AVSKJEDEN: I Berlin lørdag ettermiddag fikk Bård Hoksrud (45) beskjeden alle statsråder frykter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVSKJEDEN: I Berlin lørdag ettermiddag fikk Bård Hoksrud (45) beskjeden alle statsråder frykter. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Bård Hoksruds regjerings-exit

- Jeg ble så lei meg at jeg trøstespiste en svær sjokoladeboks

Bård Hoksrud forteller om den vonde turen hjem fra Berlin etter Siv Jensens telefon om at han fikk sparken.

- Alle skjønner sikkert at man er lei seg når man må gå av, men har lyst til å fortsette. Men så er det sånn at jeg har fått lov til å være landbruks- og matminister i 145 dager, noe som har vært utrolig spennende. Jeg har truffet mange flotte folk og lært sinnsykt mye, sier Bård Hoksrud, der han puster ut på kontoret til sin partikollega Morten Wold i Stortingets presidentskap.

GÅR AV: Avtroppende landbruks- og matminister, Bård Hoksrud, om å gå av. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

- Det var stort

Hoksrud har nettopp overlatt departementsnøklene til Olaug Bollestad i KrF. Nå legger han fram sine ønsker for stortingskomité til Morten Wold. Som leder i valgkomiteen til Frp på Stortinget er det Wold som innstiller på hvilken av stortingskomitéene den avgåtte statsråden skal plasseres i.

GA FRA SEG NØKLENE: Bård André Hoksrud leverte tirsdag fra seg nøkkelen til den nye landbruksministeren Olaug Vervik Bollestad.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
GA FRA SEG NØKLENE: Bård André Hoksrud leverte tirsdag fra seg nøkkelen til den nye landbruksministeren Olaug Vervik Bollestad. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Noe av det siste jeg fikk med meg var Grüne Woche i Berlin i helga, der jeg håndhilste og vekslet noen ord med forbundskansler Angela Merkel. Det var stort, forteller Bård Hoksrud.

Gikk ned 40 kilo

Den joviale telemarkingen har vært åpen om sitt store slankeprosjekt, og er stolt av at han gikk ned 40 kilo fra sommeren til jul, ved å mosjonere, spise sunt og kutte helt ut sjokolade.

- Men på lørdagskvelden ble det mye sjokolade, gitt, da jeg fikk beskjeden om at det var over, sier Bård Hoksrud og gliser.

Ved 16-tida lørdag kom telefonen alle statsråder frykter. Bård Hoksrud var i ferd med å dra fra hotellet til flyplassen i Berlin da Frp-leder Siv Jensen ringte.

ØNSKENE: Bård Hoksrud legger fram sine ønsker for stortingskomité til Morten Wold. Som leder i valgkomiteen til Frp på Stortinget er det Wold som innstiller på hvilken av stortingskomitéene den avgåtte statsråden skal plasseres i. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ØNSKENE: Bård Hoksrud legger fram sine ønsker for stortingskomité til Morten Wold. Som leder i valgkomiteen til Frp på Stortinget er det Wold som innstiller på hvilken av stortingskomitéene den avgåtte statsråden skal plasseres i. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Den tøffe telefonen

- Siv fortalte at regjeringsutvidelsen førte til at det ikke var plass til alle, og at jeg måtte ut. Det ble en spesiell flytur hjem, må jeg si. En grusom tur, via Amsterdam. Og da jeg kom til Gardermoen, var det rett på taxfree, der jeg tok med meg en svær boks med sjokoladehjerter. Så bar det hjem til leiligheten for å trøstespise sjokolade, forteller Hoksrud.

- Jeg sa til meg selv at dette hadde jeg fortjent nå, så gikk det en hel boks med 130 gram melkesjokolade. For en gangs skyld ga jeg blaffen i å telle kalorier, sier han, og fortsetter:

- Det var sinnssykt godt, så ærlig må jeg være. Jeg hadde vært steinhard fra mai til desember og ikke rørt verken sjokolade eller andre søtsaker. Sjokolade er jo aller best kald, men det hadde jeg ikke tid til, sier 45-åringen og ler så han rister.

Føler seg privilegert

Men nå er det slutt på trøstespisingen, skal vi tro Bård Hoksrud:

- Jeg skal tilbake til vanlig måtehold igjen, sier han.

- Poenget er at når du får mulighet til å bli statsråd, så jobber du ut fra at dette skal du holde på med lenge, men samtidig vet du at det kan være over i morra. Sånn er verden.

- Så skulle jeg selvsagt sett at jeg hadde fått litt mer enn 145 dager, for jeg var i gang med mange viktige saker jeg gjerne skulle ha fullført. Men så tenker jeg også at jeg er kjempeprivilegert som får jobbe på Stortinget, det er tross alt det høyeste du kan bli valgt til av folk, sier Bård Hoksrud.

Sivs mange hensyn

- Det fine med Bård er at han er like blid igjen etter å ha vært skuffet i 24 timer, skyter partikollega Morten Wold inn.

- Morten har rett, det går fort over. Siv hadde mange hensyn å ta. Nå er jeg klar for å brette opp ermene og gyve løs på stortingsarbeidet. Jeg har foreslått et par alternative komitéer, men bøyer meg selvfølgelig for hva stortingsgruppa vår bestemmer, sier Bård Hoksrud.