg selv innrømmet at han hadde blitt utsatt fra overgrep av sin stefar og trener, og deretter bestemte seg for å skrive om det i en selvbiografi. Foto: Privat
FORTELLER OM OVERGREP: Christian Skaar Thomassen forteller om det påståtte overgrepet i et kapittel i boka til Patrik Sjöberg. Det var etter et møte med Thomassen at Sjöberg selv innrømmet at han hadde blitt utsatt fra overgrep av sin stefar og trener, og deretter bestemte seg for å skrive om det i en selvbiografi. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I selvbiografien «Det du inte såg» hevder den svenske høydehopperen Patrik Sjöberg at han gjennom flere år ble utsatt for seksuelle overgrep av stefaren, som også var hans trener.

Overgrepene skal ha skjedd fra elleveårsalderen, og blant annet inkludert onanering og nakenfotografering.

Det var etter et møte med den tidligere høydehopperen og nordmannen Christian Skaar Thomassen (33) at Patrik Sjöberg til slutt skal ha erkjent hva som hadde skjedd.

Nektet først Skaar Thomassen skal også ha blitt misbrukt av den samme treneren fra han var 11 til han var 14 år gammel. Men det var ikke før i 2009 at de påståtte overgrepene ble et samtaleemne mellom de to. Det var ti år etter at treneren døde.

- Sjöberg hjalp til med et arrangement i Strømstad, og jeg tok det opp med ham da vi var ute på byen på kvelden. Da nektet han for at det hadde skjedd, og det tok ett år før han erkjente det, sier Skaar Thomassen til Dagbladet.

Da bestemte Sjöberg for å skrive om det i selvbiografien «Det du aldrig såg». Skaar Thomassen har bidratt med ett kapittel i boka, hvor han forteller om det han selv opplevde.

Christian Skaar Thomassen ble ifølge Dalane Tidende regnet som et av landets største talenter i høyde og tresteg, men la opp i 1999 etter å ha slitt med skader. Han flyttet til Gøteborg i 1989, og hadde sitt første møte med treneren da.

- Etter en time trakk han ned buksene for å se på kroppsbygningen min, sier Skaar Thomassen.

- Fysiske tester Ifølge Skaar Thomassen inviterte treneren guttene på laget ofte hjem til seg, én og én. Det var her han foretok det han selv omtalte som «vitenskapelige tester». Det skal ikke ha vært uvanlig at treneren ba guttene om å overnatte der.

- Seint på kvelden tok han mot til seg, og gjorde det på en måte som fikk en til å føle at man måtte stille opp. Han gjorde vitenskapelige, fysiske tester ved å få meg til å onanere. Han kunne se på disse testene og si ting som «her må man vente med de tunge treningsøktene», sier Skaar Thomassen.

Skaar Thomassen sier han ikke tenkte over at dette var et overgrep før i voksen alder.

- Du blir manipulert og hjernevasket. Når jeg ser tilbake på det, så er det lett å legge sammen to og to, men det gjorde jeg ikke da.

- Burde grepet inn Han sier han begravde det hele. Temaet kom ikke opp igjen før han var 24 år gammel, i en samtale med samboeren.

- Vi snakket om at jeg sov der av og til. Så spurte hun om hvorfor jeg gjorde det, og da fortalte jeg motvillig hva som hadde skjedd, sier Skaar Thomassen.

Han mener det er klanderverdig at ingen andre voksne grep inn.

- De så jo at han på trening var veldig nær de han hadde valgt som favoritter. Han hadde ofte noen av barna på fanget sitt. De voksne burde ha lagt merke til det, sier Skaar Kristiansen.

Han sier han i dag kommet seg videre ved å snakke om det. Det har også hjulpet at historien hans kommer fram i boka.

- Det har vært tøft å stole på voksne i tiden etter, men jeg føler jeg har fått bearbeidet det nå. Jeg er glad for at dette kommer ut, og at det blir mottatt med respekt, sier Skaar Thomassen.

- Barbert mellom beina Totalt tre personer tilknyttet friidrettsmiljøet rundt treneren har gått ut med offentlig med overgrepsbeskyldninger i forbindelse med bokutgivelsen.

Friidrettstrener Yannick Tregaro gikk i går kveld ut i svensk P1 og fortalte at han ble utsatt ble for overgrep av mannen.

Selv har Sjöberg beskrevet i detalj de overgrepene han selv skal ha opplevd. Han sier i et intervju til tv-kanalen SVT at han som idrettsutøver var tvunget til å måle kroppen på ulike måte.

Sjøberg forteller at han våknet en morgen og var blitt barbert mellom beina.

- Jeg skjønte at han må ha gitt meg et søvnmiddel. Jeg ble gal, det var veldig følelsesmessig i den alderen. Jeg gikk på skolen og hadde gymtimer, så det var kjempepinlig. Og han tok bilder av meg naken. Han mente det ikke var bra når gutter vokste for fort, men det fantes ingen logikk i det han sa, sier Sjöberg.

- Tviler på at det er sant Søsteren til den avdøde treneren sier hun har vanskelig for tro på beskyldnigene som blir framsatt.

- Jeg har vansker med å forstå dette. Han [treneren] var jo samboer med Patriks mor. Han har hatt kortere og lengre relasjoner med kvinner. Deretter traff han Patrik og Patriks eldre bror i idrettssammenheng sammen med deres mor Birgitta, som han bodde sammen med, sier storesøsteren til Expressen.

- Det virker merkelig at Patrik etter hans død ville begrave ham i Sverige, sier hun.

- Det er veldig trist om det er sant. Jeg tviler på at det er sant, sier hun avslutningsvis.   

FORTELLER OM OVERGREP: I selvbiografien «Det du aldrig såg» skriver høydehopper Patrik Sjöberg at han ble utsatt for overgrep fra sin trener som døde i 1999. Faksimile: «Det du aldrig såg»
FORTELLER OM OVERGREP: I selvbiografien «Det du aldrig såg» skriver høydehopper Patrik Sjöberg at han ble utsatt for overgrep fra sin trener som døde i 1999. Faksimile: «Det du aldrig såg» Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media