- Jeg ble truet til å drepe

KRISTIANSAND (Dagbladet): Mens Viggo Kristiansen (21) presset drapskniven hardt mot magen på kameraten, oppfattet Jan Helge Andersen (20) det slik at han ikke hadde noen sjanse til å stikke av. Han følte seg tvunget til å drepe åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen for å tilfredsstille bestekameraten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I byretten i går ble det kjent at både Andersen og Kristiansen vendte tilbake mot åstedet to døgn seinere da politiet hadde sperret av området om kvelden søndag 21. mai. Ungdommene var helt oppe i sperringene like ved badeplassen ved 3. Stampe, der Andersen har fortalt at de fikk øye på jentene like før de lokket dem opp i heia fredag kveld 19. mai.

Dagen etter drapene gikk ungdommene en av sine vanlige turer i Baneheia, mens området ble finkjemmet av letemannskapene.

Sterk kost

I hele går satt 20-årige Jan Helge Andersen i vitneboksen i Kristiansand byrett. I seks timer, avbrutt av to pauser og lunsj, svarte Andersen med monoton stemme på spørsmål, først fra aktor, førstestatsadvokat Edward Dahl og deretter fra sin forsvarer, advokat Ben Fegran, Kristiansand.

Andersens forklaring var sterk kost. I detalj beskrev han hvordan ungdommenes tilfeldige ofre først ble utsatt for grove seksuelle overgrep, før de brutalt ble drept med Viggo Kristiansens Mora-kniv.

Forklaringen var så sterk at den gjorde et svært dypt inntrykk på både pressefolk og advokater. Flere pressefolk tok til tårene, og hadde tidvis store problemer med å klare å forholde seg til Andersens brutale historie.

Da fortalte han i detalj om hvordan overgrepene skjedde, og hvordan de to jentene ble drept.

Kollbøtte

Andersen forklarte først hvordan Viggo Kristiansen brukte kniven for å true ham til å forgripe seg seksuelt etter at Kristiansen selv hadde misbrukt ei av jentene. Andersen forklarte så at Viggo Kristiansen helt uten forvarsel drepte Lena Sløgedal Paulsen.

Da forklarte Andersen at han reagerte voldsomt. Han gikk bort til Kristiansen og dyttet ham så hardt at han slo kollbøtte.

- Hva faen holder du på med? spurte Andersen.

Kristiansen svarte med å stikke kniven inn mot mageregionen på Andersens side.

- Han sa jeg skulle drepe den andre jenta, sa Andersen.

- Jeg sa nei, men fikk beskjed om at det var enten henne eller oss begge. Alt var bare kaos i hodet mitt. Jeg tenkte på hva jeg skulle gjøre og hva som ville skje hvis jeg ikke gjorde det.

Følte skam

- Jeg følte skam for det jeg tidligere hadde gjort, sa Andersen da han skulle forklare hvorfor Viggo Kristiansen hadde et så godt tak på ham. Aktor spurte om ikke Andersen likevel var overlegen og kunne ha løpt sin vei da han sto med kniven i hånda.

- Jeg tviler på at jeg hadde kommet meg unna i live, sa Andersen.

- Jeg hadde jo bevis på at det virkelig var alvor, la han til.

Da forsvarer Ben Fegran seint på ettermiddagen spurte om han kunne gjort noe annerledes, svarte Andersen:

- Hadde jeg hatt valget nå, hadde jeg satt meg ned på kne, blottet strupen og latt ham stikke.

Jan Helge Andersen påsto at han hadde redsel for kameraten helt fra han så kniven på åstedet og helt til ungdommene ble arrestert 13. september

- Hva har du vært redd for? spurte Fegran.

- Viggo, svarte Andersen spontant.

- Jeg har sett ham drepe en gang, svarte Andersen.

- Trodde du han kunne tatt livet av deg?

- Det tviler jeg ikke på.

- Hva gjorde du for å unngå Viggo?

- Jeg jobbet så mye som mulig. Jeg tok alle de ekstravaktene jeg kunne få, sa Andersen og viste til sin jobb som passasjervert i Color Line.

Ikke tomt snakk

Forsvarer Fegran påpekte at han og Kristiansen hadde dratt på ferietur til Danmark etter drapene. Han undret seg over at Andersen ikke hadde unngått dette. Da svarte Andersen:

- Så langt tenkte jeg ikke.

På forsvarerens spørsmål gjentok Andersen at han var sikker på at Kristiansen hadde til hensikt å ta livet av både ham og den yngste jenta hvis han ikke etterkom ordren om å drepe henne.

Andersen forklarte i retten at det hadde gnistret i Kristiansens øyne.

- Når Viggo kom med slike trusler, så skjønte jeg at det ikke lenger var tomt snakk, sa Andersen.

<B>VAR LIVREDD:</B> - Jeg sa nei, men fikk beskjed om at det var enten henne eller oss begge, sa Jan Helge Andersen i retten i går.