Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ble skutt i ryggen, men Vasilit ble truffet i hodet

Vjatsjeslav sørger over sin drepte venn i Kiev.

TAR FARVEL MED SIN DØDE VENN: Vjatsjeslav Lapkovskij er for første gang tilbake på stedet hvor han på torsdag ble truffet av ei kule i ryggen. Vennen var ikke like heldig og døde. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TAR FARVEL MED SIN DØDE VENN: Vjatsjeslav Lapkovskij er for første gang tilbake på stedet hvor han på torsdag ble truffet av ei kule i ryggen. Vennen var ikke like heldig og døde. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): Vjatsjeslav Lapkovskij er for første gang tilbake på stedet hvor han på torsdag ble truffet av ei kule i ryggen. Han ble reddet av sin skuddsikre vest.

Traff i hodet Han faller sammen og kneler ned foran blomstene og lysene som er tent på en høyde like ved Maidan-plassen, mens han gråter og sørger.

Det gikk ikke like bra med kameraten som var rett bak ham. Blomstene og de tente lysene er til minne om ham.

Vjatsjeslav forteller hvordan Vasilij Mayskij døde i trappa opp fra Institutskaja gata om morgenen på torsdag da spesialstyrker forsøkte å drive demonstrantene ut av Maidan-passen.

- Selv fikk jeg et skudd i ryggen, men Vasilit traff de i hodet. Jeg så at hodet bare forsvant, jeg trodde først det forsvant i hetta hans, men, nei, det bare forsvant. Han ble truffet i kjeven og bakhodet, sier Lapkovskij, som er fra byen Radehiv i Vest-Ukraina.

Revolusjons-safari I morges satte han og kameratene seg etter planen i bilen for å kjøre hjem, etter å ha gjennomført en revolusjon. Men en plass er ledig.

- Snikskytterne til Janukovitsj siktet på hodet. De skjøt for å drepe, sier Vjatsjeslav.

Det var revolusjons-safari i den ukrainske hovedstaden i dag, med mange hundre tusen som gikk i andakt gjennom sentrum. Familier, gjerne i tre generasjoner, var innom Maidanplassen, senteret for også denne revolusjonen.

SKUTT:  Vjatsjeslav Lapkovskij ble truffet av en kule, men reddet av sin skuddsikre vest.

Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SKUTT: Vjatsjeslav Lapkovskij ble truffet av en kule, men reddet av sin skuddsikre vest. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Det var historie-time for de mindre, og høytid og alvor for de voksne. Mange gråt da de korset seg, og la ned blomster på stedene der de døde falt.

Politikken beveger seg Parlamentet forsøkte i dag å ta politisk styring. Presidenten i parlamentet Oleksandr Turtsjonov ble utpekt til midlertidig president, mens det i tidligere i dag ble kjent at Janukovitsj ble stanset på flyplassen da han skal ha forsøkt å ta seg ut av landet i en privat jet fra hans maktbase i Donetsk i Øst-Ukraina.

Turtsjonov lovte at en ny regjering skal være på plass til tirsdag. Fra før er det klart at valg på ny president skal skje 15 mai.

Julia Timosjenko, Janukovitsjs fiende gjennom mange år, sa også i dag at hun ikke er aktuell som statsminister. Hun slapp ut av fengsel på lørdag, etter å ha vært fengslet siden 2011, da Janukovitsj startet en politisk prosess mot henne.

I SORG: Vjatsjeslav Lapkovskij ble truffet av ei kule i ryggen midt i denne trappa da spasialstyrker angrep på torsdag. Vasilij Mayskij døde øverst i trappa. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
I SORG: Vjatsjeslav Lapkovskij ble truffet av ei kule i ryggen midt i denne trappa da spasialstyrker angrep på torsdag. Vasilij Mayskij døde øverst i trappa. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Hele Norges coronakart