Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigen i Syria:

- Jeg ble solgt 17 ganger av IS

Baseh Hammo hevder hun har blitt solgt 17 ganger til og fra ulike IS-krigere i Syria. En av dem var fra Sverige, sier hun.

VAR SLAVE: Yazidi-kvinnen Baseh Hammo forteller nyhetsbyrået AP at hun ble mishandlet av IS-mennene som holdt henne fanget. En av dem skal ha lagt hendene hennes på asfalten for deretter å hoppe på dem, sier hun. Foto: Khalid Mohammed / AP / Scanpix
VAR SLAVE: Yazidi-kvinnen Baseh Hammo forteller nyhetsbyrået AP at hun ble mishandlet av IS-mennene som holdt henne fanget. En av dem skal ha lagt hendene hennes på asfalten for deretter å hoppe på dem, sier hun. Foto: Khalid Mohammed / AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yazidi-kvinnen Baseh Hammo hevder i et lengre intervju med nyhetsbyrået AP at hun ble holdt fanget, voldtatt og mishandlet av en rekke IS-krigere i Syria.

Hun skal ha blitt solgt 17 ganger, sier hun i intervjuet, der hun forteller at hun ble fanget da hun var 38 år gammel.

I SIKKERHET: Yadizi-kvinnen Baseh Hammo klarte å komme seg fra fangenskapet med livet i behold. Nå er hun gjenforent med sine barn. Foto: Khalid Mohammed / AP / Scanpix
I SIKKERHET: Yadizi-kvinnen Baseh Hammo klarte å komme seg fra fangenskapet med livet i behold. Nå er hun gjenforent med sine barn. Foto: Khalid Mohammed / AP / Scanpix Vis mer

En av mennene som kjøpte den irakiske kvinnen, skal ha vært en svensk IS-kriger.

- Han låste meg inne i flere dager uten noe å spise, sier hun.

En albansk mann skal ha tråkket på hendene hennes med militærstøvler etter at hun motsa han da han ville ta en ni år gammel jente som slave.

Flyktet i lastebil

Dagene som IS-fange skal ha vært preget av vold og ensomhet, forteller Hammo til nyhetsbyrået.

Hun klarte å rømme fra fangenskap i januar i år. Hun befant seg da i den syriske byen Baghouz, og en av IS-krigerne der syntes synd på henne, sier hun til AP.

Mannen hjalp henne inn på en lastebil sammen med hans egen familie, som deretter klarte å forlate området.

Hun ble plukket opp av syriske kurdere og gjenforent med sine to barn.

SYRIA: Da hun var 19 år, reiste Hoda Muthana til Syria. Nå bønnfaller hun om å få reise hjem til USA igjen. Video: CNN Vis mer

- Spiste gress

I intervjuet med AP forteller Hammo at spesielt den siste tida i fangenskap var krevende, fordi hun nesten ikke fikk noe mat.

Da det ble vanskeligere å få tak i brød, begynte hun etter hvert å lage brød av kyllingmat. Innen hun ble fraktet til Baghouz hadde hun begynt å spise gress og blader for å dempe sulten.

- Jeg klarer ikke å se på noe grønt lengre, sier hun til nyhetsbyrået.

Brukt som sexslaver

Det er fem år siden IS-styrkene stormet bostedene til jesidiene, hovedsakelig i Sinjar.

Nærmere 200 000 personer rømte da fra hjemmene sine, og anslagsvis 3000 personer er fortsatt savnet, skriver AP.

Kvinner har blitt brukt som sexslaver og unge menn har fått indoktrinert den jihadistiske ideologien, ifølge nyhetsbyrået.

Overgir seg i Baghouz

Rundt 500 mennesker, blant dem et ukjent antall IS-krigere, skal nå ha overgitt seg fra islamistgruppas siste område i Syria, hevder en kurdisk talsmann.

Ifølge en av lederne for de USA-støttede SDF-opprørerne i området, ventes det at ytterligere 200 mennesker vil overgi seg og forlate landsbyen Baghouz i Deir al-Zor-provinsen, nær grensa til Irak.

Tusenvis av sivile har de siste dagene forlatt området, for deretter å bli kjørt bort av de kurdiskledede SDF-opprørerne.

En talsmann for SDF opplyste mandag at offensiven for å erobre den siste IS-lommen Syria har bremset opp.

Ifølge Mustafa Bali skyldes dette at IS-krigerne benytter den gjenværende sivilbefolkningen som levende skjold, men han forsikrer likevel at Baghouz snart vil være erobret.

Les mer: Dette er Syria-krigen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!