- Jeg ble tatt på senga

Emilie Enger Mehl har ikke behov for å være kjendis, men går gjerne med den omdiskuterte kjolen en gang til. Justisministeren sier at hun, i motsetning til sin partileder, ikke bruker begreper som «Oslo-elite».

SJEKKER ØNSKELISTA: Emilie Enger Mehl ønsket seg skarejern til skiene til jul. Hun tror ikke at 2022 har endret henne. - Jeg er glad jeg fortsatt kan være bare Emilie, sier hun til Dagbladet. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
SJEKKER ØNSKELISTA: Emilie Enger Mehl ønsket seg skarejern til skiene til jul. Hun tror ikke at 2022 har endret henne. - Jeg er glad jeg fortsatt kan være bare Emilie, sier hun til Dagbladet. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

JUSTISDEPARTEMENTET (Dagbladet): I løpet av 2022 har Emilie Enger Mehl (Sp) turnert krig i Europa med påfølgende flyktningstrøm.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi har fortsatt en stor og krevende jobb foran oss, men dette skal vi greie sammen, sier justisministeren til Dagbladet.

Hun, som også har ansvar for beredskapen, har også måttet svare for droner ved flyplasser og gassledninger som eksploderer. For ikke å snakke om norgeshistoriens største justismord i Baneheia-saken.

Tatt på senga

Men da hun trappet opp på fest i regi av ELLE i en kjole som tilsynelatende var gjennomsiktig ble det virkelig oppstandelse i tabloidene, inkludert denne.

- Vi må innom den kjolen først som sist?

- Jeg ble tatt helt på senga av hvor mye oppmerksomhet den fikk, sier Mehl, som understreker at hun helst vil snakke om politikk.

- Den eneste synlige huden var jo armene. Jeg tenkte den var konservativ nok, men den har noe ekstra ved seg, fortsetter hun.

KJENT: Men justisministeren har ikke noe behov for å være kjendis. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
KJENT: Men justisministeren har ikke noe behov for å være kjendis. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Mehls gjennomslag

Den populære politikeren vekker interesse både politisk og privat. I skrivende stund har hun 85 000 følgere på Instagram, og Emilie Enger Mehl har prydet de fleste avis- og bladforsider i løpet av året.

- Jeg er opptatt av å fylle rollen min som justis- og beredskapsminister. Å være kjendis er ikke noe fokus for meg, men jeg vil bruke den stemmen jeg har for å nå ut med politikk til folk, sier Mehl.

Justisministeren peker på at det er demokratisk viktig for politikere å nå bredt ut, til velgere med forskjellig alder og yrkesbakgrunn.

Når hun ser tilbake på det første fulle året i regjering ser Mehl gjennomslag på flere punkter. Hun begynner å telle på fingrene.

- Vi har styrket sivil beredskap i hele landet med blant annet en halv milliard kroner. Vi har også styrket nærpolitiet i hele landet, og styrket kriminalomsorgen med 145 millioner kroner årlig. Tre viktige gjennomslag.

Krigen

I tillegg har hun fått en migrasjonskrise i fanget.

34 000 ukrainere har søkt midlertidig kollektiv beskyttelse i Norge, og over 31 000 har fått innvilget søknaden.

Hun peker også på et styrket samarbeid mellom PST, politiet, Etterretningstjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som en viktige milepæl i året som har vært.

Nye venner

Emilie Enger Mehl har vunnet Kompani Lauritzen og Anno, men forsikrer om at hennes tid som realitydeltaker er forbi.

- Jeg er veldig takknemlig for erfaringene og vennskapene jeg fikk på Kompani Lauritzen. Der ser man veldig tydelig hvor viktig laget er for oppnå noe som helst, men det er ikke aktuelt med mer reality nå.

Hun får både ris og ros - i bøtter og spann. Dagbladet er kjent med at Senterpartiets indre krets mistenker opposisjonen på Stortinget for å trekke henne inn i saker bare for å sikre seg oppslag i pressen.

Framtida

- Får du urimelig mye kritikk fordi du er en ung og velkjent kvinne?

Emilie Enger Mehl titter bort på rådgiveren sin og smiler forsiktig. En kan ane at et typisk «politikersvar» er i emming.

- Kritikk og debatt om politikk er bare bra. Jeg lytter til kritikken, og er takknemlig for at jeg har en stemme i offentligheten som jeg bruker til å skape oppmerksomhet til de uverdige forholdene vi overtok i kriminalomsorgen og få mer tilstedeværende politi i hele Norge, sier hun.

- Så opplever jeg at det er andre som heller vil snakke om andre ting enn politikk. Det kan ikke jeg gjøre noe med. Det må jeg bare stå i.

- Er du politiker om fem eller ti år?

- Jeg er veldig glad for at jeg får fylle denne som justisminister rollen nå, og har en ro i livet rundt det, sier Mehl.

- Det var veldig kryptisk?

- Tiden vil vise hvor man er noen år fram.

ALVOR: 2022 ble et år preget av tunge saker for justis- og beredskapsministeren. Tyngst av dem alle er krigen i Ukraina. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
ALVOR: 2022 ble et år preget av tunge saker for justis- og beredskapsministeren. Tyngst av dem alle er krigen i Ukraina. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Bare Emilie

Mehl ønsker ikke å gi noen vurdering av hvor mye hun jobber, men det er ingen tvil om at statsråden har lengre arbeidsdager enn 29-åringer flest.

- Heldigvis har jeg forståelsesfulle venner. Jeg har fått presset inn et rakfisklag i desember, og føler at jeg får tid til å være bare Emilie. Jeg er fortsatt tante, søster og datter, selv om det å være justisminister er en jobb man har døgnet rundt.

- Har 2022 endret deg, tror du?

- Jeg tror ikke det. Det er veldig viktig meg å ikke bli distansert fra det vanlige livet utenfor denne bobla. Da forsvinner gangsynet fort. Jeg vil ikke endre på den jeg bare fordi jeg har denne jobben.

- Det er ingen som kommer for å ta bilde av meg når jeg er i fjøset hjemme og melker ei ku. Men jeg gjør det også, legger hun til.

Bruker ikke «Oslo-eliten»

Som Dagbladet tidligere har omtalt, medførte Kompani Lauritzen både nye erfaringer og nye bekjentskaper for Emilie Enger Mehl. Hun og milliardærarving Emilie Stordalen er blitt nære venner.

- Dette er folk din partileder kaller «Oslo-eliten». Er du enig med ham i den begrepsbruken?

- Det er et begrep jeg ikke har behov for å bruke. I Norge bor vanlige folk side om side. Jeg mener også at vi skal skattlegge superrikdom, men det er viktig for meg at man kan omgås på tvers av politiske syn. Det er noe av det fineste med Norge.

Justisministeren forteller at hun meldte seg inn i Senterpartiet fordi hun har familie spredt rundtom i landet med svært ulike livssituasjoner.

- Noen er uføre, noen jobber i staten, noen har egen bedrift. For meg er det viktig at politikken bygger ned motsetninger og sørger for at alle kan ha gode liv samtidig. Små forskjeller og respekt for hverandre, oppsummerer hun.

Fjøsstell

Hun har ikke rukket å arrangere noe julebord for gjengen hun leder i Justisdepartementet, men Emilie Enger Mehl har lovet på tro å ære å komme sterkere tilbake i januar.

Selv har hun feiret jul med mor i Halden.

- Hva ønsket du deg til jul?

Justisministeren drar opp ønskelista på telefonen.

- Jeg ønsket meg skarejern til skiene. Men noe av det hyggeliste for meg er å gjøre fjøsstell på julaften. Da er jeg hjemme.

- Vi kommer gjerne for å ta bilder vi, altså?

- Jeg tror jeg skal holde den delen av livet mitt privat.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer