- Jeg ble skamslått

LONDON: - Jeg holdt hendene i været og ropte at jeg ikke motsatte meg arrest. Politifolkene startet likevel å slå meg for andre gang. Jeg hørte ribbeina brekke som når du knekker fyrstikker, forteller Mark Covell fra sykesenga i Genova.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han var en av mange briter som bodde i en skole som politiet stormet sist lørdag kveld. Noen av de mishandlede kom hjem til England torsdag, mens Covell var for dårlig til å bli flyttet. Han ble slått tre ganger, alle ribbeina på den ene sida ble brukket, lungene punktert og ti tenner slått ut.

Vold

De britiske ungdommene hadde gått til sengs på en skole som italienske pasifister hadde skaffet dem. Det var fredelig, forteller de, helt til politiet stormet skolen. Mark Covells historie er typisk for den volden italiensk politi brukte.

Han hørte politiet komme og forsøkte å komme seg ut, men ble stanset på gata og slått ned.

- Jeg falt sammen og fire-fem carabinieri (militærpoliti) begynte å slå meg, de slo meg i hodet og overalt, de sparket meg som om jeg var en fotball, forteller Covell til britisk presse.

Han ble dratt med tilbake til skolen som ble stormet. Der ble han og de andre slått og mishandlet. Covell forsøkte å ligge på den ene siden slik at bare den fikk skader.

- Nå dør jeg

- Jeg tenkte at nå dør jeg, og bestemte meg for å holde et øye åpent for å være ved full bevissthet. Likevel besvimte jeg og våknet på sykehuset, forteller Covell.

En annen brite som også ble slått, men som kunne reise hjem, var datakonsulenten Daniel McQuillan (35) fra London. Da han kom til London, viste han fram sin blodige T-skjorte.

- Det var forferdelig. Vi kunne høre skrikene når politiet slo, jeg ble slått i hodet med en kølle og falt om. De fortsatte å slå meg, forteller McQuillan som fikk skader i armene, beina og hodet.

I alt 93 ble arrestert og 60 av disse trengte sykehusbehandling.

Etter mishandlingen ble McQuillan slengt inn i en ventecelle sammen med andre. De fikk ikke mat på 36 timer og måtte sitte i sine blodige klær.

Blair støttet politiet

Politivolden i Italia vakte stor oppsikt i Storbritannia, og førte til en rekke protester som ikke ble tatt alvorlig av regjeringen. Dette fordi statsminister Tony Blair sto fram i Genova og roste det italienske politiet for vaktholdet og deres arrestasjoner. Han la all skyld på demonstrantene.

Det første regjeringsmedlem som våget å opponere mot Blair, var europaminister Peter Hain som kalte volden «uakseptabel» og politiets oppførsel «overreaksjon». Han krevde gransking.

Flere aviser støttet Hains syn og The Independent slo fast på lederplass at «Blair var for rask til å rose politiet i Genova» og at «straff for voldsbruk skal avgjøres i retten. Straffen kan ikke bli gitt i form av pryling i en fengselscelle. Det er grotesk når kravet om advokathjelp blir ignorert, som om anarkister automatisk mister sine rettigheter».

Amnesty International og andre menneskerettighetsorganisasjoner har krevd at det nedsettes en uavhengig granskingskommisjon som kan vurdere politiets oppførsel.

<B>STOR MOTSTAND:</B> G8-møtet engasjerte også utenfor Genova. Mer enn 10 000 mennesker i Milano demonstrerte 23. juli mot politiaksjonene.
<B>HARD MEDFART:</B> Mark Covell ligger fortsatt på sykehus, etter det brutale møtet med italiensk politi.
<B>SPANSK BRÅK:</B> En kvinne blir slått av en politimann under en demonstrasjon utenfor det italienske konsulatet i Pamplona i Spania. 24. juli.