Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ble sjokkert og sint

Overgrepssaken var tema under messen i Den katolske kirka i Trondheim i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
TRONDHEIM (Dagbladet): - Noen har kanskje lest avisa eller sett nyhetene om det som har skjedd i dag. Vi ber for alle de involverte i den forferdelige hendelsen, for alle i Norge og for alle i verden. La oss bekjenne våre synder.

Slik startet prest Dominic Nguyen Van Thanh kveldens messe i katolske St. Olavs kirke i Trondheim. Cirka 40 mennesker var til stede under tjenesten som dreide seg mye om overgrepssaken som ryster kirka deres.

I dag ble det kjent at eks-biskop Georg Müller har tilstått å ha misbrukt en mindreårig altergutt seksuelt. I kveld fant politiet i Trondheim fram til det som kan ha vært Müllers offer.

Menighetens medlemmer er i sjokk.

Glede da han sluttet- Dette er en rar dag. Det er uvirkelig at noe slik kan skje hos oss i vår lille menighet, sier Per Albert Vold til Dagbladet.

Han var med i koret under kveldens messe.

Han og Jan Inge Fossmo sa det gikk rykter da Müller plutselig sluttet som biskop i fjor. De hadde sine tanker om hva som kunne ha vært grunnen, men ikke at dreide seg om seksuelle overgep.

- Vi var jo glade da han sluttet. Han var veldig vanskelig å samarbeide med. Han skulle styre alt og lot ingen andre komme til. Vi forsøkte å unngå ham og alt gikk på et minimum i kirka under ham, men det var synd at det matte være noe slikt som fikk han til å slutte, sier Vold og Fossmo.

LEIT: Tu Pham (15) og Vivian Ngyuen (14) var altertjenere under kvelden tjeneste. De synes overgrepssaken i kirka deres er trist. Foto: Ron Holan
LEIT: Tu Pham (15) og Vivian Ngyuen (14) var altertjenere under kvelden tjeneste. De synes overgrepssaken i kirka deres er trist. Foto: Ron Holan Vis mer

- Forrådt fra innsidenMinistrantene Tu Pham (15) og Vivian Nguyen (14) synes det er leit det som har kommet fram.

- Jeg ble sjokkert og sint da jeg hørte det. Det er feigt å ikke innrømme det før så lenge etter. Hvordan kunne han som prest gjøre noe slikt? spør ungdommene seg.

De var altertjenere under dagens messe, men var også det under biskop Müllers tid.

- Han var snill, men også veldig streng. Han kunne kommentere utseendet og ting som var feil på en veldig streng måte, sier Nguyen.

- Dette er veldig leit og det er synd at det skal gå utover vår menighet. Jeg mener vi har blitt forrådt fra innsiden, sier Nguyen.

Får konsulenthjelpPrest Van Thanh avsluttet kveldens messe med å opplyse at alle som ønsket å snakke om det som har hendt, kan bare komme og få informasjon.

Det ble lagt ut brosjyrer angående seksuelle overgrep i kirka. I morgen ankommer det en konsulent fra Oslo som skal være tilgjengelig for ungdommen som benytter menigheten.

- Vi har ingenting å skjule. Vi må være oppriktige i denne saken og la oss alle be om at det aldri skjer igjen, sa han.

- GIKK RYKTER: Jan Ing Fossmo og Per Albert Vold sa det gikk rykter etter Georg Müllers bråe avgang i fjor, men de fikk sjokk da de hørte dagens nyhet. Foto: Ron Holan
- GIKK RYKTER: Jan Ing Fossmo og Per Albert Vold sa det gikk rykter etter Georg Müllers bråe avgang i fjor, men de fikk sjokk da de hørte dagens nyhet. Foto: Ron Holan Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!