<strong>UTRYGT Å VÆRE HJEMMEFRA ALENE:</strong>  15 år gamle Rehana fra India blir fulgte til skolen av sin far. Flere av hennes venninner har sluttet på skolen fordi i frykt for vold og overgrep. En ny undersøkelse utført av hjelpeorganisasjonen Plan viser at bare tre prosent av 1000 jenter i fem hovedsteder føler seg trygge på offentlig transport. Foto: Plan
UTRYGT Å VÆRE HJEMMEFRA ALENE: 15 år gamle Rehana fra India blir fulgte til skolen av sin far. Flere av hennes venninner har sluttet på skolen fordi i frykt for vold og overgrep. En ny undersøkelse utført av hjelpeorganisasjonen Plan viser at bare tre prosent av 1000 jenter i fem hovedsteder føler seg trygge på offentlig transport. Foto: Plan Vis mer

- Jeg ble redd og sint og stakk ham flere ganger med en sikkerhetsnål jeg hadde festet i kjedet

Rehana (15) deler skremmende skjebne med jenter over hele verden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tre måneder etter at 23 år gamle Jyoti Singh Pandey døde etter å ha blitt gruppevoldtatt på en buss i India, viser en ny rapport at nesten 20 prosent av jentene i New Dehli aldri føler seg trygge på bussen.

Den gang håpte Jyotis foreldre at datterens død ville føre til et tryggere India, men den gang ei.

- Mange jenter er enda mer redde etter gjengvoldtekten før jul, og mange har til og med sluttet å gå ut, sier 15 år gamle Rehana til fadderorganisasjonen Plan, som har utført undersøkelsen.

Tør ikke gå i parken Studien «Unge jenters syn på sikkerhet i byer» offentliggjort i dag, på Kvinnedagen. 1000 jenter i hovedstedene Delhi i India, Lima i Peru, Kairo i Egypt, Kampala i Uganda og Hanoi i Vietnam har deltatt i studien.

Tallene viser at hele 97 prosent av jentene i undersøkelsen føler seg alltid eller noen ganger utrygge om bord på offentlig transport. De fleste meldte om at de lever i konstant frykt for vold og seksuell trakassering.

- Vi jenter bruker ikke i parken her i det hele tatt, men noen ganger om sommeren går jeg tur der med moren min, sier Rehana, som har flere venninner som har sluttet på skolen - i frykt for vold og overgrep.

- Trakasserer Rehanas far har sjøl tilpasset sin jobb for å følge henne til skolen. De indiske jentene rapporterte at de spesielt unngår å være alene når det er mørkt. For å komme seg på skolen, markeder, butikker og toaletter blir de ofte fulgt av familiemedlemmer.

- Hvis en jente går fordi menn i parken stopper de opp og stirrer. De kommer med kommentarer, ler og trakasserer oss, sier hun.

Til tross for at hun bare er 15 år gammel har hun alltid med chilipulver og sikkerhetsnål når hun er utenfor hjemmet. En gang opplevde hun at en eldre mann begynte å ta på henne - til tross for at hun ba ham om å holde seg unna.

- Jeg ble redd og sint og stakk ham flere ganger med en sikkerhetsnål jeg hadde festet i kjedet. Da trakk han seg unna, sier hun.

Verst i byene Frykten for seksuelle overgrep innskrenker jentenes frihet og muligheter, og det bekymrer generalsekretær i Plan Norge, Helen Bjørnøy. Deres søsterorganisasjon i India kjører nå en kampanje som når 425 000 skolebarn i landet.

Målet er å opplyse jentene - om viktigheten av å anmelde voldtekter, berøring og å stoppe volden.

- Til tross for at jenter i byer gifter seg senere og får høyere utdanning, står de overfor flere trusler og overgrep enn sine søstre på landsbygda.

Bjørnøy understreker at det for første gang i verdenshistorien er flere mennesker bosatt i byer enn på landsbygda. Derfor er det et akutt behov for å gjøre byrommene tryggere for jenter, mener hun.

- Når jenter ikke kan ferdes trygt i nærmiljøet sitt er det et alvorlig hinder for millioner av jenter til å få utdannelse, arbeid og få delta i samfunnet.

Utrygge områder Rapporten avdekket også at jenter i Egypts hovedstad Kairo, som har blitt preget av protester og demonstrasjoner de siste månedene, følte seg utrygge.

<strong>AKUTT BEHOV:</strong>  Generalsekretær i Plan Norge, Helen Bjørnøy, mener det er et akutt behov for å gjøre byene tryggere for jenter fordi frykten for seksuelle overgrep innskrenker jentenes frihet og muligheter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
AKUTT BEHOV: Generalsekretær i Plan Norge, Helen Bjørnøy, mener det er et akutt behov for å gjøre byene tryggere for jenter fordi frykten for seksuelle overgrep innskrenker jentenes frihet og muligheter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Hele åtte av ti jenter føler seg aldri eller bare noen ganger trygge i hovedstaden.

- Jentene om har deltatt i undersøkelsen lever i helt ulike kulturelle og politiske miljøer, men de ønsker seg mye av det samme.

Ifølge Bjørnøy er godt opplyste byer, rene toaletter, trygge ferdselsårer til skoler, universiteter, arbeid og fritidstilbud viktig.

I Ugandas hovedstad Kampala føler 80 prosent av jentene seg utrygge i sentrum. Mange stolte heller ikke på sikkerhetsvakter eller politi, som jentene oppga at ofte var beruset på vakt.
I Hanoi sa nesten 60 prosent av jentene at de sjelden hadde tilgang til nødtjenester som politi, mens flertallet av jentene i Lima beskrev sin egen by som svært farlig. Bare to prosent følte seg trygge i bruk byens offentlige transport.

Fakta om voldtektssaken i India:

• 16. desember i fjor ble en 23 år gammel kvinnelig fysioterapistudent voldtatt og mishandlet av seks menn på en buss i New Delhi. Hun ble kastet ut av bussen etter overfallet.

• Kvinnens venn ble også mishandlet.

• Hendelsen førte til voldsomme protester i New Delhi og flere andre byer i India. Demonstrantene har anklaget myndighetene for ikke å ta vold mot kvinner alvorlig. Statsminister Manmohan Singh har lovet tiltak for å beskytte kvinner.

• Kvinnen døde på et sykehus i Singapore 28. desember.

• De seks mennene er tiltalt for drap og voldtekt. En av de seks er mindreårig, de øvrige risikerer dødsstraff. Saken mot dem begynte mandag.

• India opplevde mer enn en dobling i antallet voldtektssaker fra 1990 til 2008, ifølge offisiell statistikk. Det har den siste tiden vært en rekke usedvanlig brutale overfall i hovedstaden.

Kilde: AFP/NTB

<strong>BRUTAL VOLDTEKT:</strong>  Gruppevoldtekten av 23-år gamle  Jyoti Singh Pandey i Delhi i India førte til at flere hundre tusen mennesker tok til gatene og demonstrerte mot vold mot kvinner. Her minnes indere den døde jenta i januar i år. Foto: AP Photo / Altaf Qadri / TNB Scanpix
BRUTAL VOLDTEKT: Gruppevoldtekten av 23-år gamle Jyoti Singh Pandey i Delhi i India førte til at flere hundre tusen mennesker tok til gatene og demonstrerte mot vold mot kvinner. Her minnes indere den døde jenta i januar i år. Foto: AP Photo / Altaf Qadri / TNB Scanpix Vis mer
<strong>SELVFORSVAR:</strong>  En skoleklasse med jenter deltar på selvforsvarskurs i Bangalore i India i januar i år. Voldtekten og drapet på 23 år gamle Jyoti Singh Pandey i november har aktualisert spørsmålet om omfanget av seksualisert vold mot kvinner. Foto: AP Photo / Aijaz Rahi / NTB Scanpix
SELVFORSVAR: En skoleklasse med jenter deltar på selvforsvarskurs i Bangalore i India i januar i år. Voldtekten og drapet på 23 år gamle Jyoti Singh Pandey i november har aktualisert spørsmålet om omfanget av seksualisert vold mot kvinner. Foto: AP Photo / Aijaz Rahi / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer