- DET VAR FORFERDELIG: Den tiltalte 44-åringen sa i retten i går at det han har gjort mot de sju fornærmede er forferdelig. Tegning: Fedor Sapegin
- DET VAR FORFERDELIG: Den tiltalte 44-åringen sa i retten i går at det han har gjort mot de sju fornærmede er forferdelig. Tegning: Fedor SapeginVis mer

- Jeg ble tatt ut for å få hjelp med lekser og sånn i ekstratimer på skolen, og da skjedde det...

Gutten (16) forteller at læreren (44) forgrep seg på ham i spesialtimene på skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Dommeravhøret av den i dag 16 år gamle gutten ble tatt opp 25. november 2011, etter at den tiltalte - en 44 år gammel lærer, idrettstrener, speiderleder og tidligere vaktmester - sjøl hadde forklart politiet at han hadde forgrepet seg på ham.

Gutten var 15 år da dommeravhøret ble tatt opp. Her forteller han at de grove overgrepene mot ham startet da han gikk i 6. klasse.

- Første gang var da jeg gikk i 6. klasse, det var da han ble lærer på skolen, sier gutten i avhøret.

- Skjedde under ekstratimer Han sier at han ikke helt husker hvordan overgrepene startet, men at han ble utsatt for dem på blant annet den tiltalte 44-åringens hytte, hus og leilighet.

- Så skjedde det på skolen der han jobba en gang. Jeg hadde sånne ekstratimer, og ble tatt ut for å få hjelp med lekser og sånn, på skolen.. Og da skjedde det, sier han.

- Skjedde det flere ganger når dere hadde spesialtimer? spør avhøreren fra Kripos.

- Ja.

Gutten forteller videre at overgrepene fortsatte i flere år, fram til sommeren før han starta i 10. klasse.

- Nå tenker jeg at han har kommet rett opp fra helvete, rett og slett. Jeg blir i dårlig humør, sier gutten.

- Når du tenker på ham?

- Eller når det er snakk om ham, sier gutten som omtaler læreren som «pedo».

Overgrepene mot ham startet ifølge tiltalen da gutten var 11 år gammel, og varte til han var fylt 15 år. Flere av overgrepene skal ha skjedd på skolen, der den tiltalte 44-åringen var lærer for gutten.

Tiltalte får ikke sitte i salen Gutten er til stede i retten i dag - noe han ifølge sin bistandsadvokat Gard A. Lier har gruet seg til.

Klienten har gått med på at pressen er til stede mens dommeravhørene spilles av, men Lier har bedt om lukkede dører etter dette, når retten vil komme med oppfølgingsspørsmål til det som kommer fram i dommeravhørene.

Lier sier til Dagbladet at det er belastende for hans klient at overgrepene skjedde for relativt kort tid siden - ifølge tiltalen helt fram til samme sommer som den 44 år gamle læreren ble pågrepet.

Læreren ble pågrepet den 16. august 2011, på vei til jobb.

Den tiltalte læreren sitter inne i et lite rom i rettssalen når dommeravhøret nå spilles av. Den fornærmede gutten har bedt om å få slippe å sitte i samme rom som ham.

Læreren har delvis erkjent straffskyld for overgrep begått mot gutten før han fylte 14 år, og han har fullt erkjent straffskyld for overgrep mot ham etter at han fylte 14.

- Innsett alvoret Under sin forklaring i retten i går hevdet den tiltalte 44-åringen at han ikke forsto alvoret i overgrepene han utførte, og at han følte seg mer som en  kamerat med de unge guttene framfor en voksenperson.

- Jeg tenkte... Det var en gutteting, rett og slett. Sånn vi gutta gjorde sammen. Jeg følte meg ikke så voksen i den grad jeg burde gjort. Jeg var veldig barnslig og usikker på meg selv, sa han.

Den 44 år gamle mannen hevdet videre at han i løpet av det siste året har blitt mer voksen og innsett alvoret i handlingene.

- Det er forferdelig. Jeg har ikke forstått hvor galt det jeg har gjort har vært. Det plager meg veldig. Jeg kan ikke beskrive følelsen, sa han.

BISTANDSADVOKAT:  Advokat Gard A Lier er advokat for den 16 år gamle gutten som det i dag spilles av dommeravhør av i retten. Gutten forteller at læreren begikk overgrep mot ham på en rekke steder, blant annet på skolen da han hadde ekstratimer. Foto: Line Brustad
BISTANDSADVOKAT: Advokat Gard A Lier er advokat for den 16 år gamle gutten som det i dag spilles av dommeravhør av i retten. Gutten forteller at læreren begikk overgrep mot ham på en rekke steder, blant annet på skolen da han hadde ekstratimer. Foto: Line Brustad Vis mer