ANGREPET: Dette er ikke første gang Nina Johnsrud er blitt truet. I 2006 ble huset hennes skutt på mens hun og sønnen lå i telt i hagen noen meter unna. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD / DAGBLADET
ANGREPET: Dette er ikke første gang Nina Johnsrud er blitt truet. I 2006 ble huset hennes skutt på mens hun og sønnen lå i telt i hagen noen meter unna. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD / DAGBLADETVis mer

- Jeg ble truet selv om han fikk si akkurat hva han ville

Journalist Nina Johnsrud sier Ubaydullah Hussain godt visste hva Dagsavisen satte på trykk, før han sendte e-posten han nå er siktet for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han var svært oppbrakt over at jeg hadde lister over styremedlemmer og medlemmer i Profetens Ummah, sier Nina Johnsrud til Dagbladet.

Johnsrud er den ene av de to journalistene Ubaydullah Hussain (27) er siktet for å ha truet pr. e-post. I hennes tilfelle kom truslene på grunn av Dagsavisen-artikkelen hun skrev om at norske islamister tar jegerprøven primært for å få tilgang på våpen.

- Truet med søksmål Hun forteller at Hussain truet med søksmål dersom hun skrev at kursdeltakere var medlemmer i 27-åringens jihadistgruppe Profetens Ummah.

- De fleste opererer med falske identiteter på gruppas Facebook-side, sier hun.

Journalisten framholder at hun imøtegikk Hussain med tilbud om samtidig tilsvarsrett.

- Han kunne si akkurat hva han ville, sier Johnsrud - som på oppfordring fra Hussain sendte ham spørsmålene til artikkelen på e-post.

TALSMANN: Ubaydullah Hussain (27) er blant Norges mest kjente islamister. Her foran USAs ambassade i forrige måned, under demonstrasjonen mot filmen «Muslimenes uskyld». Foto: SARA ESTIRI / DAGBLADET
TALSMANN: Ubaydullah Hussain (27) er blant Norges mest kjente islamister. Her foran USAs ambassade i forrige måned, under demonstrasjonen mot filmen «Muslimenes uskyld». Foto: SARA ESTIRI / DAGBLADET Vis mer

- Han skulle vurdere om han ville svare. Det gjorde han, og fikk sitatene uredigert på trykk i Dagsavisen. Likevel kom trusselen i min innboks klokka 09.16 neste morgen.

Dermed tok Johnsruds overordnede affære og anmeldte saken.

- Destruktive krefter Johnsrud er også tidligere blitt truet, høyst sannsynlig på grunn av sitt virke som journalist. I 2006 ble huset hennes skutt på om natta, mens hun og sønnen befant seg få meter unna, i et telt i hagen. Hun sier hun nå står fram i Dagbladet for å verne om ytrings- og pressefriheten.

- Her må Presse-Norge stå samlet mot destruktive krefter som misbruker ytringsfriheten til å true journalister til taushet - og med det truer pressefriheten, sier hun.

Dagsavisens sjefredaktør Kaia Storvik ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet, med henvisning til sikkerhetshensyn.

Bekrefter e-postene Hussain har på kort tid markert seg som en av de fremste talspersonene for militant islamisme i Norge. Profetens Ummah har kjente medlemmer som Mohyeldeen Mohammad og tidligere terrortiltalte Arfan Bhatti, og følges med argusøyne av Politiets sikkerhetstjeneste, som mener de utgjør en reell terrorfare.

I går ble Hussain pågrepet og siktet for å ha truet Johnsrud og en annen journalist på grunn av avslørende artikler om islamister i Norge. Pågripelsen kom dagen etter at han postet en Facebook-melding som ble oppfattet som en drapstrussel mot jøder, men ifølge politiet har ikke disse to hendelsene noen sammenheng.

Han ble i går avhørt, og sitter fremdeles i politiarresten; i dag skal det vurderes om han skal framstilles for varetektsfengsling. Via sin advokat John Christian Elden avviser han straffskyld, men bekrefter at de aktuelle e-postene er sendt av ham.

- Han fastholder at han ikke har truet noen, sier Elden til Dagbladet.

Advokaten understreker at det er vanskelig for ham å kommentere Johnsruds framstilling av hendelsesforløpet siden klienten sitter på politihuset.