- Jeg ble truet etter Arctic Sea-kritikk

En russisk redaktør som hevdet at Actic Sea lastet ulovlig last fikk sparken etter han ble drevet på flukt.

DREVET PÅ FLUKT: Mikhail Voitenko hevder han ble tvunget til å forlate Russland etter at han påsto at Arcitc Sea bordet mer enn tømmer. Foto: AP Photo/Scanpix
DREVET PÅ FLUKT: Mikhail Voitenko hevder han ble tvunget til å forlate Russland etter at han påsto at Arcitc Sea bordet mer enn tømmer. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den russiske skribenten Mikhail Voitenko var inntil nylig redaktør for Maritime Bulletin-Sovfrakht, et nettbasert tidsskrift om sjøfart, men fikk sparken etter at han flyktet fra Russland etter trusler i sammenheng med sin rolle i saken om bulkskipet Actic Sea.

Voitenko sa i flere intervju til verdenspressen at Actic Sea hadde noe annet enn tømmer i lasten. Han var blant de første som sådde tvil om den offisielle forklaringen på forsvinningen og antydet at skipet kan ha hatt med ulovlig last som kjernefysisk materiale eller våpen.

Onsdag denne uka flyktet han fra Russland og til Istanbul i Tyrkia.

— Jeg fikk en telefon tirsdag kveld. De sa: Mikhail, vi har alle fått nok av deg. De sa: Det er viktige folk som står bak denne saken, og de er veldig sinte. Så lenge jeg er ute av Russland, føler jeg meg trygg. I det minste vil de ikke være i stand til få meg tilbake til Russland og dømme meg, sa Voitenko til BBC.

I går kveld flyttet han fra Tyrkia til Bangkok i Thailand, ifølge CNN. Flyttingen skjer på grunn av økonomiske årsaker.

- Det må være farlig last
Han forteller at han tviler sterkt på at kaprerne var ute etter 6 500 tonn tømmer.

KAPRER: En av kaprerne blir ført i varetekt av en russisk soldat. Foto: AFP PHOTO / Scanpix
KAPRER: En av kaprerne blir ført i varetekt av en russisk soldat. Foto: AFP PHOTO / Scanpix Vis mer

- Jeg tror skipet ble kapret fordi den var en eller annen hemmelig last ombord. Jeg tror ikke det handler om noe kriminelt eller narkotika. Det må være noe mye mer viktig eller farlig, sier Voitenko til CNN.

Voitenko har tidligere nevnt ulovlig frakt av våpen. Også andre skribenter har spekulert rundt dette, blant annet frakt av våpen via Algerie og videre til regimer i Iran eller Syria.

Russiske myndigheter opplyser at de ikke har funnet noe mistenkelig last ombord i den første gjennomgangen av skipet, ifølge det statseide nyhetsbyrået RIA Novosti. Samme nyhetsbyrå rapporterte noen dager senere at russiske påtalemyndigheter ikke utelukket at lasteskipet kan ha fraktet mer enn bare tømmer. 

Russiske myndigheter driver nå etterforskning av kapringen, og gjør kriminaltekniske undersøkelser av Arctic Sea.

ARCTIC SEA forsvant sporløst i midten av august. Foto: REUTERS/Scanpix
ARCTIC SEA forsvant sporløst i midten av august. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer