- Jeg ble sendt til Norge for å stjele

Anna (19) ble sendt fra Litauen til Norge. Da hun kom fram ble hun tvunget til å stjele.

STJAL I NORGE: Anna ble sendt til norge av menn som lovet henne jobb. I Bergen ble hun tvunget til å stjele i butikker.
Alle foto: Tomm W. Christiansen
STJAL I NORGE: Anna ble sendt til norge av menn som lovet henne jobb. I Bergen ble hun tvunget til å stjele i butikker. Alle foto: Tomm W. ChristiansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LITAUEN (Dagbladet): Sommeren 2009 var Anna 16 år. Da fikk hun tilbud fra en fremmed mann om å reise til Norge. Hun skulle få 1500 litauiske lita (3246 norske kroner, red.anm.) for to ukers jobb i en butikk i Norge.

- Jeg forsto at tilbudet ikke var ekte. At det var noe annet jeg skulle gjøre. Da sa de at jeg skulle til Norge for å stjele, forteller den 19 år gamle jenta i dag.

Historisk dom Den 32 år gamle mannen som rekrutterte Anna, og hans kompanjong ble tidligere i år dømt for menneskehandel i Gulating lagmannsrett. De fikk henholdsvis fengsel i fem år og fire og et halvt år. Han og medsiktede ble dømt for grov menneskehandel med fire litauiske barn i alderen fra 15 til 17 år. Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med forsvarerne til de dømte.

I Norge er dommen historisk. Det er første gang noen er dømt for menneskehandel ved å utnytte mindreårige til vinningskriminalitet.

Uten framtid «Anna» er ikke 19-åringens virkelige navn. Hun ønsker å være anonym, hun er redd for å bli stemplet som en tyv, og hun er fortsatt redd for bakmennene. Med en alkoholisert mamma og ingen far var det Anna som vasket klærne, lagde middagen, ryddet hjemme og passet på lillesøstera. Siden moren drakk opp trygdepengene, måtte Anna ofte gå til naboene for å spørre om mat. Da hun var 16 år, hadde hun ikke penger til skolebøker, og framtida så mørk ut.

- Jeg hadde aldri hørt noe om Norge før, så jeg ante ikke hva jeg dro til, forteller Anna.

Bakmannen betalte for pass, ferjebillett, transport fra Litauen og overnatting for Anna og hennes venninne. Dette var første gang hun reiste ut av hjemlandet. Da hun kom til Norge, måtte hun bo i en bil sammen med to andre ungdommer fra samme landsby og mannen.

Livredd - Jeg var livredd. Da jeg fortalte at jeg ikke ville stjele, truet han med å forlate meg i Norge, forteller hun.

Den 16 år gamle jenta befant seg i Bergen.

Ifølge dommen levde de to jentene under kummerlige forhold: «herunder ved at de i hovedsak overnattet i bilene de ble fraktet rundt i, og ved at de var henvist til å stjele sin egen mat,» står det i dommen.

Anna ble utstyrt med foliepolstrede vesker, og den litauiske bakmannen viste 16-åringen rundt i butikker i Bergen for å vise hva hun skulle stjele. I begynnelsen av august 2009 begynte hun å stjele i norske butikker, først og fremst kosmetikkbutikker. Retten skriver at 500000 kroner er et svært nøkternt anslag når man forsøker å anslå hvor mye som ble stjålet i perioden. Anna fikk ingen av pengene.

12. august ble Anna for første gang tatt. Ni dager seinere ble Anna og venninna arrestert på nytt, og denne gangen ble hun overført til barnevernet.

Reiste hjem - Jeg ville ikke la søstera mi oppleve det samme som meg, jeg måtte passe på henne, forteller hun. Derfor dro hun hjem til Litauen, selv om barnevernet forsøkte å få henne til å bli i Norge. Ett år etter at hun kom hjem, ble hun gravid. Barnefaren har hun ikke noe kontakt med.

Gjennom den norske avdelingen av International Organization for Migration (IOM) fikk hun støtte til å kjøpe en liten leilighet på landsbygda i Litauen. Nå forsøker hun å starte et nytt liv i den sparsommelige leiligheten, som ikke har innlagt vann. Hun må nå livnære seg på stønad på 400 litauiske lita (867 norske kroner, red.anm.) i måneden.

- Pengene tar slutt etter to uker, så da må vi spørre andre om hjelp eller forsøke å skaffe noe jobb, forteller hun. Drømmen nå er å ta artium og studere til å bli frisør.

- Jeg ønsker å skape en helt annen framtid for min ni måneder gammel datter, sier hun. I nabolaget forsetter litauiske kriminelle å rekruttere litauiske ungdommer.

- Seinest for noen måneder siden fikk jeg tilbud om å reise til Nederland. De ville at jeg skulle stjele der også, forteller Anna.

BLE LOVET JOBB: Hun ble sendt til norge av menn som lovet henne jobb. I Bergen ble hun tvunget til å stjele i butikker.
BLE LOVET JOBB: Hun ble sendt til norge av menn som lovet henne jobb. I Bergen ble hun tvunget til å stjele i butikker. Vis mer