I VITNEBOKSEN: 24-åringen fra Fredrikstad forklarer seg i Oslo tingrett. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
I VITNEBOKSEN: 24-åringen fra Fredrikstad forklarer seg i Oslo tingrett. Illustrasjon: Fedor Sapegin / DagbladetVis mer

- Jeg ble skutt idet jeg tråkket på venstrefoten. Beinet brakk i høyre retning og oppover

Terrortiltalt 24-åring fra Fredrikstad sier han drev med humanitært arbeid i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg ble skutt idet jeg tråkket på venstrefoten. Beinet brakk i høyre retning og oppover. Jeg ble liggende mellom veien og fortauskanten, og slo hodet. Slik lå jeg i noen timer, til jeg ble hentet av noen som kjente kameraten min, forteller den 24-årige Fredrikstad-mannen som sitter terrortiltalt i Oslo tingrett.

Han forteller at han deltok i hjelpearbeid på et åsted med mange drepte og skadde da noen åpnet ild og flere, deriblant han, ble truffet.

Nekter skyld 24-åringen er tiltalt for å ha planlagt og forberedt terrorhandlinger mens han var i Syria fra høsten 2013 til nyåret 2014. I februar ble han skutt og returnerte til Norge. Ved ankomst på Gardermoen ble han pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og terrorsiktet. Han ble seinere løslatt, men ble pågrepet igjen i desember, og har sittet i varetekt siden.

Fredrikstad-mannen nekter straffskyld etter tiltalen. Han hevder hardnakket at han dro ned for å drive humanitært arbeid, for å hjelpe det syriske folket på grunn av overgrepene fra Bashar al-Assads regjeringsstyrker.

- Undertrykkingen må ha ei grense. Det er en stor del av islam å hjelpe lidende, sier 24-åringen.

Kjøpte angrepsrifle I vitneboksen forteller han at han kjørte rundt i en ambulanse som fraktet skadde til sykehuset samt kjørte ut forsyninger. Aktoratet mener imidlertid at han deltok i Den islamske stat (IS), deretter i al-Qaida-allierte Al-Nusra-fronten med våpen i hånd, som fremmedkriger.

- Jeg kjøpte en russisk AKM (en variant av Kalasjnikov-geværet), til å ha i bilen som beskyttelse mot å bli ranet. Det var væpnede tyver i området, forklarer han.

- Visste du ikke at IS drev med terror og drepte sivile? spør statsadvokat Geir Evanger.

- Nei, det gjorde jeg ikke, sier Fredrikstad-mannen - som sier han hadde lite peiling på ekstremisme, islamisme og jihadisme på det tidspunktet.

Han beskriver seg selv som en liberal muslim; PST og aktoratet mener derimot at han var kraftig radikalisert da han dro til Syria sammen med en norsk kamerat, bl.a. ut fra ting han postet på Facebook.

FORSVARET: Thomas Randby og Hilde Wiig Nicolaysen fra Advokatfirmaet Elden forsvarer den terortiltalte Fredrikstad-mannen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
FORSVARET: Thomas Randby og Hilde Wiig Nicolaysen fra Advokatfirmaet Elden forsvarer den terortiltalte Fredrikstad-mannen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Jeg hadde kontakt med Profetens Ummah, men det var fordi de drev med innsamling til krigsofre, sier han.

- Illegitimt regime På tilhørerbenken sitter ekstremismeforsker Lars Gule. Han finner det svært interessant at Fredrikstad-mannen er tiltalt for å ville velte Bashar-regimet - i likhet med de fleste vestlige land, deriblant Norge og USA.

- Måten myndighetene har definert terror på i loven, gjør det problematisk at motstand mot Assad faller inn under begrepet; det er rett og slett ikke en legitim statsmakt. Det skal bli svært interessant å se hvordan retten stiller seg til det, sier Gule til Dagbladet.

Ekstremismeforskeren synes 24-åringen virker troverdig i sin framstilling av begivenheter han har vært med på i Syria, og at han følte en plikt til å reise.

- Men spørsmålet er hva han legger i den plikten. Dreier det seg om plikt til å kjempe jihad eller en mer generell plikt til å yte bistand? Og han kan jo ha vært kriger og samtidig bidratt til å hjelpe, sier han.

AKTORATET: Anne Karoline Bakken Staff og Geir Evanger (t.h.) utgjør aktoratet. T.v. Dag Uppheim fra PST. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
AKTORATET: Anne Karoline Bakken Staff og Geir Evanger (t.h.) utgjør aktoratet. T.v. Dag Uppheim fra PST. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer