Erling grimstad ledet etterforskningen av «Tønne-saken»:

- Jeg ble truet av Røkke

Snakker ut: - Jeg ble rett og slett livredd, sier tidligere assisterende Økokrim-sjef Erling Grimstad om det han opplevde som trusler fra Røkke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Snakker ut: - Jeg ble rett og slett livredd, sier tidligere assisterende Økokrim-sjef Erling Grimstad om det han opplevde som trusler fra Røkke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Han har vært taus i 15 år. Nå snakker den tidligere Økokrim-toppen for første gang ut om en trussel fra Kjell Inge Røkke, et spill internt i politiet, drittpakker og skuffelsen over at han aldri kom til bunns i den såkalte Tønne-saken fra 2002.

- Tore Tønnes dødsfall skjedde på min «vakt», og utviklet seg til å bli en av de aller sterkeste opplevelsene jeg hadde i politi og påtalemyndighet, sier Erling Grimstad.

Som førstestatsadvokat og assisterende Økokrim-sjef var han ansvarlig for etterforskningen av det som på folkemunne kalles Tønne-saken. Selv omtaler Grimstad den konsekvent som «Røkke-saken». 21. november 2002 fikk Økokrim i hende dokumenter som viste at Advokatfirmaet BA-HR var i ferd med å utbetale tidligere statsråd Tore Tønne 1,5 millioner kroner på vegne av Kjell Inge Røkkes Aker RGI. Det var oppgjør for arbeid med Røkkes Kværner-oppkjøp, utført mens Tønne også mottok etterlønn som statsråd.

Økokrim innledet umiddelbart etterforskning og tok en måned senere ut en tiltale mot Tønne. Dagen etter at tiltalen ble tatt ut ble Tønne funnet død. Det ble raskt konkludert med selvmord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer