- Jeg ble redd. Rett og slett redd

Det var ektemannen som først la merke til at Per-Kristian Foss snakket utydelig.

EKTEFELLER: Om morgenen 2. januar skjønte Per-Kristian Foss' ektemann Jan Erik Knarbakk ikke hva som ble sagt. Dermed bar det rett til legevakta. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX
EKTEFELLER: Om morgenen 2. januar skjønte Per-Kristian Foss' ektemann Jan Erik Knarbakk ikke hva som ble sagt. Dermed bar det rett til legevakta. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 2. januar ble Høyre-politiker Per-Kristian Foss (61) rammet av et lettere hjerneslag, et såkalt drypp.

I morgendagens «Skavlan» på NRK1 snakker han ut om sykdommen, og forteller at da han våknet om morgenen 2. januar i år, kunne han ikke snakke rent, og hadde lammelser i tunga, munnen og i det ene beinet.

«I dag snakker du slarvete» - Jeg fikk et slag, et hjerneslag. Et veldig lett slag, slik at man vil kanskje kalle det et drypp på fagspråket - uten å merke det selv, forteller 61-åringen og utdyper:

- 2. januar våknet jeg om morgenen, og så sa min ektemann at «i dag snakker du slarvete. Du må snakke tydelig». Og det gikk ikke, forteller Foss i «Skavlan».

Dermed ble Foss sendt til legen, og derfra til sykehuset for å ta en undersøkelse. Der ble det konstatert at han hadde hatt et lett hjerneslag.

Foss fikk lammelser i talemusklene, det gjorde at han snakket utydelig.

- Det kan best beskrives som om jeg nettopp hadde vært hos tannlegen og fått en bedøvelse, eller at jeg hadde ei potet i munnen.

Merket det ikke selv 61-åringen forteller at han selv ikke hørte at han snakket «slarvete».

- Jeg ble redd. Rett og slett redd. For det er første gang at jeg har vært syk i en alder av over 60 år, og du lurer på om livet er slutt med dette. Men heldigvis var det leger og sykepleiere som kunne sine saker, og som ga meg en diagnose på under ett døgn, forteller Foss.

- De sa at jeg skulle tilbake der jeg var, med medisinering og trening.

Etter hjerneslaget har Foss gått til en logoped for å trene opp tunga, slik at han kan gjøre seg bedre forstått.

- Etter å ha snakket et helt liv, og levd av å snakke, måtte jeg gå og lære å snakke. Nesten, da, altså ikke sånn fra begynnelsen av, men rette på masse feil.

Ifølge NRK er Foss fortsatt under opptrening.