- Jeg ble sendt til Norge for å stjele

Anna (19) ble sendt fra Litauen til Norge. Da hun kom fram ble hun tvunget til å stjele.

STJAL I NORGE: Anna ble sendt til norge av menn som lovet henne jobb. I Bergen ble hun tvunget til å stjele i butikker.
Alle foto: Tomm W. Christiansen
STJAL I NORGE: Anna ble sendt til norge av menn som lovet henne jobb. I Bergen ble hun tvunget til å stjele i butikker. Alle foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LITAUEN (Dagbladet): Sommeren 2009 var Anna 16 år. Da fikk hun tilbud fra en fremmed mann om å reise til Norge. Hun skulle få 1500 litauiske lita (3246 norske kroner, red.anm.) for to ukers jobb i en butikk i Norge.

- Jeg forsto at tilbudet ikke var ekte. At det var noe annet jeg skulle gjøre. Da sa de at jeg skulle til Norge for å stjele, forteller den 19 år gamle jenta i dag.

Historisk dom Den 32 år gamle mannen som rekrutterte Anna, og hans kompanjong ble tidligere i år dømt for menneskehandel i Gulating lagmannsrett. De fikk henholdsvis fengsel i fem år og fire og et halvt år. Han og medsiktede ble dømt for grov menneskehandel med fire litauiske barn i alderen fra 15 til 17 år. Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med forsvarerne til de dømte.

I Norge er dommen historisk. Det er første gang noen er dømt for menneskehandel ved å utnytte mindreårige til vinningskriminalitet.

Uten framtid «Anna» er ikke 19-åringens virkelige navn. Hun ønsker å være anonym, hun er redd for å bli stemplet som en tyv, og hun er fortsatt redd for bakmennene. Med en alkoholisert mamma og ingen far var det Anna som vasket klærne, lagde middagen, ryddet hjemme og passet på lillesøstera. Siden moren drakk opp trygdepengene, måtte Anna ofte gå til naboene for å spørre om mat. Da hun var 16 år, hadde hun ikke penger til skolebøker, og framtida så mørk ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer