BEKYMRET: Venstrepolitiker Yousuf Gilani (37) er bekymret for hvordan demonstrasjonen mot Dagbladet vil utvikle seg i dag. FOTO: Jacques Hvistendahl
BEKYMRET: Venstrepolitiker Yousuf Gilani (37) er bekymret for hvordan demonstrasjonen mot Dagbladet vil utvikle seg i dag. FOTO: Jacques HvistendahlVis mer

- Jeg ble såret, men skal likevel ikke demonstrere mot Dagbladet

Profilerte muslimer advarer unge mot å la seg rive med under demonstrasjonen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Det er varslet en demonstrasjon utenfor Stortinget klokken 15 i dag mot at Dagbladet trykket Muhammed-karikaturen onsdag i forrige uke.

Venstrepolitiker Yousuf Gilani (37) har selv ikke tenkt å demonstrere i dag. Han er likevel bekymret for at ingen profilerte politikere eller Islamsk Råd skal delta.

Frykter vold- Unge mennesker kommer til å demonstrere uten en klar ledelse, og da kan hva som helst skje. Dersom noen voksne hadde vært med på å arrangere, hadde sjansen vært større for at det ikke utarter seg.

- Det er alltid en åpning for vold når sterke, fundamentaslistiske krefter er i sving. Det vil nok komme fundamentalister fra begge sider av konflikten, mener Gilani, som selv har jobbet for å bygge broer mellom ulike trossamfunn.

Bakgrunnen for Dagbladet trykket karikaturen av Muhammed var at noen hadde lenket til tegningenen fra PSTs nettside.

Er såretSelv om Yousuf Gilani synes tegningen er sårende, foreslår andre reaksjonsmåter overfor Dagbladet enn en demonstrasjon.

- Jeg synes tegningen var sårende. Men mange andre arenaer hvor man kan ytre sine synspunkter og vise sin misnøye, enn å gjøre det gjennom en usikker demonstrasjon, sier Gilani.

Han tror majoritetsbefolkningen har fått med seg at muslimene føler seg krenket av at teging, og mener derfor demonstrasjonen vil ikke gange muslimer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Feigt av Islams RådMen når det først skal være en demonstrasjon, synes han Islams Råd burde stilt seg bak.

- Det er feigt av Islamsk Råd å melde seg ut. Hvorfor skal vi da ha et islamsk råd? spør han.

- Ikke tilrådelig med stor demonstrasjon
Tidligere leder i Muslimsk Studentersamfunn og Aftenpostenspaltisk, Usman Rana, mener at å demonstrere er en sentral del av ytringsfriheten. Likevel ser han helst at det ikke blir en stor og opphetet demonstrasjon i ettermiddag.

- Det er ikke tilrådelig med en stor demonstrasjon som kan eskalere situasjonen. Jeg håper at unge muslimer ikke lar seg villede av agitatorer på internett. Islam maner til ro, sier Rana til Dagbladet.

Han oppfordrer de som demonstrerer til å gjøre i tråd med islam, på en fredelig og sivilisert måte. Usman Rana sier at en del muslimer oppfatter Dagbladets publisering av tegningen som viser profeten Mohammed som en gris som et symptom på økende frykt for og stigmatisering av muslimer i mediene.

- Jeg skal ikke blande meg inn i hva Dagbladet velger å trykke, men jeg synes tegningen er vulgær. Mange muslimer oppfatter dette som en hån. Dessuten mener jeg Dagbladet laget en sak om en ikke-sak.

- Unødvendig eskaleringAvisa kokte suppe på en spiker. Enkeltindivider la ut lenken til tegningen på PSTs Facebooksider. PST fjernet lenka da de ble oppmerksomme på dette, forklarer Rana.

Han mener Dagbladet ikke kjente bakgrunnen for karikaturen de publiserte.

- En israelsk kvinne tegnet den for 10-12 år siden. Dette ble hun dømt for i en isrealsk domstol. Jeg tror ikke Helle ville gått for den forsida, dersom han kjente til dette, sier Rana.

Dagbladet har bidratt til en unødvendig eskalering av situasjonen, mener han.

- Dagbladet har gitt ekstremistene vann på mølla. Dette fjerner fokus fra det integreringsdebatten bør dreie seg om, nemlig språk, utdanning, lovlydighet og arbeid, sier Rana.

ADVARER MOT DEMONSTRASJONEN: Mohammad Usman Rana (23), tidligere leder i Muslimsk studentsamfunn, advarer ungdommer mot å la seg villede av agitatorer på intnernett.
FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
ADVARER MOT DEMONSTRASJONEN: Mohammad Usman Rana (23), tidligere leder i Muslimsk studentsamfunn, advarer ungdommer mot å la seg villede av agitatorer på intnernett. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer